۹ شهریور ۱۳۹۸، ۱۲:۱۸
کد خبرنگار: 1228
کد خبر: 83458904
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

کشمیر؛ تقلای پاکستان و بی تفاوتی متحدان عربی

۹ شهریور ۱۳۹۸، ۱۲:۱۸
کد خبر: 83458904
کشمیر؛ تقلای پاکستان و بی تفاوتی متحدان عربی

اسلام آباد - ایرنا - افزایش اختلافات پاکستان و هند بر سر کشمیر بار دیگر میزان پشتیبانی متحدان عربی اسلام آباد را به چالش کشید، اما با وجود تقلای رهبران پاکستان برای کسب حمایت اعراب منطقه، بحث کشمیر تبدیل به انتقام پنهانی متحدان عربی از پاکستان شده است.

تنش ها میان رقبای هسته ای در جنوب آسیا و وضعیت بحرانی در کشمیر نه تنها فروکش نکرده بلکه عمران خان نخست وزیر پاکستان هشدار داده است: چنانچه جامعه بین الملل در قضیه کشمیر دخالت نکند با توجه به اقدامات هند علیه مردم مسلمان این منطقه، تنش های بین دو کشور افزایش خواهد یافت و حتی احتمال رویارویی هسته ای وجود دارد.

در همین ارتباط پاکستان اقدام به یار گیری در جامعه بین الملل به ویژه در بین کشورهای متحد خود کرده است که البته با عدم تمایل اعراب برای حمایت از مواضع اسلام آباد، مواجه شده است.

از زمان آغاز بحران دیپلماتیک میان اسلام آباد و دهلی نو پس از تصمیم دولت هند برای لغو خودمختاری منطقه جامو و کشمیر، نخست وزیر و وزیر امور خارجه پاکستان با سران و همتایان کشورهای مختلف رایزنی کردند. در این میان تماس های پیاپی عمران خان با سران کشورهای عربی به ویژه سعودی و اماراتی نیز قابل توجه است، اقدامی که یارگیری پاکستان برای تحکیم مواضع خود درباره کشمیر به نظر می رسد اما بی توجهی واضح متحدان عربی به خواسته اسلام آباد باعث شده تا میزان حمایت کشورهای متحد عربی از مواضع پاکستان به چالش کشیده شود.

اختلاف نظری که شاید تا پیش از آغاز بحران در کشمیر و تشدید مجدد تنش ها میان پاکستان و هند، به ظاهر قابل دید نبود، اما این روزها بیشتر به خود رنگ گرفته تا جایی که مقامات پاکستانی و رسانه های این کشور نیز از سکوت متحدان عربی خود در قبال کشمیر و عدم حمایت از مواضع دولت اسلام آباد ابراز ناخرسندی کردند.

**انتقام پنهایی اعراب از پاکستان

همه چیز از مخالفت صریح دولت و ملت پاکستان با درخواست عربستان برای پیوستن به جنگ یمن شروع شد. زمانی که ریاض اقدام به تشکیل ائتلاف خودساخته در کنار امارات علیه مردم یمن کرد و برای برجسته نمایی آن مانند گذشته چشم به پشتیبانی و مشارکت پاکستان دوخت. متعاقب آن پارلمان پاکستان به اتفاق آرا قطعنامه ای مبنی بر عدم حضور در جنگ یمن و اتخاذ مواضع بی طرفی تصویب کرد.

بعد از آنکه مجلس ملی پاکستان در اواخر فروردین ۱۳۹۴ به اتفاق آرا قطعنامه ای مبنی بر مخالفت با حضور این کشور در ائتلاف ضدیمنی را تصویب بر ضرورت حل صلح آمیز مساله یمن از طریق گفت و گو میان گروه های یمنی تاکید کرد، حاکمان عربی از جمله مقامات سعودی و اماراتی که از تصمیم پاکستانی ها خشمگین بودند، لب به اظهارات تهدید آمیز علیه مردم و دولت پاکستان گشودند.

عدم حضور پاکستان در ماجراجویی های بیرون از خانه بدون شک به نفع مردم این کشور بود تا خود در باتلاق دیگر گرفتار نکنند اما این موضوع نه تنها باعث خشم متحدان عربی شد بلکه همان زمان نیز سیاسیون عرب از جمله وزیر مشاور امور خارجه امارات، پاکستان را به پیامدهای سنگین عدم همراهی با آنان تهدید کرده بود.

رسانه های پاکستانی گفتند: تماس های مکرر عمران خان نخست وزیر این کشور با سران کشورهای عرب کسب حمایت آنان در قضیه کشمیر است و وی اذعان کرد پاکستانی ها امید بسیار به اعضای سازمان همکاری های اسلامی به ویژه امارات دارد.

به گفته برخی از کارشناسان امور سیاسی پاکستان که عدم تمایل متحدان عربی این کشور را انتقام جویی از پاکستان توصیف می کنند، زمانی که اسلام آباد در ماجرای جنگ یمن دست به رد به سینه اعراب انتطار چنین روزی دور از ذهن نبود.

«حبیب اکرم» از کارشناسان برجسته پاکستانی و ستون نویس روزنامه اردو زبان «دنیا» گفت: گلایه از دوستان عربی بجا است اما آنان هیچ وقت مخالفت پاکستان با درخواست خود برای پیوستن به جنگ یمن را فراموش نمی کنند.

به گفته وی، سعودی ها در آن زمان سکوت کردند اما امارات ساکت نماند و پاکستان را به نتایج سنگین تهدید کرد. و اکنون بی توجهی اعراب به مواضع پاکستان در قبال کشمیر و تنش ها در شبه قاره، نتیجه همان رویکرد اسلام آباد در قبال متحدان خود است.

گفتنی است عمران خان روز گذشته بار دیگر در تماس تلفنی با محمد بن زید ولیعهد امارات متحده عربی درباره تشدید تنش های پاکستان و هند گفت وگو کرد.

نکته جالب نیز این است که در پیام توییتری حساب ولیعهد اماراتی هیچ اشاره ای به جزئیات اصلی سخنان نخست وزیر پاکستان نشده اما برعکس در بیانیه کاخ نخست وزیری پاکستان به رایزنی طرفین درباره تحولات شبه قاره و نگرانی اسلام آباد نسبت به اوضاع کشمیر اشاره شده است.

نخست وزیر پاکستان هفته گذشته نیز در حالی برای چهارمین بار متوالی طی یک ماه و نیم گذشته با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی درباره تحولات کشمیر رایزنی می کند که مقامات و رهبران سیاسی پاکستان نسبت به عدم همکاری متحدان عربی این کشور برای کمک به تنش زدایی در شبه قاره مایوس هستند.

اذعان آمریکا به بی تفاوتی اعراب

به گزارش روز شنبه رسانه های پاکستان: عدم تمایل متحدان عربی اسلام آباد که در سر فهرست آن ریاض و ابوظبی قرار دارند، دیگر پنهان نیست و برای همه از جمله آمریکا روشن است.

«ساجد تارر» مشاور ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با اشاره به عدم همراهی متحدان عربی پاکستان، از مواضع این کشور در بحث کشمیر، گفت: نفوذ سیاسی هند در میان دولتمردان آمریکایی و عربی زیاد است و پاکستان نیز به همان اندازی دیپلماسی موثر از خود نشان دهد.

**پاکستان باید به فکر بیرون کشیدن گلیم خود از آب باشد

اختلاف نظر برخی از اعراب حاشیه خلیج فارس با پاکستان به رغم روابطی که به گفته طرفین بسیار محکم و سازنده است، حتی در سخنرانی اخیر عمران خان خطاب به مردم پاکستان نیز روشن بود.

نخست وزیر پاکستان گفت: اگر برخی از کشورهای اسلامی به دلیل منافع تجاری و یا بحثی دیگر پشتیبان پاکستان نیستند ما نباید مایوس شویم.

وی همچنین روز گذشته طی مقاله ای که در روزنامه نیویورک تایمز منتشر شد، با اشاره تلویحی به متحدان عربی پاکستان که همزمان روابط بسیار قوی با هند در حوزه های اقتصادی و سرمایه گذاری دارند، گفت: ضرورت دارد جامعه بین الملل فراتر از مزایای معیشتی و تجاری فکر کند؛ در غیر این صورت ممکن است وضعی همانند جنگ جهانی دوم به وجود آید اما این بار تهدید جنگ هسته‌ای در میان است.

پیش از این «فواد چودری» وزیر علوم و فناوری پاکستان در واکنش به سفر اخیر «نارندرا مودی» نخست وزیر هند به ابوظبی و دریافت نشان عالی مدنی دولت امارات، گفت: پاکستانی ها از اقدام حاکمان اماراتی ناامید هستند.

وی در اظهاراتی که مستقیما خطاب به حاکمان کشورهای عربی متحد اسلام آباد بود، افزود: چه انتظاری می توان از رهبران اسلامی (در خاورمیانه) داشت زمانی که آنان برای کمک به رفع دغدغه های پیش روی مسلمانان اقدامی نمی کنند.

«شیخ رشید احمد» وزیر راه آهن پاکستان نیز در واکنش به رویکرد حاکمان اماراتی درخصوص تنش های شبه قاره، گفت: مهم نیست که حاکمان عربی در کنار پاکستان نباشند اما ملت های خاورمیانه حامی پاکستان و مردم کشمیر هستند.

**کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا درباره کشمیر جلسه تشکیل می دهد

پس از سپری شدن دو هفته از برگزاری نشست ویژه شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی تحولات کشمیر و تاکید بر تنش زدایی میان پاکستان و هند، اکنون کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا تصمیم به برگزاری نشست برای بررسی آخرین تحولات شبه قاره گرفت.

رسانه های پاکستانی روز شنبه تصمیم کمیته فرعی در امور آسیا زیرمجموعه کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا برای برگزاری نشست ویژه در کشمیر را دستاورد دیگری برای دیپلماسی موثر اسلام آباد توصیف کردند.

«شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه پاکستان نیز با استقبال از نشست آتی کنگره آمریکا، آن را پیشرفت قابل توجه برای جلب توجه جامعه جهانی نسبت به اوضاع اسفناک در کشمیر دانست.

براساس این گزارش: این اولین بار در طول تاریخ تنش های پاکستان و هند بر سر کشمیر است که کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا تصمیم به تشکیل جلسه گرفت.

«برد شرمن» رئیس کمیته فرعی امور آسیا در کنگره آمریکا طی دیدار با برخی از آمریکایی هایی کشمیری تبار درباره وضعیت فعلی کشمیر و تشدید اعمال محدودیت ها در این منطقه گفت وگو کرد.

وی در گفت وگو با رسانه ها اعلام کرد: کمیته مذکور منتظر دریافت جزئیات بیشتر درباره اوضاع کشمیر و بررسی آن است.

در عین حال دولت اسلام آباد مصمم به اتخاذ دیپلماسی موثر برای آنچه را که این کشور نجات مردم کشمیر از رویکرد تهاجمی هند می خواند، است.

«عمران خان» نخست وزیر پاکستان قرار است در نشست آتی مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک شرکت کند. وی از پاکستانی های مقیم آمریکا و حامیان مردم کشمیر خواست تا با برگزاری راهپیمایی ها و همچنین تجمع در مقابل سازمان ملل، سیاست های دهلی نو علیه کشمیر را رد کنند.
 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha