به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، هر چند این مهم به دلیل برخی چالش های ساختاری درنظام توزیع با مشکلاتی همراه شد، اما دولت درصدد است تا با تقویت نظارت بر عرضه کالاهای اساسی قیمت این کالاها را تعدیل و منابع یارانه ای را به جامعه هدف برساند.
بر این اساس سامانه رصد قیمت ۱۰۰ قلم کالای اساسی از روز گذشته آغاز به کار کرده است. قرار است اطلاع رسانی مرتبط با قیمت کالاهای اساسی، حساس و ضروری مورد نیاز مردم در قالب این سامانه صورت گرفته و مردم بر مبنای این مقایسه قیمتی، علاوه بر اینکه کالا را با قیمت رقابتی خرید کنند، شکایات مورد نظر خود از عرضه کنندگان کالا را به صورت لحظهای ثبت کرده و به واحد بازرسی و نظارت اصناف و سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان اطلاع دهند.
هفته گذشته نیز در راستای بهبود نظام توزیع و عرضه کالاهای اساسی، شرکت بازرگانی دولتی به وزارت صمت منتقل شد.علاوه براین اقدامات افزایش عرضه محصولات کشاورزی و کاهش نرخ ارز نیز از دیگر اقدامات دولت برای تعدیل قیمت کالاهای اساسی بوده که موثر واقع شده است.
بررسی ها نشان می دهد قیمت بسیاری از کالاهای اساسی روندی کاهشی داشته است و گزارش مرکز آمار ایران در تیرماه سال جاری نشان میدهد از ۲۴ قلم کالای خوراکی مورد بررسی، ۱۰ قلم کالا با کاهش قیمت روبهرو بودند.
در بین تغییرات قیمتی در تیرماه ۱۰ خوراکی دارای تورم منفی بودند و تورم ۱۴ کالا نیز مثبت گزارش شده بود. این موضوع نشان میدهد که تعداد کالاهایی که با تورم منفی روبه رو بودند، نسبت به ماههای قبل بیشتر مشاهده میشود.
براساس بررسیهای صورت گرفته، در بین ۱۰ گروه کالاهای خوراکی بیشترین کاهش مربوط به پیاز بوده که با افت ۸/ ۲۱ درصدی روبهرو بوده است. بهای یک کیلو گرم پیاز در تیرماه به میزان ۳ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش شده است. این رقم در خردادماه سال قبل ۴ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش شده بود. البته با توجه به افزایش عرضه این کالا، انتظار میرود این روند کاهشی در ماههای آتی نیز تداوم یابد، پیاز تنها کالایی نبوده که افت قابل توجهی را در تیرماه ثبت کرده است. گوجه فرنگی در تیرماه با افت ۸/ ۲۰ درصدی روبهرو شده است.
به طور متوسط قیمت هر کیلو گوجه فرنگی به حدود ۴ هزار و ۳۰۰ تومان رسیده است. این رقم در خردادماه به میزان ۵ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش شده بود. بنابراین پیاز و گوجه فرنگی در نخستین ماه تابستان با افت قابل توجه قیمتی روبهرو بودند.
در بین این ۲۴ کالای خوراکی، سومین کالا با بیشترین کاهش قیمتی مربوط به خیار است که تورم ماهانه این کالا در تیرماه منفی ۸/ ۱۳ درصد بوده است. بررسیها نشان میدهد که سطح قیمتی هر کیلو خیار در خردادماه ۴ هزار و ۵۰۰ تومان بوده که این رقم در تیرماه به سطح ۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.
اما علاوه بر صیفی جات، سطح قیمت قند و شکر نیز در تیرماه با افت روبهرو شد. تورم ماهانه قند معادل منفی ۵/ ۱۰ درصد و شکر نیز معادل منفی ۶/ ۱۲ درصد عنوان شده است. هر کیلو قند در تیرماه سالجاری به رقم ۸ هزار و ۱۰۰ تومان رسیده و هر کیلو شکر نیز حدود ۶ هزار و ۵۰۰ تومان قیمتگذاری شده است.
در تیرماه نسبت به خرداد ماه سال جاری قند و شکر حدود هزارتومان در هر کیلو ارزانتر عرضه شدند. در بین این ۲۴ کالای خوراکی گوشت گوسفند و گوشت گاو نیز در تیرماه ارزانتر از خرداد بودهاند.
بررسیها نشان میدهد که تورم ماهانه گوشت گاو یا گوساله در تیرماه معادل منفی ۲/ ۲ درصد بوده است. همچنین به میزان ۳/ ۰ درصد از سطح گوشت گوسفند کاسته شده است. علاوه بر کالاهای مورد اشاره در لیست تورم منفی، در تیرماه سالجاری تورم ماهانه برنج خارجی منفی ۶/ ۰ درصد، موز منفی ۵/ ۱۱ درصد و سیب درختی زرد منفی ۲/ ۲ درصد گزارش شده است.
افزایش عرضه محصولات کشاورزی، کاهش نرخ ارز و کاهش انتظارات تورمی از مهمترین دلایل تورم منفی برخی از کالاهای اساسی بوده است.
از روز گذشته نیز سامانه رصد قیمت ۱۰۰ قلم کالای اساسی در دسترس قرار گرفته و بر اساس اعلام وزارت صمت، دامنه کالاهای اعلام نرخشده در این سامانه به سرعت گسترش خواهد یافت و تعداد آن از ۱۰۰ قلم کالا فراتر خواهد رفت، ضمن اینکه امکان ثبت شکایت نیز از طریق این اپلیکیشن نیز فراهم آمده است.
از سوی دیگر، تولیدکنندگان کالا نیز میتوانند قیمت کالاهای خود را به صورت خود اظهاری در این سامانه به ثبت رسانده تا بعد از تائید سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، نرخ آنها در سامانه به ثبت رسیده و در اختیار عموم مردم قرار گیرد.
نظر شما