ورودی‌های دهه ۸۰ دانشگاه‌ها ظرفیت‌ فرهنگی متنوعی دارند

تهران- ایرنا- دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: متولدین دهه ۱۳۸۰ امروز وارد دانشگاه‌ها می شوند و با ۱۸ ‌ساله‌هایی مواجه هستیم که ظرفیت‌های فرهنگی و خواسته‌های متنوع و متفاوتی دارند و از سبک زندگی اجتماعی خاصی برخوردار هستند.

«سعیدرضا عاملی» با تشریح مصوبات دومین جلسه ستاد مهندسی فرهنگی که عصردوشنبه با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری برگزار شد، اظهارداشت: در کشور شاخص‌های فرهنگی مورد اجماع تمام مسئولان فرهنگی و مبتنی بر یک سند ملی نداریم. با توجه به پراکندگی شاخص‌های موجود، برای تدوین شاخص‌های ملی در حوزه فرهنگ باید اقدام لازم انجام شود.
به گزارش روز سه شنبه دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، وی افزود: در این زمینه نیازمند شاخص‌های فرهنگی متقن و توافق شده ملی مبتنی بر سند مهندسی فرهنگی هستیم تا مبنای نظرسنجی‌های پیوسته قرار گیرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن تأکید بر توجه به نیازهای فرهنگی مردم به‌عنوان ذی‌نفعان اصلی اعلام کرد که اجتماعی شدن مصوبات به اجرای آن کمک شایانی می کند.
عاملی با بیان این که دستور بعدی جلسه ستاد راهبری اجرای نقشه مهندسی فرهنگی کشور تشکیل یک کمیته تلفیق در حوزه فرهنگ و مبتنی بر سند مهندسی فرهنگی بود، گفت: در این زمینه مصوب شد که کمیته‌ای به ریاست دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و  عضویت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، معاون فرهنگی، اجتماعی سازمان برنامه‌وبودجه کشور، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و نهاد ذی‌نفع که وظایف ذیل را بر عهده خواهد داشت، تشکیل شود.
وی یادآور شد: این کمیته تلفیق، مسئولیت تدوین برنامه‌های توسعه پنج‌ساله کشور در حوزه فرهنگ را بر عهده دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین گفت: تشکیل این کمیته ملی منجر به ایجاد نگاه یکپارچه به حوزه فرهنگ می شود و مشخص کردن اولویت‌های فرهنگی مبتنی بر پیمایش‌های اجتماعی بر عهده این کمیته ملی است.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران تقسیم کار ملی در حوزه فرهنگ را با اهمیت دانست و گفت: این کمیته تلفیق وظیفه این تقسیم کار ملی را بر عهده دارد.
عاملی همچنین از تعیین یکی از معاونان دستگاه‌های فرهنگی کشور که عضو ستاد راهبری اجرای مهندسی فرهنگی استبه‌عنوان مسئول پیگیری و اجرای سند مهندسی فرهنگی در آن سازمان خبر داد و اظهار داشت: این معاون از ناحیه رئیس دستگاه فرهنگی عضو ستاد مهندسی فرهنگی به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی خواهد شد.
تأکید بر توجه ویژه به گروه نسل جوان متولد دهه ۸۰ به بعد
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با بیان اینکه یکی از موارد تأکید در جلسه توجه به گروه نسل جوان متولد دهه ۸۰ به بعد بود خاطرنشان کرد: امروز نسلی وارد دانشگاه‌های کشور شدند که متولدین سال ۱۳۸۰ هستند و با ۱۸ ‌ساله‌هایی مواجه هستیم که ظرفیت‌های فرهنگی و خواسته‌های متنوع و متفاوتی دارند و از سبک زندگی اجتماعی خاصی برخوردار هستند.
وی گفت: بر این اساس در پیمایش‌های فرهنگی توجه به نسل‌های مختلف و گروه نسلی جوان جدید از اهمیت ویژه‌تری برخوردار خواهد شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد میزان اعتماد مردم به رسانه ها یادآور شد: در بخش خبر میزان اعتماد مردم به شبکه‌های اجتماعی به دلیل اخبار ساختگی که در آن شکل می‌گیرد حدود ۱۱ درصد است؛ اعتماد به رسانه‌های بیرون کشور از سطح پایینی برخوردار بوده و صداوسیما با اعتبار اخبار و برنامه‌های دیگر توانست اعتماد حدود ۸۰ درصد مخاطبان را کسب کند.
دچار میرایی رشته ها شده ایم
عاملی همچنین در نشست تعامل علوم انسانی و مهندسی گفت: نگاه تک رشته ای منتهی به فشار انسانی شده است و ایجاد نگاه توسعه پایدار در جهان به دلیل نگاه تک بعدی به علم بود.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که علوم انسانی از محاسبات الگوریتمی دور می شود، جدا افتادگی زیادی در فهم انسان به وجود می آید.
وی افزود: دانش مهندسی، دانش برتر در جهان بود و توسعه شهرسازی و صنعت با علوم مهندسی اتفاق افتاده است. امروز در محیط دوم و فضای مجازی تمامی علوم با این حوزه گره خورده اند و دانش های ترکیبی ظهور کرده اند که ناگزیریم به سمت علوم میان رشته ای حرکت کنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: دچار میرایی رشته ها شده ایم که به دنبال آن دانش ها و مشاغل تغییر می کنند و در نتیجه امروزه در حوزه سایبری مشاغل از دانش پیش افتاده اند.
عاملی با تاکید بر اهمیت یافتن فضای دوم در جهان امروز گفت: فضای دوم، فضای ذهن و معرفت است که امروز دانش یکپارچه فضای ذهن را به عینیت مجازی تبدیل کرد؛ تحول علوم مدیون تحولات پارادایمی در علوم است و پارادایم ها هستند که علوم را تغییر می دهند.
وی اظهار داشت: پارادایم علوم تجربی آنقدر قوی بود که توانست چند مرحله پایدار بماند و البته خصوصیت این علوم ابطال پذیری و عدم قطعیت است که در درون آن وجود دارد. در این میان علوم مهندسی به تعبیر برخی اندیشمندان شرافت خاصی داشته و با توجه به نگاه سیستمی و محاسباتی از ابطال پذیری کمتری برخوردار است.
استاد علوم ارتباطات دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: اساساً علم یک جریان آزاد فهم است و دانش رشته ای، علم تک مسیر است که فراموشی واقعیت های پیرامونی را به وجود می آورد و توان سازگاری با همه علوم را دارد.
عاملی همچنین گفت: واقعیت این است که در کشور ما علوم انسانی چندان جدی گرفته نشده است حال آنکه در کشورهای پیشرفته اساتید علوم انسانی و علوم اجتماعی مورد توجه ویژه ای قرار دارند.
وی افزود: در فرآیند معماری شهری وقتی از متخصصان علوم اجتماعی استفاده نمی شود نوعی بیگانگی هویتی میان افراد به وجود می آید که هم اکنون در نسل امروزه با آن مواجهیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha