وی گفت که معتقدم ایران از این حمله سودی نمی برد و بعید است که در چنین حمله ای دست داشته باشد.
لودرز که تحصیلکرده رشته سیاست و اسلامشناسی است و کتابهای متعددی در مورد تنشهای خاورمیانه -از جمله جنگ داخلی سوریه نوشته به شبکه دویچه وله آلمان گفت: حوثیها مسئولیت این حملات را برعهده گرفتند اما ما دقیقأ نمیدانیم که چه کسی پشت این حملات بوده است.
به گفته لودرز راکتهایی که حوثیها در گذشته شلیک کردهاند، راکتهای آمریکایی یا روسی ارتش یمن بودند. ایران تاکنون تسلیحاتی از این دست را به حوثیها نرسانده که با توجه به محاصره بنادر یمن، کار بسیار دشواری است.
اما حال بحث بر سر این است که آیا حوثیها میتوانند برای هدف قرار دادن تأسیسات نفتی عربستان که بیش از یکهزار کیلومتر تا پایگاههای آنها در یمن فاصله دارند را هدف قرار دهند. به نظر من انجام چنین حملاتی از سوی آنها غیرممکن نیست.
کارشناس آلمانی با رد ادعاها علیه ایران افزود: من گمان نمیکنم که برخلاف آنچه وزیر خارجه آمریکا مایک پمپئو میگوید ایران پشت حمله به تأسیسات نفتی عربستان باشد. درست پس از برکناری جان بولتون، مشاور امنیت ملی که مشتاق جنگ علیه ایران بود، عاقلانه نیست که ایران دست به چنین تحریکاتی بزند. من بعید میدانم که تهران در این حملات دست داشته باشد.
وی در ادامه تاکید کرد: «این حملات گذشته از آسیبی که به صادرات نفت عربستان زدند، مایه شرمساری این کشور شد. عربستان مهمترین خریدار تسلیحات آمریکایی است. ۱۰ درصد از کل صادرات اسلحه آمریکا به عربستان فروخته میشود. حال ۱۰ پهپاد که ساخت یا خرید آن نسبتاً آسان است، مهمترین تأسیسات نفتی این کشور را هدف قرار دادند. عربستان خریدار تسلیحاتی است که ظاهراً قرار است از این کشور محافظت کنند اما همه این سلاحها توان مقابله با 10 پهپاد را نداشتند.»
لودرز در بخش دیگری از این مصاحبه اظهار داشت: «حوثیها در جنگ عقیدتی خود بسیار مصمم هستند و به نظر من به هیچ وجه تحت کنترل تهران عمل نمیکنند. اگر واقعأ همانطور که می گویند این حمله را انجام داده باشند، حملات آنها میتواند پیامدهای جدی برای امنیت و صلح منطقه داشته باشد.»
وی در مورد واکنش احتمالی عربستان به این حملات گفت: «برای من هم بسیار جالب است که حاکمیت عربستان تا کنون تهران را مقصر این حملات نخوانده است. مقامات سعودی در حال رایزنی با دولت آمریکا هستند و بدون موافقت آمریکا تصمیمی نخواهند گرفت.
«من بعید میدانم که عربستان به فکر حمله به ایران افتد یا خواستار حمله آمریکا به ایران شود چون میداند که در این صورت جنگی با پیامدهایی غیرقابل پیشبینی در منطقه رخ خواهد داد و همه تأسیسات نفتی آنها ممکن است هدف قرار گیرد. به نظر من رهبری عربستان از چنین سناریویی به شدت هراس دارد.»
انفجار در تاسیسات شرکت ملی نفت عربستان بزرگترین جهش بهای طلای سیاه را در بازار نفت رقم زد. روز گذشته (دوشنبه) شاخص نفت خام برنت لحظاتی بعد از بازگشایی معاملات، با جهشی ۱۹.۵ درصدی به بیش از ۷۱ دلار بر بشکه صعود کرد.
هنوز معلوم نیست عربستان تا چه زمانی قادر به احیای تولید نفت خود باشد، اما مقامات ریاض گفتهاند تلاش میکنند روز دوشنبه دو میلیون بشکه از ۵٫۷ میلیون بشکهای که تولیدش متوقف شده را احیا کنند.
عربستان و آمریکا گفتهاند برای جلوگیری از کمبود نفت در بازارهای جهانی مقداری از ذخایر راهبردی نفت خود را راهی بازار خواهند کرد. عربستان حدود ۱۸۸ میلیون بشکه و آمریکا ۶۵۰ میلیون بشکه ذخایر استراتژیک نفت دارند.
طبق آمارهای رسمی ذخایر نفت استراتژیک کشورهای ثروتمند جهان حدود ۲ میلیارد بشکه است، اما استفاده از این ذخایر میتواند تأثیر منفی بر قیمت نفت داشته و آن را باز هم افزایش دهد، چرا که بسیاری از دلالان نفتی با این تصور که کمبود نفت کوتاهمدت نیست، شروع به خرید هر چه بیشتر نفت خواهند کرد و تقاضا افزایش خواهد یافت.
در همین حال نشریه تخصصی پلاتز پیش بینی کرده است که احتمالاً قیمت نفت برنت باز هم افزایش یافته و به ۷۰ دلار برسد.
کارشناسان میگویند شدت تخریبها در عربستان بالا بوده و آن را میتوان با حمله موشکی صدام حسین به تأسیسات عربستان در دهه ۱۹۹۰، هنگامی که جنگ با کویت آغاز شد، مقایسه کرد، در آن زمان قیمت نفت طی چند روز حدود دو برابر شد.
نظر شما