۱۸ مرداد ۱۳۹۸، ۰:۲۹
کد خبرنگار: 1195
کد خبر: 83430790
T T
۰ نفر
تلاقی بحران داخلی و برپایی نشست اتحادیه اوراسیا در قرقیزستان

تهران- ایرنا- بحرانی که با بازداشت رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان آغازشد، در میان سفر مقام های منطقه ای به این کشور برای شرکت در نشست اتحادیه اقتصادی اوراسیا، با تجمع طرفداران وی در میدان مرکزی بیشکک شدت یافته است.

خبرگزاری اینترفاکس پنجشنبه شب گزارش داد که طرفداران «الماس بک آتامبایف» رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان در اعتراض به دستگیری وی در میدان مرکزی بیشکک پایتخت این کشور تجمع کرده و با نیروهای امنیتی درگیر شده اند.

برخی از طرفداران آتامبایف نیز در مقابل دفتر رئیس جمهوری این کشور تجمع کرده و خواستار استعفای «سورنبای جینبکف» شده اند.

همچنین برخی مقام های منطقه ای از جمله «دیمیتری مدودف»، «عسکر مامین»، «سرگئی راموس» نخست وزیران روسیه، قزاقستان و بلاروس برای شرکت در نشست اتحادیه اقتصادی اوراسیا وارد بیشکک شده اند.

مدودف پس از ورود به بیشکک با اشاره به انقلاب های سال 2005 و 2010 در قرقیزستان گفت که این کشور در قرن 21 به اندازه کافی انقلاب داشته و ابراز امیدواری کرد که بحران حاصل از دستگیری آتامبایف نشست این اتحادیه را تحت تاثیر قرار ندهد.

نخست وزیر روسیه در حالی که قرار است با جینبکف درباره دستگیری اوتانبایف گفت وگو کند، این موضوع را جزو مسائل داخلی قرقیزستان دانست اما در عین حال تاکید کرد که مسکو رویدادهای این کشور را رصد می کند.

در همین حال منابع خبری گفتند که صدای تیراندازی و انفجار نارنجک در اطراف میدان مرکزی بیشکک به گوش می رسد و طرفداران آتامبایف قصد تسخیر کاخ ریاست جمهوری را دارند.

وزیر کشور قرقیزستان گفته است که در حال حاضر اوضاع آرام شده و تحت کنترل نیروهای امنیتی است.

نیروهای امنیتی قرقیزستان روز گذشته برای دستگیری رئیس جمهوری پیشین این کشور به عمارت محل زندگی وی در روستای «کوی تاش» در نزدیکی بیشکک یورش بردند، اما هواداران آتامبایف که برای دفاع از او در اطراف این محل تجمع کرده بودند، مانع از دستگیری شدند.

آتامبایف از مصونیت قضایی اعطا شده به رئیسان جمهوری پیشین قزاقستان توسط قانون اساسی این کشور برخوردار بود، اما ماه گذشته نمایندگان پارلمان با رای قاطع مصونیت وی را سلب کردند.
«عسکر آقایف» و «قربان بک باقی‌یف» دو رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان نیز پس از گریختن به روسیه و بلاروس از مصونیت قضایی خلع شدند.
طرفداران آتامبایف با حضور در ملک شخصی او در روستای «کوی داش» با در دست داشتن اسلحه تلاش کردند که از بازداشت وی جلوگیری کنند و در درگیری روز چهارشنبه آن ها با ماموران امنیتی یکی از نیروهای «کمیته امنیت ملی کشور» کشته و 35 تن زخمی شدند.
بحران سیاسی در قرقیزستان با دستگیری آتامبایف وارد مرحله جدید شد. پلیس این کشور تاکنون چندبار از وی خواسته بود خود را برای بازجویی تسلیم کند اما آتامبایف با «غیرقانونی» خواندن احضارهای پلیس، از تسلیم خودداری کرده بود.
آتامبایف اواخر ماه گذشته میلادی در مسکو با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه دیدار کرد، اما پوتین پس از دیدار در بیانیه ای حمایت خود را از جینبکف اعلام کرد.
جینبکف که با حمایت آتامبایف به ریاست جمهوری رسیده و یکی از متحدان نزدیک وی به شمار می آمد، از سال گذشته با تغییر مقام های امنیتی تلاش کرد کنترل حزب حاکم را از دست آتامبایف خارج کند.
آتامبایف در دو انقلاب سال های 2005 (انقلاب گل لاله) و 2010 (انقلاب آوریل) در قرقیزستان که به برکناری عسکر آقایف و قربان بک باقی‌یف رئیسان جمهوری پیشین این کشور منجر شد، نقش فعال داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha