۲۰ مرداد ۱۳۹۸، ۱۳:۰۹
کد خبر: 83433375
T T
۰ نفر
پیامدهای فاجعه بار برگزیت بدون توافق برای بریتانیا

تهران - ایرنا - روزنامه «گاردین» در تحلیلی با اشاره به تصمیم نخست وزیر انگلیس مبنی بر "خروج حتی بدون توافق از اتحادیه اروپا"، پیامدهای سیاسی و اقتصادی این تصمیم را برای بریتانیا فاجعه بار خواند و خواستار انجام اقداماتی در راستای جلوگیری از این تصمیم شده است.

به نوشته گاردین، زمانی که «بوریس جانسون» روز ۲۳ ژوئیه ۲۰۱۹ (۲ تیر ۱۳۹۸) پس از استعفای «ترزا می» از نخست ‌وزیری انگلستان و در پی انتخابات داخلی حزب محافظه کار انگلیس و رقابت با «جرمی هانت» به نخست وزیری انگلیس منصوب شد، فرصت ها و مسئولیت های فراوانی برای اتحاد دوباره انگلیس داشت. مردم بریتانیا وقتی تمایل به خروج از اتحادیۀ اروپا را مطرح کردند؛ جانسون ابتدا نسبت به آن بی ‌تفاوت به نظر می‌رسید اما  یکباره به چهرۀ اصلی کارزار خروج از اتحادیه تبدیل شد.

این روزها نخستین هدف جانسون خروج حتی خروجی بدون توافق از اتحادیه اروپا عنوان کرده است ، نه تنها نگرانی مردم و سیاستمداران مخالف برگزیت را در این کشور به همراه داشته بلکه صدای اعتراض‌ کشورهای همچون اسکاتلند و ایرلند شمالی را نیز درآورده است زیرا پیامدهای سنگین اقتصادی برای آنها به همراه دارد و بسیاری از مزایای عضویت در اتحادیه اروپا را از دست خواهند داد.

در همان زمان با مشخص شدن نتیجه همه‌پرسی و اعلام کناره‌ گیری کامرون از نخست ‌وزیری، جانسون نامزد نخست رهبری حزب محافظه‌ کار و نخست ‌وزیری بریتانیا شده بود اما کنار کشید زیرا می‌دانست رای ۵۲ درصدی به برگزیت، پیروزی شکننده ‌ای است که مخاطرات و مشکلات خاص خود را دارد.

**برگزیت

 در پی یک همه‌ پرسی در سال ۲۰۱۶ برای خروج از اتحادیه اروپا، حکومت بریتانیا اعلام کرد در ۲۹ مارس ۲۰۱۷ رویه رسمی برای خروج را آغاز خواهد کرد، که در دیرترین حالت تا ۳۱ مارس ۲۰۱۹، بریتانیا را از اتحادیه اروپا خارج خواهد کرد. خروج از اتحادیه هدفی سیاسی بوده ‌است که از سوی افراد، گروه‌های مدافع، و احزاب سیاسی در بریتانیا از زمان پیوستن آن به اتحادیه اروپا در سال ۱۹۷۳ پی گرفته شده ‌است. خروج از اتحادیه اروپا طبق معاهده اتحادیه اروپا از حقوق کشورهای عضو فهرست کشورهای عضو اتحادیه اروپا آن است.

**برگزیت بدون توافق و هراس مردم بریتانیا از آینده نامعلوم

بسیاری از افراد جوان جامعه همچنین اقلیت های قومی و جوامع شهرنشین سراسر بریتانیا از آینده کشورشان وحشت دارند. اما نخست وزیر انگلیس مسیری به مراتب خطرناک تر را پیش گرفت. او به وضوح نسبت به "برگزیت بدون توافق" یعنی خروج از اتحادیه اروپا بدون دستیابی به توافق، ابراز تمایل کرد و حتی ملاقات با رهبران اتحادیه اروپا برای مذاکره در مورد این توافق را رد می کند.

جانسون می توانست از موقعیت خود به عنوان نخست وزیر انگلیس برای حل و فصل مشکلات تقسیم بریتانیا استفاده کند نه اینکه آن را بیش از پیش گسترش دهد؛ او انتخاب کرده است که یک طرف را علیه طرف دیگر ترغیب کند.

دولت جانسون افراطی ترین دولت راست گراست  و نمایندگان آن بیش از آن که بازتاب بریتانیای مدرن باشند، عقاید اجتماعی دهه ۱۹۳۰ را ترویج می دهند.

به نوشته گاردین، اثبات شده است که بوریس جانسون اگر مطلب و کاری به نفع منافع شخصی اش باشد، از انجام آن فروگذار نخواهد کرد از جمله نادیده گرفتن منافع کشور در برابر منافع خود. جانسون به عنوان روزنامه نگار، شهردار لندن و نخست وزیر انگلیس، حاضر است برای منفعتش پیمان خود را شکسته یا حقیقت را پنهان کند.

او حالا به این نتیجه رسیده است که حفظ موضع سختگیرانه نسبت به برگزیت به هرقیمتی هم که باشد به نفع منافع شخصی اش است.

تغییر سریع موضع غیرقابل تصور در مورد برگزیت به موضع افراط گرایانه می تواند نتایج فاجعه باری برای آینده بریتانیا در پی داشته باشد. این موضوع باعث ضعیف و فقیر شدن بریتانیا در سال های آتی خواهد شد و اختلالات کوتاه و بلند مدتی ایجاد خواهد کرد. خروج بدون توافق از برگزیت می تواند صلح شکننده ایرلند شمالی را با خطر مواجه سازد و باعث کاهش امنیت مردم بریتانیا شود.

نکته جالب این است که آیا جانسون واقعا نظرات سایر سیاستمداران راست افراطی پوپولیستی در سراسر جهان از «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا گرفته تا «مارین لو پن» سیاستمدار فرانسوی را به اشتراک گذاشته است؟ با این حال آنها به وضوح جانسون را یکی از خودشان می دانند و این یکی از دلایلی است که رئیس جمهوری آمریکا جانسون را "ترامپ بریتانیایی" معرفی می کند.

*راه جلوگیری از فاجعه

حال سوالی که برای آن دسته از مردم بریتانیا که عقیده دارند به هر قیمتی باید خروج بدون توافق از برگزیت متوقف شود، وجود دارد این است که برای جلوگیری از چنین تصمیم فاجعه باری چه می توان کرد؟

به نوشته تحلیلگر گاردین، "قدم نخست، دادن رای عدم اعتماد به دولت جانسون در پارلمان بریتانیا است و من از تمام نمایندگان مجلس می خواهم که برای شهر و کشورمان از این تصمیم حمایت کنند. "

این موضوع مربوط به احزاب سیاسی نیست بلکه به موضوع انتظارات مردم از دولت بریتانیا در راستای احترام به عقاید آنها و رعایت گرامی ترین سنت هایشان است.

اما دلایل رای مثبت برخی مردم انگلستان به خروج از اتحادیه اروپا، ‌ شامل توقف مهاجرت آزادانه از دیگر کشورهای عضو اتحادیه به بریتانیا، پس گرفتن اختیار کامل تدوین قوانین و استانداردها، توقف پرداخت حق عضویت سالانه و اختیار داشتن در بستن قراردادهای تجارت آزاد با دیگر کشورها است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha