به گزارش رسانه های افغانستان، شماری از چهرههای سیاسی، رهبران جهادی و نمایندگان جامعه مدنی افغانستان در اعلامیهای گفتهاند که انتخابات ریاستجمهوری ششم مهر ماه، افغانستان را به بحران میبرد و به جای آن باید به صلح اولویت داده شود.
این چهره های سیاسی پس از جلسه ای در خانه حامد کرزی رئیس جمهور سابق افغانستان، در اعلامیهای که امروز دوشنبه اول مهر ماه منتشر شد، تاکید کردند که در شرایط کنونی نه تنها مالکیت و رهبری انتخابات ریاستجمهوری در دست مردم افغانستان نیست، بلکه شرایط سیاسی و امنیتی نیز برای برگزاری یک انتخابات شفاف، عمومی، عادلانه و افغانستانشمول مساعد نیست. در این اعلامیه گفته شده است که انتخابات ریاستجمهوری ششم مهر ماه، کشور افغانستان را به بحران عمیقتر و وسیعتر سیاسی و اجتماعی کشانده و به صلح نمیتواند کمک کند.
براساس این بیانیه، اوضاع امنیتی جاری، کنترل نداشتن دولت بر بخشهایی از کشور، عدم اعتماد وسیع مردم افغانستان به مجریان و سازماندهندگان انتخابات ریاستجمهوری و باور عمیق مردم به مهندسی گسترده انتخابات از علتهایی است که امیدواری به برگزاری انتخابات شفاف را کاهش داده است.
این چهرههای سیاسی و رهبران جهادی گفتهاند: توجه به روند صلح را نمیتوان و نباید به تعویق انداخت بلکه باید تمام توجه و تلاش خود را متوجه تأمین صلح و پایان خونریزی در کشور کرد.
این سیاسیون افغان تأکید کردهاند که بزودی یک کارزار وسیع و گسترده راهاندازی خواهند کرد تا روند صلح در کشور را دوباره احیا کنند. به گفتهی آنان، صلح در افغانستان در صورتی تأمین خواهد شد که یک هیأت افغانستانشمول مردم و دولت افغانستان با طالبان هرچه زودتر بطور مستقیم و مستقل وارد گفتگو شود. این چهرهها از گروه طالبان نیز خواسته است تا با هیأت ملی و افغانستانشمول مردم و دولت افغانستان مستقیما وارد گفتوگو شود.
این درحالی است که هیاتی سیاسی از گروه طالبان پس از سفر به روسیه و ایران، به چین سفر کرده است. هیات طالبان در دیدار با مقامهای وزارت خارجه چین گفته است که در صورت امضای توافقنامه صلح این گروه با امریکا، از امروز دوشنبه ۲۳ سپتامبر (اول مهر ماه) گفتگوهای بین افغانی شروع میشد.
** تکمیل ۹۰ درصدی برنامه های روز انتخابات
پنج روز مانده به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در افغانستان همچنین کمیسیون مستقل انتخابات اعلام کرده که کارهای این نهاد ۹۰درصد پیش رفته اما هنوز هم برخی از چالشها برجا هستند.
انتقال مواد انتخاباتی به شهرستانها، روند آموزش کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات و نبود امنیت در برخی از مناطق از چالشهای اصلی در برابر کار کمیسیون مستقل انتخابات اعلام شده اند. کمیسیون مستقل انتخابات میگوید که تاکنون به ۲۴۸ شهرستان (ولسوالی) مواد انتخاباتی نرسیدهاست و به ۱۲۷ شهرستان دیگر این مواد انتقال داده شدهاند.
کمیسیون مستقل انتخابات، قرار است برای ۱۰۰ هزار کارمند این نهاد چگونگی استفاده از دستگاههای شناخت بایومتریک در روز انتخابات را تا پایان این هفته آموزش بدهد.
