"قیس سعید" و "نبیل القروی" که به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری راه یافتند ، تا قبل از انتخابات از اعضای احزاب شناخته شده و برجسته ای نبودند و شخصیت سیاسی محسوب نمی شدند . قیس سعید یک حقوقدان و چهره دانشگاهی است و نبیل القروی سرمایه داری است که در دوره رقابت های انتخابات ریاست جمهوری به اتهام پولشویی در زندان بود و اجازه شرکت در مناظره های تلویزیونی را نداشت . با این وجود القروی توانست از زندان میزان رای لازم برای ورود به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری را کسب کند.
انتخابات ریاست جمهوری تونس ویژگی های متعدد و خاصی داشت، ولی یکی از نکات مهم این انتخابات پیروزی چهره هایی بود که در برابر شخصیت های برجسته این کشور تقریبا هیچ سابقه فعالیت سیاسی نداشتند.
شخصیتهای پرنفوذی که به پشتوانه احزاب شناخته شده و یا با تکیه بر سوابق سیاسی خود به میدان رقابت آمده بودند، در برابر بهت و حیرت محافل سیاسی و رسانه ای از ادامه رقابت برای کسب کرسی ریاست جمهوری تونس بازماندند .
پس از اعلام نتایج دور اول انتخابات ریاست جمهوری تونس، محافل سیاسی و رسانه ای منطقه و جهان با این پرسش مواجه شدند که، چه عاملی موجب شکست شخصیت ها و احزاب سیاسی شناخته شده در این دور از انتخابات شد؟
برای پاسخ به این پرسش محورهای مختلفی را می توان مطرح کرد، ولی عمده ترین نکات در شکست احزاب سیاسی شناخته شده و شخصیتهای برجسته در این دور از انتخابات را چنین می توان در نظر گرفت:
۱- تونس پس از تحولات ناشی از بهار عربی در سال ۲۰۱۱ ، ناگزیر به اخذ کمک های مالی از نهادهای بین المللی شد و به این ترتیب میزان بدهیهای خارجی تونس به ۷۰ درصد از تولید ناخالص داخلی رسید، در حالی که در زمان "بنعلی" رییس جمهوری پیش از سال ۲۰۱۱ از ۴۰ درصد فراتر نرفته بود. این روند افزایش تورم و آمار بیکاری در این کشور را در پی داشت و بر نارضایتی مردم از هیات حاکمه تونس بیش از پیش افزود.
۲- شرایط اقتصادی نامطلوب موجب شد که شهروندان تونس به سیاستمداران و شخصیت های شناخته شده که در یک دهه گذشته وعده بهبود اقتصادی را داده بودند و موفق به تحقق وعده های خود نشده بودند، بی اعتماد شوند.
۳- از سوی دیگر احزاب و شخصیت های سیاسی در جریان رقابت های انتخاباتی ، طبق سنت رایج بر علیه یکدیگر به افشاگری های اخلاقی و اقتصادی پرداختند. این روند موجب شد که افکار عمومی تونس به این شخصیت های سیاسی با دیده بدبینی و گاه انزجار بنگرد.
۴- و سرانجام مشارکت اندک شهروندان در انتخابات از یک سو و تعداد زیاد نامزدها (۲۶ نفر) از سوی دیگر موجب شد که آرای شرکت کنندگان در انتخابات به اصطلاح بشکند و بویژه شخصیت های شناخته شده از ادامه رقابت بازمانند.
به هر حال تونس در میان کشورهای عربی و آفریقایی از جنبه های مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جایگاه ویژه ای دارد. نظام سیاسی تونس بویژه پس از تحولات سال ۲۰۱۱ در میان کشورهای آفریقایی جایگاه خاص و به تعبیری منحصر بفرد است و اصطلاحا "دمکراسی یگانه" توصیف می شود.
براین اساس نتیجه انتخابات ریاست جمهوری تونس نه تنها برای شهروندان این کشور ، بلکه بر بخش وسیعی از آفریقا نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است.
دور دوم انتخابات ریاست جمهوری تونس ۱۳ اکتبر (۲۱ مهر ۹۸) برگزار می شود.
نظر شما