حجتالله ایوبی، ظهر امروز در آیین افتتاحیه «دومین نشست منطقهای برای شناسایی و تبادل میراث مستند» که در اندیشگاه کتابخانه ملی برگزار شد، اظهارکرد: صلح و گفت و گو بدون شناخت و دانش امکان پذیر نیست و لازمه شناخت توجه به پیشینه ملموس و ناملموس معنوی، مستند و تاریخ است.
ایوبی گفت: به واسطه فعالیتها و مدیریت مناسب، میتوان گفت که امروز کمیته ملی حافظه جهانی ایران یکی از بهترین و فعالترین کمیتهها در یونسکو است.
وی با تاکید بر اینکه جنگ و خشونت نتیجه ناآگاهی است، افزود: هرگامی که برای شناخت یکدیگر برمیداریم به صلح جهانی کمک میکند.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو با بیان اینکه در منطقه میراث گران بهای فراوانی وجود دارد، ادامه داد: باید قدر این میراث دانسته شود همچنان که بسیاری از کشورها علاقهمند هستند این میراث را بهتر و بیشتر بشناسند.
وی آگاهی بخشی افکارعمومی را در این زمینه به عنوان یکی از رسالتهای کمیته ملی حافظه جهانی برشمرد و افزود: برای شناخت یک کشور باید از کوچه و خیابانهای آن عبور کرد. یکی از اقداماتی که کمیته ملی میراث جهانی ایران انجام میدهد، آگاهی بخشی افکار عمومی است تا مردمانی که صاحبان میراث هستند، میراث خود را بفهمند.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو با بیان اینکه در منطقهای که زندگی میکنیم، تنشهای فراوانی وجود دارد، گفت: اگر دنبال حفظ میراث جهانی هستیم، باید بتوانیم میراث خود را به خوبی معرفی کنیم. خوشبختانه در ایران آگاهی مردم در شهرها و روستاها افزایش یافته است و مردم از ارزش میراث جهانی خود آگاه هستند.
ایوبی یادآور شد: میراث مستند و تاریخی منطقهای که ایران جزئی از آن است، به هم گره خورده است. صاحبان فکر ما در گذشته این مناطق را به طور طبیعی به هم پیوند داده اند. مردم باید توجه کنند که این میراث مشترک است و برای افزایش همدلی و در کنار هم بودن است که هر اثر ثبت میشود.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو تصریح کرد: مولانا را بدون فهم درست قرآن کریم و شمس تبریزی نمیتوان شناخت.
وی خاطرنشان کرد: این میراث نباید وسیلهای برای رقابت و چالش باشد چرا که گذشتگان آنها را برای همدلی و تعامل برای ما به یادگار گذاشتهاند.
کشورهای جاده ابریشم مشترکات فرهنگی ارزشمندی دارند
سوتان سوتکوفسکی سرپرست دفتر منطقه ای یونسکو در ایران نیز درافتتاحیه این نشست، به اهمیت میراث مستند پرداخت و اظهار کرد: به طور مثال در آتشسوزی موزه ملی برزیل به عنوان یکی از بزرگترین موزههای تاریخ طبیعی انسان شناسی قاره آمریکابیش از ۲۰ میلیون قطعه که تاریخ و فرهنگ برزیل بود، از بین رفت.
وی با اشاره به اینکه نمیتوان ارزش میراث مستند را با عدد و ارقام برشمرد، افزود: مثلاً در جنگ بوسنی در سارایوو، از مهمترین آسیبها به کتابخانهها وارد شد بطوریکه ۴۳ کتابخانه کاملاً از بین رفت.
سوتکوفسکی ادامه داد: در این راستا از سال ۱۹۹۲ یونسکو برای حفظ میراث مستند در دنیا برنامه حافظه جهانی را شروع کرد، و این برنامه صرفا به ثبت خلاصه نمیشود بلکه برای حفظ جهت انتقال به آیندگان برای ترویج آرامش و صلح خواهد بود.
سرپرست دفتر منطقه ای یونسکو در ایران تصریح کرد: این شبکه عظیم چیزهای ارزشمندی در خود دارد که میتوان به مشترکات فرهنگی کشورهای جاده ابریشم پرداخت که شامل کشورهای ایران، افغانستان، هند، پاکستان، تاجیکستان، ترکیه، آذربایجان و ... اشاره کرد.
سوتکوفسکی گفت: نشست منطقه ای شناسایی و تبادل میراث مستند امروز نیز در راستای اهداف و نشست سال ۲۰۱۷ با محوریت کتابخانه ملی ایران برگزار شده است.
سرپرست دفتر منطقهای یونسکو در ایران، تصریح کرد: در زمینه میراث مشترک؛ ما به دنبال برتر بودن آثار و یا بزرگتر بودن آنها نیستیم بلکه مقوله حفظ میراث مشترک را فارغ از مسابقه و مباحث سیاسی دنبال میکنیم و متخصصان در بالاترین سطح با هم گفتوگو میکنند.
بر اساس این گزارش از موضوعاتی که در این نشست مطرح و مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهد گرفت می توان به «همکاریهای بینالمللی جهت شناسایی، حفظ دسترسی به میراث مستند از طریق توصیههای یونسکو»، «روند نامزدی و شرح معیارها و مطالعات موردی از نامزدهای مشترک از جمله نامزدی مشترک المسالک و الممالک»، «مقدمهای بر موضوع جاده ابریشم برای نامزدهای مشترک»، «حفاظت و دسترسی به میراث دیجیتال» و«بحث در مورد یک استراتژی برای کتابخانه دیجیتالی منطقه ای» اشاره کرد.
این مراسم با حضور نمایندگانی از برنامه حافظه جهانی یونسکو از کشورهایی چون استرالیا، تاجیکستان، افغانستان، آذربایجان، قزاقستان،هند، ترکیه، پاکستان و ازبکستان برگزار خواهد شد. اختتامیه نشست منطقه ای برای شناسایی و تبادل میراث مستند، چهارشنبه (۱۳ شهریور) برگزار خواهد شد.
نظر شما