** روزنامه هشت صبح: کمیسیون مستقل انتخابات باید بجنبد!
روزنامه هشت صبح چاپ کابل روز دوشنبه در مطلبی با بیان اینکه کمیسیون مستقل انتخابات تا کنون فهرست رأیدهندگان را در محلهای رأیدهی نصب نکرده است، نوشت: این امر مشکلات بزرگی خلق میکند. جالب این است که نامزدان انتخابات ریاست جمهوری هم از این موضوع انتقاد نمیکنند. وقتی فهرست رأیدهندهگان در هر محل حد اقل چند روز قبل از انتخابات نصب نشود، احتمال آن که شمار زیادی از شهروندان از رأی دادن محروم شوند، بسیار زیاد است. ولی کمیسیون مستقل انتخابات این موضوع را سطحی گرفته است
این روزنامه افزود: سران کمیسیون مستقل انتخابات باید درک کنند که همین مشکلات فنی معضلات بزرگ سیاسی به وجود میآورد. اگر مشکل تکنیکی بسیار جدی وجود نداشته باشد، هیچ سیاستمداری قادر نخواهد بود پس از انتخابات مشکل سیاسی ایجاد کند.
** انتقاد از سکوت کمیسیون شکایات انتخاباتی
در حالی که سه روز به پایان مهلت کارزارهای انتخاباتی در افغانستان باقی مانده است، شکایاتی هم از کمیسیون شکایات مطرح شده است. روزنامه هشت صبح در مطلبی در این خصوص نوشت که شماری از نامزدهای ریاست جمهوری و نهادهای ناظر، کمیسیون شکایات انتخاباتی را به سکوت در برابر تخلفات صورت گرفته از سوی دستههای حاکم بر قدرت متهم میکنند. نامزدان و نهادهای ناظر همچنین با انتقاد از کارکرد این کمیسیون میگویند، با وجودی که نهادهای دولتی خلاف قانون انتخابات به نفع این دستهها فعالیت دارند، کمیسیون شکایات انتخاباتی در برابر آنان هیچ اقدام جدی نکرده است.
نعیم ایوبزاده، رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان (تیفا) میگوید، یافتههای نظارتی این نهاد نشان میدهد که در شماری از ولایتها، مسوولان محلی به نفع تیم انتخاباتی حاکم بر قدرت فعالیت دارند. آقای ایوبزاده همچنان گفت نهاد تیفا جزییات این یافتهها را به زودی همهگانی خواهد کرد.
عنایتالله حفیظ، از نامزدهای ریاست جمهوری ادعا دارد که نهادهای دولتی در جریان کارزارهای انتخاباتی مستقلانه عمل نکردهاند. وی میگوید، وزارتهای دفاع ملی و داخله خدمات امنیتی را آنچنانی که به دستههای انتخاباتی حاکم بر قدرت فراهم کردهاند، برای نامزدهای دیگر فراهم نکردهاند. او توضیح داد که در جریان سفرش به برخی از استانها نه بالگرد نظامی در اختیار او قرار گرفته و نه امنیت او به گونه لازم تامین شده است.
در عین حال مسئولان کمیسیون شکایات انتخاباتی میگویند، در چهارچوب قانون انتخابات گامهایی را برداشتهاند. محمدقاسم الیاسی، دبیر و سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی گفت بررسیهای این کمیسیون جریان دارد و در صورت اثبات تخلف توسط هر یک از نامزدها، اقدامات لازم انجام خواهد شد. بر اساس آمار این کمیسیون تا کنون نزدیک به ۷۰ شکایت ناشی از تخطی و یا تخلفهای انتخاباتی نزد این کمیسیون ثبت شده است.
انتخابات افغانستان قرار است روز ششم مهر ماه برگزار شود و نا امنی همچنان یکی از چالشهای بزرگ پیش روی برگزاری این انتخابات است. بر اساس آمارهای کمیسیون مستقل انتخابات، از ۵ هزار و ۳۷۳ مرکز رأیدهی که درنظر گرفته شده بود، ۴۳۱ محل آن به علت تهدیدات امنیتی در روز انتخابات بسته خواهند ماند.
وزارت دفاع ملی افغانستان از راه اندازی عملیاتهای ویژه برای تأمین امنیت انتخابات و انتقال مواد انتخاباتی به شهرستانها اطمینان داده و کمیسیون مستقل انتخابات میگوید که اگر امنیت مرکزهای رأیدهی که زیر تهدید قرار دارند تأمین شوند، این نهاد انتخابات را در آن مرکزها برگزار خواهد کرد.
نظر شما