۱۹ مرداد ۱۳۹۸، ۱۴:۳۷
کد خبر: 83432068
T T
۰ نفر
حرف و حدیث بر سر میزان موفقیت دولت عادل عبدالمهدی

بغداد – ایرنا – به‌رغم انتشار گزارش عملکرد شش ماهه اول دولت «عادل عبدالمهدی» که در آن بر اجرای 79 درصد برنامه ها و وعده های دولت تاکید شده اما انتقادات در برهه اخیر علیه عملکرد دولت در عراق بالا گرفته است و حرف و حدیث بر سر میزان موفقیت آن افزایش یافته است.

در حال حاضر در سطوح نخبگان سیاسی و فکری، ارزیابی ها درباره عملکرد دولت عبدالمهدی به دو دسته تقسیم شده، عده ای که عملکرد دولت را در مقایسه با حجم چالش های موجود، مثبت ارزیابی کرده و عده ای که دقیقا عکس این نظر را دارند.

دسته اول معتقدند که دولت عبدالمهدی در طول شش ماهه اول فعالیت خود، به رغم همه چالش هایی که کشور با آن مواجه بود و ترکه بزرگی از مشکلات سابق که بر دوش این دولت نهاده شده بود اما توانسته است که خدمات قابل قبولی به مردم ارائه کند.

بهبود محسوس امنیت، گسترش مناسبات عراق با کشورهای منطقه و جهان و ارتقا نقش منطقه ای عراق در تحولات منطقه و سفر مقامات بلندپایه کشورهای مختلف به بغداد که به باور طرفداران دولت، همه  این موفقیت ها در کارنامه عبدالمهدی نوشته می شود.

حل بخش قابل توجهی از مشکلات معلق مانده بین بغداد و اربیل و بهبود مناسبات بین دو طرف، سازمان دهی نیروهای مسلح عراق و پاکسازی عناصر فاسد از این نهادهای امنیتی و نظامی، افزایش سطح تولید کشاورزی عراق برای اولین بار تا سطح خودکفایی و کاهش واردات کالاها و توجه و حمایت از تولید داخلی از دیگر دستاوردهای مهم این دولت ارزیابی شده است.

بهبود وضعیت برق در کشور به عنوان یکی از بزرگترین مشکلات عراق در طول 16 سال گذشته و رسیدن تولید برق برای اولین بار تا مرز 20 هزار مگا وات در ساعت و افزایش ساعات روشنایی و بهبود وضعیت استخراج و تولید نفت و امضای توافقنامه های مهم با کشورهای مختلف جهان و خارج کردن عراق از تسلط آمریکایی ها دیگر نکات مثبت دولت عبدالمهدی عنوان شده است.

برداشتن دیوارهای سیمانی از بغداد و گشودن همه خیابان ها و حذف منطقه امنیتی موسوم به «سبز» در مرکز پایتخت برای اولین بار بعد از 16 سال، و کاهش ترافیک شهری و القای احساس آرامش و امنیت به شهروندان پایتخت و از همه مهمتر دفاع از استقلال تصمیم گیری در برابر فشار قدرت های بزرگ جهان، به ویژه در مسئله تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران مجموعه مسائلی است که طرفداران دولت به عنوان موفقیت های دولت عبدالمهدی به آن اشاره می کنند.

به باور طرفداران دولت عبدالمهدی، با وجود همه این موفقیت ها اما منتقدان دولت به خاطر پاره ای کوته بینی های سیاسی با نادیده گرفتن آنها، همچنان اصرار دارند که درصد عملکرد دولت در حد انتظار نبوده و حتی به گزارش دولت درباره عملکرد شش ماهه اش، ابراز تردید کرده اند.

در همین راستا کمیته ارزیابی عملکرد دولت در پارلمان عراق در بیانیه ای، گزارش رسمی عملکرد شش ماهه دولت را نادرست خوانده و گفته است که درصد موفقیت دولت در برنامه های تعریف شده فقط 39 درصد بوده و نه 79 درصد.

جریان حکمت ملی به رهبری «سید عمار حکیم» که موضع اپوزیسیون را علیه دولت در پارلمان اتخاذ کرده اعلام کرده است که درصد موفقیت دولت در اجرای برنامه هایش در شش ماهه اول فعالیت خود تنها 32 درصد بوده است.

این حزب سیاسی عراقی اضافه کرده است که گزارش عملکرد دولت عبدالمهدی را در اختیار کارشناسان قرار داده و گزارش این کارشناسان حاکیست که درصد موفقیت عملکرد دولت تنها 32 درصد بوده است.

انتقاد روز گذشته (جمعه)  نماینده مرجعیت عالی دینی عراق در نماز جمعه کربلا از وضعیت عمومی کشور و فساد منتشر شده در ادارات و نهادهای دولتی، بیش از پیش فضا را برای انتقادات سیاسی از دولت در عراق مهیا کرده است.

