اصفهان دومین استان دانشگاهی کشور با حدود ۲۸۰ هزار دانشجو و ۱۸۰ دانشگاه و موسسه آموزش عالی است که حدود ۱۰ درصد از نخبگان ایران را در خود دارد و به عنوان یکی از قطبهای دانشگاهی و علمی و فناوری کشور از جایگاه مهمی در معرفی و شناساندن ظرفیتهای دانشگاهی ایران به دنیا و دیگر دانشگاه ها برخوردار است.
از جمله اقدامهای قابل توجه دانشگاههای استان اصفهان در یک سال اخیر می توان به توسعه روابط بین الملل با دانشگاههای معتبر خارجی اشاره کرد.
در یک سال گذشته به دنبال افزایش تعاملات بین المللی و همچنین ارتقای کیفی فعالیت های آموزشی و پژوهشی در دانشگاهها، رتبه های بینالمللی دانشگاههای برتر استان ارتقا یافت.
دانشگاههایی مانند اصفهان، صنعتی اصفهان، علوم پزشکی اصفهان و کاشان در یک سال گذشته در رتبه بندی معتبر بین المللی حضور داشتند و نام آنها در فهرست دانشگاههای برتر به چشم می خورد.
در تازهترین اعلام رتبه بندی لایدن ۲۰۱۹، از میان ۹۶۳ دانشگاه برتر جهان نام ۲۶ دانشگاه از کشورمان میدرخشد؛ دانشگاه صنعتی اصفهان رتبه ششم، دانشگاه اصفهان رتبه ۱۵، کاشان جایگاه ۱۸ و علوم پزشکی اصفهان رتبه ۲۱ را در میان دانشگاههای ایران در این نظام رتبهبندی کسب کردند.
این رتبه بندی توسط مرکز علوم و فناوری دانشگاه لایدن در هلند اجرا میشود و یک سنجش دقیق با هدف ارزیابی تاثیرعلمی موسسهها و مشارکت آنها در همکاریهای علمی بر پایه مجموعهای از شاخصهای متناسب علم سنجی است.
همچنین در رتبه بندی موضوعی ۲۰۱۹ نظام رتبه بندی بین المللی شانگهای، ۳۲ دانشگاه ایرانی در حوزه های مختلف حضور پر رنگی داشتند که دانشگاههای اصفهان نیز در میان آنها به چشم می خورند.
دانشگاه صنعتی اصفهان به عنوان یکی از ۳۲ دانشگاه ایرانی حاضر در این فهرست، در ۱۲ رشته، در رده بندی جهانی این رتبه بندی قرار گرفت. دانشگاههای کاشان و اصفهان نیز در پنج رشته در این رده بندی قرار گرفتند.
برقراری ارتباط و همکاری با دانشگاههای برتر در کشورهای مختلف از جمله چین، فرانسه، آلمان، سوییس، ژاپن، کره جنوبی و استرالیا از مهمترین دستاوردهای دانشگاههای استان اصفهان در بخش روابط بین الملل در یک سال اخیر بود.
دانشگاه صنعتی اصفهان با حدود ۱۵۰ دانشگاه خارجی و دانشگاه اصفهان در مسیر بین المللی شدن با حدود ۱۲۰ مرکز علمی از ۷۰ کشور جهان، تفاهمنامه همکاری علمی، پژوهشی و فرهنگی دارد.
دانشگاه صنعتی اصفهان به عنوان نهاد ملی هماهنگ کننده ارتباطات علمی ایران با کشور سوییس، دانشگاه اصفهان با کره جنوبی و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با کشور آلمان معرفی شدند.
آبان سال گذشته نیز اتاق کره (Korea Corner) با هدف توسعه همکاری های علمی بین ایران و کره جنوبی در دانشگاه اصفهان افتتاح شد.
همچنین اسفند پارسال تفاهمنامه ایجاد کنسرسیوم همکاریهای علمی بین المللی مشترک میان رؤسای دانشگاههای صنعتی اصفهان، اصفهان، علوم پزشکی، هنر و شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به امضا رسید.
این تفاهمنامه با هدف استفاده بهینه از توانمندیهای علمی و پژوهشی و تجربههای موجود در زمینه روابط بین الملل بین رییسان دانشگاههای اصفهان، صنعتی، علوم پزشکی، هنر و شهرک علمی و تحقیقاتی این شهر به امضا رسید.
