تاکید دولت افغانستان بر آتش بس، پیش از مذاکره با طالبان

تهران – ایرنا – همزمان با اعلام توقف مذاکرات دولت آمریکا با گروه طالبان در پی کشته شدن یک سرباز آمریکایی در حمله پنجشنبه گذشته، سخنگوی دولت وحدت ملی افغانستان نیز تاکید کرد که برای شروع مذاکره با طالبان باید خشونتها متوقف و آتش بس برقرار شود.

به  گزارش ایرنا، روزنامه "هشت صبح" افغانستان به نقل از صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری، گزارش داد که برای شروع گفت‌وگوها بین دولت و طالبان باید خشونت‌ها متوقف و آتش‌بس جامع و سراسری در کشور برقرار شود.

صدیقی روز شنبه شانزدهم شهریور همزمان با گزارشها از لغو سفر اشرف غنی رئیس جمهور دولت وحدت ملی افغانستان به آمریکا،  به این روزنامه گفته است که  شرط نخست دولت برای شروع مذاکره با گروه طالبان، توقف خشونت توسط این گروه و توافق روی آتش‌بس است. صدیقی افزود که دولت افغانستان به دنبال صلح دائمی و پایدار است و بدون توقف کامل خشونت‌ها ممکن نیست چنین صلحی به دست آید.

صدیقی تاکید کرد که دولت به خاطر «ضعف» به دنبال صلح به راه نیافتاده است، بلکه صادقانه به دنبال آن است تا جنگ جاری پایان یابد و برای تمامی افغان‌ها زمینه زندگی صلح‌آمیز در کشور فراهم شود.

سخنگوی ریاست جمهوری در باره این‌که دو مسأله مرتبط به هم آتش‌بس و مذاکرات بین‌الافغانی در توافق‌نامه امریکا و طالبان چگونه ترتیب شده است، پاسخ روشن نداد  اما خاطرنشان ساخت که توافق‌نامه امریکا و طالبان باید آتش‌بس و شروع مذاکرات دولت افغانستان با طالبان را تضمین کند. او گفت که این مهم‌ترین انتظار دولت افغانستان از تلاش‌هایی است که امریکا و دیگر کشورها در زمینه صلح افغانستان انجام می‌دهند.

صدیق صدیقی در عین حال افزایش حملات طالبان به اماکن و مواضع نیروهای دولتی و کشتار غیرنظامیان توسط این گروه را هشداردهنده توصیف کرد. صدیقی گفت در حالی که امریکا و طالبان توافق‌نامه خود را در «اصول» نهایی کرده‌اند، تشدید حملات طالبان به تاسیسات دولتی و افزایش کشتار مردم توسط این گروه، برای دولت و مردم، پیام هشداردهنده دارد. به استدلال او، این حملات نشان از آن دارد که در گفتار و رفتار طالبان تناقض جدی موجود است و ادعای صلح‌طلبی این گروه را زیر پرسش قرار می‌دهد.

صدیقی همچنین صبح امروز یکشنبه در پیامی توییتری اعلام کرد: دولت افغانستان موضع  رسمی خود را در مورد تحولات اخیر در فرایند صلح با طالبان به زودی اعلان می‌کند.

این در حالی است که ترامپ بامداد یکشنبه به وقت تهران اعلام کرد که در پی کشته شدن یک سرباز آمریکایی در حمله پنجشنبه گذشته طالبان در کابل، دستور لغو  دیدارهای جداگانه با نمایندگان طالبان و همچنین اشرف غنی رئیس دولت وحدت ملی افغانستان در کمپ دیوید و همچنین لغو مذاکرات صلح را داده است.

روز پنجشنبه در انفجار یک خودروی بمب گذاری شده  در منطقۀ شش درک شهر کابل که گروه طالبان مسئولیت آن را بر عهده گرفت،   ۱۲ تن از جمله یک سرباز امریکایی و یک رومانیایی جان باختند و بیش از ۴۰ تن دیگر، زخمی شدند.  

بنا به گزارشها قرار بود اشرف غنی روز شنبه برای دیدار با ترامپ به آمریکا سفر کند اما روز شنبه اعلام شد که این سفر به تعویق افتاده است.  

این در حالی است که زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان، پیش‌تر گفته بود که برای زمینه‌سازی صلح در افغانستان روی چهار موضوع به هم وابسته که خروج سربازان امریکایی از افغانستان، تهدید نشدن امریکا و متحدان آن از خاک افغانستان، آتش‌بس و شروع مذاکرات بین‌الافغانی با گروه طالبان است، گفت‌وگو می‌کند. این دیپلمات امریکایی همچنین تأکید کرده بود در صورتی که روی یکی از این چهار مورد توافق نشود، هیچ توافقی بین امریکا و طالبان انجام نخواهد شد.

خلیل‌زاد اما هفته گذشته در سفرش به کابل گفت که بین امریکا و طالبان در «اصول» روی این چهار موضوع به صورت «کلی» و روی دو موضوع نخست به صورت «ویژه» توافق حاصل شده است. او جزئیات بیش‌تری درباره چگونگی توافق روی هر یک از این چهار موضوع نداد.

همزمان با سفر هفته گذشته خلیلزاد به کابل حملات طالبان در سرتاسر افغانستان تشدید شد و صدها نفر کشته و مجروح شدند.

مجله آمریکایی "تایم" نیز روز پنجشنبه به نقل از مقامات ارشد آمریکایی و اروپایی و افغان نوشته بود که "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا به علت خطرات احتمالی ناشی از توافق با طالبان حاضر به امضای این توافق نیست. در این هفته همچنین ۹ تن از سفیران و دیپلماتهای ارشد سابق آمریکا درباره تبعات توافق شتابزده آمریکا با طالبان هشدار دادند و گفتند که این امر می تواند به جنگ داخلی شدید در افغانستان منجر شود.  

به این ترتیب و در حالی که ۲۰ روز به تاریخ مشخص شده برای برگزاری چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افغانستان (ششم مهر ماه) باقی مانده است، باید منتظر ماند و دید آیا تاکید دولت کابل بر آتش بس و سخت شدن دیرهنگام موضع دولت آمریکا در برابر طالبان موجب تقویت جایگاه دولت افغانستان و فرایند انتخاباتی می شود یا خشونتها و ابهامات بیشتری را به دنبال خواهد داشت؟

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha