از صدر اسلام تاکنون مساجد به عنوان پایگاه دینی مسلمانان محسوب میشدند و در کنار اهمیتشان در امور مذهبی به عنوان پایگاههای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، قضایی و حتی اقتصادی نیز به شمار میرفتند.
این اماکن مقدس در واقع بستری برای مدیریت و توسعه دین و مسائل اجتماعی بودند اما امروز نیاز به یک بازتعریف و بازنگری در انتقال و ارتقاء مفاهیم اجتماعی و فرهنگی متناسب با شرایط روز و با استفاده از علوم و فنون جدید در این زمینه احساس می شود.
بی تردید مسجدی که با مدیریت منسجم برای جذب حداکثری افراد جامعه تلاش کند و پاسخگوی نیازهای روز افراد باشد، میتواند علاوه به هدایت به مدیریت مسائل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نیز دست یابد و جلوی بسیاری آسیبهای اجتماعی را بگیرد.
پر واضح است که ثمره کاهش آسیبهای اجتماعی، افزایش نشاط و امید میان افراد جامعه است و شهروندان در چنین شرایط سالمی میتوانند به رشد، توسعه و شکوفایی در جوامع خود دست پیدا کنند.
نقش مساجد در تاریخ اسلام بیبدیل است، امروزه خطرهای بزرگی از سوی دشمنان جوانان و نوجوانان کشور را تهدید میکند که اگر به فکر چاره نباشیم، با آسیبهای جدی تر در لایه های عمیق تر مواجه خواهیم شد، شاید راهکار مقابله با بخشی از این ناهنجاری ها توجه بیشتر به مسجد و بازیابی نقش مساجد در حوزه های اجتماعی و شهروندی است.
خلاء نشاط اجتماعی در جامعه محسوس است
مدیر مرکز رسیدگی به امور مساجد استان سمنان ادامه داد: آسیبهای اجتماعی مساله ای فراگیر است، گریبان همه را میگیرد و مذهبی و غیر مذهبی نمی شناسد، همه افراد جامعه از این آسیبها متضرر میشوند.
حجت الاسلام والمسلمین حسینعلی قدرتی بیان کرد: یکی از بهترین راههای مقابله با این آسیبها، استفاده از ظرفیتهای مساجد است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه مساجد ظرفیت بسیار بالایی در ایجاد نشاط اجتماعی دارند، ادامه داد: بسیاری از افراد در کشورمان بنا به مسائل معیشتی و اقتصادی، بیرمق و خسته هستند و نیاز به یک پویایی دارند.
وی تاکید کرد: خلاء نشاط اجتماعی در جامعه بسیار محسوس است و متولیان مساجد باید دست در دست هم این خلاء را پر کنند.
مسجد تنها جای عبادت نیست
مدیر مرکز رسیدگی به امور مساجد استان سمنان با تاکید بر اینکه مساجد تنها جای عبادت بندگان نیست، اضافه کرد: مساجد علاوه بر نقش مهم مذهبی و عبادی، دارای نقشهای اجتماعی، قضایی، فرهنگی و حتی اقتصادی نیز میباشند.
وی افزود: نقشهای یادشده مساجد را باید در جامعه پررنگتر کرد تا از این راه، نشاط مورد نیاز جامعه را با رعایت شان مساجد و به دور از ابتذال، به جامعه تزریق کرد.
قدرتی با اشاره به اینکه دین اسلام تنها گریه و ناله نیست، گفت: دشمنان قصد القای مفاهیم نادرستی از دین به جوانان را دارند که باید جلوی این نیرنگ را گرفت.
وی تاکید کرد: یکی از مفاهیم القایی نادرست دشمن این است که اسلام را تنها گریه و اندوه معرفی کند که میتوان با برگزاری آیینهای شاد متناسب با شئون مساجد و آموزههای اسلامی، این توطئهها را خنثی کرد.
وی بیان کرد: برگزاری جشن ولادت امامان و اعیاد اسلامی در سالنهای چند منظوره وابسته به مساجد و همچنین برگزاری مسابقات و کلاسهای هنری، ورزشی و فرهنگی از جمله اقدامات مفید در این زمینه است.
جامعه پویا و سالم در گرو جامعه با نشاط است
قدرتی تاکید کرد: فعالیتهای مختلفی میتوان به منظور جذب کودکان، نوجوانان و جوانان به مساجد انجام داد که ایجاد نشاط اجتماعی و جلوگیری از آسیبها از جمله مزایای این امر است.
مدیر مرکز رسیدگی به امور مساجد استان سمنان تاکید کرد: جامعهای که دارای افراد با نشاط باشد میتواند به پویایی و سلامت و در نتیجه توسعه دست یابد.
وی اضافه کرد: مساجد با محوریت امامان جماعت باید به این امر توجه بیشتری داشته باشند.
قدرتی تاکید کرد: نشاط معنوی که در مساجد میتوان به جوانان تزریق کرد، یک امر بسیار مهم و پیچیده است که باید به صورت یک طرح کارشناسی شده و با برنامهریزیهای دقیق توسط متخصصان انجام شود.
وی گفت: نشاط معنوی دارای آثار و برکات بسیار ماندگار و پایداری است که نباید از آن غافل شد.
فعالیت ۹۲۵ مسجد در استان سمنان
قدرتی با اشاره به فعالیت ۹۲۵ مسجد در استان سمنان و با بیان اینکه ۲۹۰ کانون فرهنگی هنری برای جوانان در مساجد این استان فعال است، بیان کرد: ۵۲۰ پایگاه بسیج و ۶۰ مرکز نیکوکاری نیز در مساجد استان سمنان درحال خدمترسانی به شهروندان سمنانی میباشند.
مدیر مرکز رسیدگی به امور مساجد استان سمنان همچنین تعداد ائمه جماعات استان را ۷۰۰ نفر عنوان کرد.
ضرورت بازتعریف نقش مساجد
مدیر اداره کل تبلیغات اسلامی استان سمنان نیز با اشاره به اینکه مساجد در دیدگاه اسلام یک مکان و پایگاه مذهبی و اجتماعی محسوب میشوند، ابراز داشت: مساجد از گذشته نیز خواستگاه تحولات و پایگاه اجتماعی در جوامع اسلامی محسوب میشد.
حجت الاسلام والمسلمین علی شکری ادامه داد: ورود فناوریهای روز دنیا به زندگی افراد، تحولات بسیار عمیقی را در شیوه زندگی، خواستهها و نیازهای مردم ایجاد کرده است که نقش مساجد را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
وی گفت: همه متولیان و مسوولان مربوطه وظیفه دارند برای بازگرداندن جایگاه اصلی مساجد در جامعه تلاش کنند.
شکری اضافه کرد: بازتعریف و بازنگری در کارکرد مساجد با توجه به نیازهای روز یکی از مسائلی است که باید هر چه سریعتر توسط متخصصان امر و مسوولان ذی ربط انجام گیرد.
ضرورت باز طراحی در بنای مساجد
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان اضافه کرد: دستگاههای متولی امور مساجد باید علاوه بر بازنگری در نقش مساجد، به بازنگری در ساختمان مساجد نیز توجه داشته باشند.
وی گفت: طراحی و ساخت مساجد باید به گونهای باشد که علاوه بر جاذبههای بصری، پاسخگوی نیازهای جوان و نوجوان امروزی نیز باشد.
شکری تاکید کرد: معماری و ساخت مساجد باید مطابق نیاز و سلیقه نسلهای جدید و فعلی باشد تا جذابیتهای لازم برای ایجاد زمینه حضور پررنگ تر در مساجد ایجاد شود.
وی بیان کرد: ایجاد چنین جاذبههای فیزیکی در کنار نشاط معنوی و اجتماعی میتواند مساجد را به جایگاه واقعی خود همچون گذشته بازگرداند.
استفاده از فناوری روز دنیا در اداره مساجد
شکری بیان کرد: رسالت مساجد در قرن ۲۱ بسیار سنگینتر از گذشته است.
وی افزود: ورود فناوریهای جدید و حضور پررنگ فضای مجازی در میان مردم، از جمله عواملی است که سبب کاهش حضور مستمر و پررنگ مردم در مساجد شده است.
وی با اشاره به اینکه متولیان مساجد نیز باید از این علوم و فنون جدید استفاده و بهرهگیری کنند، گفت: استفاده از علم روز در همه زمینههای اداره مساجد از مسائل عمرانی تا مسائل فرهنگی، معنوی و اجتماعی راهی برای بازگرداندن جایگاه واقعی مساجد در میان مردم و به ویژه نسل جدید است.
جایگاه مساجد احیاء شود
مدیر کل تبلیغات اسلامی استان سمنان اضافه کرد: مساجد در گذشته با توجه به اینکه محلی برای رفع نیازها و خواستهها و به ویژه مامنی برای دردهای مردم بوده است، سبب کاهش آسیبهای اجتماعی و فردی و در نتیجه افزایش نشاط و شادی در جامعه بوده است.
وی بیان کرد: این جایگاه مساجد باید دوباره با کمک مردم و مسوولان در جامعه احیاء شود.
نقش محوری امامان جماعت مساجد در ایجاد نشاط اجتماعی
یک کارشناس و مبلغ مسائل دینی گفت: امامان جماعت مهمترین نقش را در نحوه مدیریت مسجدها ایفا میکنند و دارای نقش کلیدی و محوری در تعمیق و احیای کارکرد مسجد دارند.
معصومه کمشی کمر ادامه داد: مسجدی میتواند سبب جذب جوانان و افزایش نشاط اجتماعی شود که یک امام جماعت، با توان مدیریتی بالا، عادل و جامع آن را رهبری کند.
وی تاکید کرد: مسجدهایی که از امام جماعت و هیات امنای شایسته برخوردار باشند، عمران و آبادی معنوی را برای محله و جامعه به ارمغان میآورند.
معاون فرهنگی تبلیغی حوزه علمیه خواهران استان سمنان بیان کرد: در صدر اسلام مسجدها دارای پایگاه ویژه و جامعیتی در همه زمینههای عبادی سیاسی، فرهنگی، آموزشی، نظامی، قضایی و اقتصادی بودهاند.
وی بیان کرد: پیامبر(ص) در مدینه به شخصه عهدهدار اداره مسجدالنبی(ص) بودند و در غیابشان، امامت مسجدالنبی(ص) را خود معین میکردند که این نشان از اهمیت امامت مساجد دارد.
۹۸۹۱/۶۱۰۳