دانشگاهیان استان اصفهان نیز در یک سال اخیر دستاوردهای ارزشمندی داشتند از جمله این که ۲ استاد از میان ۱۳ استاد نمونه کشوری از دانشگاههای اصفهان و صنعتی اصفهان در بیست و هفتمین آیین نکوداشت اعضای هیات علمی نمونه کشوری که اردیبهشت امسال برگزار شد، معرفی و تجلیل شدند.
همچنین سه دانشجو از دانشگاههای علوم پزشکی و هنر اصفهان در جمع ۴۵ دانشجوی نمونه و برتر کشور در سال ۱۳۹۷ قرار گرفتند.
رونق شرکتهای دانش بنیان
همچنین این استان با برخورداری از تنها شهرک علمی و تحقیقاتی کشور، سه پارک علم و فناوری و بیش از ۵۰۰ شرکت دانش بنیان که حدود ۱۰ درصد از تعداد و ۱۷ درصد از گردش مالی شرکتهای دانشبنیان کشور را در برمی گیرد، نقش بسزایی در توسعه اقتصاد دانش محور کشور ایفا می کند.
شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به عنوان نخستین سازمان موسس مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری در کشور، فعالیت اجرایی خود را از سال ۱۳۸۰ با هدف حمایت و هدایت شرکتها و موسسات دانشبنیان در اصفهان آغاز کرد تا در سطحی کلان تر به ایجاد همکاری و نزدیکی بیشتر جامعه علمی و صنعتی و رونق اقتصادی بپردازد.
اکنون حدود ۵۲۰ شرکت دانشبنیان در این شهرک مستقر است که در حوزههای مختلف فناوری از جمله سازه، خدمات مدیریت شهری، مواد و متالورژی، ساخت و تولید، اتوماسیون، اطلاعات و ارتباطات، شیمی، بیوتکنولوژی، انرژی، محیط زیست و مهندسی پزشکی فعالیت می کنند.
در ایران بیش از چهار هزار و ۲۰۰ شرکت دانش بنیان وجود دارد.
شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان دارای یک مرکز رشد مقدماتی، ۱۰ مرکز رشد فناوری و سه پارک علم و فناوری شیخ بهایی، ابوریحان و غیاث الدین کاشانی است و حدود هفت هزار دانش آموخته دانشگاهی بصورت تمام وقت و پاره وقت در این شهرک فعالیت می کنند.
در یک سال اخیر ٥٠٠ شغل توسط دانش آموختگان دانشگاهی در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان ایجاد شد و گردش مالی این شرکتهای دانشبنیان به حدود ۱۴ هزار میلیارد ریال رسید.
این شرکتها سال گذشته پنج میلیون دلار صادرات به ١٨ کشور دنیا داشتند و بیش از ٢٦٠ محصول فناوری را تجاریسازی کردند.
تجاریسازی، فرآیند تبدیل علوم و فناوریهای جدید به محصولات موفق تجاری و سلسله فعالیتهایی است که برای بهرهبرداری از دانش، ایده ها، اختراع و نوآوریها در قالب تولید محصولات با خدمات قابل ارائه، جهت فروش در بازار صورت می گیرد.
از فناوریهای شرکت های دانشبنیان مستقر در این شهرک که امسال بهره برداری شد می توان به دستگاه شتاب دهنده خطی پزشکی اشاره کرد که بهره برداری از آن همزمان با روز ملی فناوری هستهای آغاز شد.
فروردین امسال در مراسم سیزدهمین سالروز ملی فناوری هستهای، ۱۱۴ فناوری مربوط به صنعت هستهای از جمله دستگاه شتاب دهنده خطی پزشکی امید ۶MV که توسط شرکت دانشبنیان بهیار صنعت سپاهان، مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان طراحی و ساخته شده است،با حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران، بهرهبرداری شد.
تولید پرتو x با انرژی فوتون یا الکترون در حد چند میلیون الکترون ولت، شتاب دادن به الکترونها از طریق اعمال موج رادیویی (RF) متناوب و افزایش سرعت آنها تا نزدیک سرعت نور از جمله خصوصیات دستگاه شتابدهنده خطی است که نقش بسزایی در جلوگیری از رشد تومورهای سرطانی دارد.
شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به عنوان یک مرکز شناخته شده در منطقه و دنیا، تاثیر بسزایی در تعاملات بینالمللی نیز دارد و سال گذشته میزبان سی و پنجمین کنفرانس جهانی پارک های علم و فناوری بود که حدود ۵۰۰ شرکت کننده از ۵۰ کشور در آن حضور داشتند که افزون بر ۱۵۰ نفر از آنها، مدعوین کشورهای خارجی بودند.
۶۰۲۲ / ۳۰۱۱
نظر شما