«سیداحمد الصافی» نماینده مرجعیت عالی عراق در خطبه نماز جمعه در صحن حرم مطهر امام حسین (ع) در کربلای معلا نسبت به وضع کشور و فساد موجود در آن، انتقاداتی را مطرح کرد و گفت: ما سؤالاتی درباره وضع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی داریم که سؤالاتی مشروع است؛ اما به گوش کسانی که می‌توانند به این مشکلات ترتیب اثر دهند، نمی‌رسد. این سؤالات در بر دارنده رنج و دردهایی است که مطمئناً درست نیست لاینحل باقی بماند و نیازمند افرادی است که این مشکلات را مرتفع سازند.

سید عمار حکیم نیز در واکنش به این سخنان گفت: سوالاتی که نماینده مرجعیت در خطبه جمعه درباره درد و رنج ملت عراق و مدت زمان تداوم آن مطرح کرد، حکایت از عمق مشکلات مردم به دلیل کمبود خدمات، توقف پروژه‌های اقتصادی و توسعه ‌محور و نیز گسترش فساد و عدم توجه درخور به دو قشر جوانان و افراد شایسته دارد.

وی اضافه کرده است: «ما مجددا این پرسش مرجعیت را مطرح می کنیم که چه زمانی  درد و رنج ملتی که دارای منابع و ثروت‌های فراوان است، پایان می یابد؟ منابعی که این امکان را برای عراق فراهم می کند که یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان باشد.»

عمار حکیم ادامه داده است که به صورت فوری از دولت می خواهیم که با پاسخ‌ های روشن و شفاف، در برابر افکار عمومی روشنگری کند تا مردم نسبت به امور آگاهی پیدا کنند.

«ائتلاف دولت قانون» به رهبری «نوری المالکی» نخست وزیر اسبق عراق نیز از انتقادات نماینده مرجعیت عالی دینی عراق علیه دولت حمایت کرده و گفته است که انتقادات مرجعیت عالی دینی، بهانه را از دولت در خصوص عملکرد ضعیف اش گرفته است.

پیش از این نیز فراکسیون «سائرون» (مورد حمایت مقتدا صدر) در پارلمان عراق از درصد عملکرد دولت در شش ماهه اول فعالیت خود انتقاد کرده و در بیانیه ای گفته بود که میزان موفقیت دولت در این مدت ناچیز بوده است.

در عین حال عضو کمیته ارزیابی عملکرد دولت در پارلمان عراق گفته است که نظارت بر کار دولت با هدف براندازی نیست زیرا مسئله سرنوشت دولت به دست مردم رقم می خورد.

«آراس حبیب کریم» دبیر حزب کنگره ملی عراق در بیانیه ای افزوده است که پارلمان به دولت و برنامه آن رای اعتماد داده و مسوولیت مضاعفی در نظارت بر عملکرد دولت دارد.

وی تاکید کرده است که ارزیابی و نظارت بر کار دولت، با هدف براندازی نیست بلکه به منظور بهبود عملکرد دولت است.

در همین راستا «خالد العبیدی» نماینده پارلمان و وزیر اسبق دفاع عراق نیز نسبت به آنچه سرآمدن صبر مرجعیت عالی دینی عراق در خصوص اوضاع عمومی کشور خوانده، هشدار داده و گفته است که دولت باید تدابیر سریع برای بهبود شرایط در پیش گیرد.

نخست وزیر عراق ساعاتی بعد از خطبه نماز جمعه کربلا از عملکرد دولت خود دفاع کرد و گفت: کسانی که ادعای شیوع فساد در کشور دارند، خودشان فاسد هستند.

عادل عبدالمهدی در گفت وگو با جمعی از خبرنگاران در بغداد اضافه کرد که نباید با ادعای شیوع فساد، حقیقت بر عموم گم شود و باید دقیقا فرد فاسد مشخص باشد و هرکس ادعای فساد می کند باید مدرک و سند ارائه کند.

وی افزود: اغلب از وجود منابع موثق درباره وجود فساد نقل قول می شود و بعد از پیگیری مشخص می شود که این افراد موثق اصلا موثق هم نبوده اند و برای همین دولت به صورت بی هدف عمل نمی کند بلکه بر پایه دلیل و مدرک افراد فاسد را هدف قرار می دهد.

 در همین حال، طرفداران دولت بعد از انتقادات نماینده مرجعیت دینی در کربلا از اینکه مبادا این سخنان بهانه برای پاره ای جریان های سیاسی جهت تحریک افکارعمومی عراق و اردوکشی خیابانی شود، نگران شده اند.

نه تنها طرفداران دولت بلکه بی طرف های سیاسی معتقدند که عملکرد دولت عبدالمهدی در ابعاد مختلف در مقایسه با سالهای قبل قابل دفاع و حتی شایسته تقدیر است و از سوی دیگر شرایط در عراق در حال حاضر مناسب برای اردوکشی خیابانی و تحت فشار گذاشتن دولت نیست و باید با انتقاد سازنده، عملکرد دولت بهبود یابد، امری که در سخنان آراس حبیب دبیرکل حزب کنگره ملی عراق نیز بر آن تاکید شده است. /

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha