به گزارش خبرگزاری "آل افریکا"، این تظاهرکنندگان که اغلب دانشجو و استاد بودند، پلاکارت هایی با مضمون "پایان بیگانه ستیزی و نژاد پرستی" در دست داشتند. تظاهرکنندگان با شعارهایی حوادث اخیر را نسخه جدید از نژاد پرستی در آفریقای جنوبی اعلام کردند.
آفریقای جنوبی مدتها است شاهد حمله شهروندان به دیگر اتباع کشورهای آفریقایی ساکن در این کشور است.
اگرچه خشم تظاهرات کنندگان از شعارها و رفتارهای اجتماعی آنها علیه دولت و ملت آفریقای جنوبی مشهود بود، اما این تظاهرات با حضور گسترده نیروهای امنیتی در اطراف آنها به صورت مسالمت آمیز برگزار شد و هیچ آسیبی به اموال سفارت وارد نیامد.
به گزارش روزنامه زامبیایی "لوزاکا تایمز" این دسته از شهروندان معترض ماه قبل نیز با برگزاری چنین تظاهرات مسالمت آمیزی اعتراض خود را نسبت به این پدیده جدید در آفریقای جنوبی اعلام کردند.
اگرچه این دسته از شهروندان زامبیایی علیه بیگانه ستیزی در آفریقای جنوبی اعتراض می کنند، اما خود آنها نیز طی چند سال اخیر بارها تحت تاثیر فشارهای اقتصادی و به ویژه مسائل فرهنگی اقدامات خشونت باری را علیه اتباع دیگر کشورهای آفریقای در زامیبا مرتکب شده اند.
چندی پیش خبرگزاری فرانسه از لوزاکا گزارش دادکه شهروندان زامبیا با متهم کردن اتباع بیگانه در کشورشان به دست داشتن در قتل های مذهبی، دستکم 7 نفر از آنها را در پایتخت به قتل رسانده اند.
در پی کشته شدن این افراد، صدها تن از ساکنان پایتخت به منازل و مغازه های اتباع بیگانه حمله ور شدند و در پی آن، شهروندان خارجی در قرارگاه های پلیس پناه گرفنتد.
خبرگزاری بلومبرگ نیز در این زمینه گزارش داد: ساکنان مناطق کم درآمد در غرب شهر لوزاکا مغازه های اتباع خارجی را غارت می کنند.
گزارش شده است که تاکنون 254 نفر در همین رابطه بازداشت شده اند.
درگیری های اخیر در آفریقای جنوبی میان شهروندان این کشور و اتباع چند کشور که عمدتا آفریقایی هستند، به ویژه در پرتوریا، ژوهانسبورگ و کیپ تاون، تاکنون ده ها نفر از جمله اتباع آفریقای جنوبی را به کام مرگ برده است.
آمارهای رسمی و غیر رسمی از وجود نزدیک به 7 میلیون مهاجر در آفریقای جنوبی حکایت دارد. جمعیت آفریقای جنوبی حدود 56 میلیون نفر برآورد می شود و طبق برآورد کلیساها، سازمان های کمک رسانی و پژوهشگران امور مهاجران در این کشور نزدیک به 3 میلیون فقط زیمبابوه ای حضور دارند، اما تاکنون هویت بسیاری از قربانیان خارجی ناشی از این خشونت ها در آفریقای جنوبی مشخص نشده است.
بسیاری از این قربانیان تبعه نیجریه، مالاوی، زامبیا، زیمبابوه و جمهوری دمکراتیک کنگو بودند اما بیشتر گزارشات حکایت از آن دارد که قربانیان اصلی این موج جدید بیگانه ستیزی یا بیگانه هراسی نیجریه ای هستند.
چندی پیش در جمهوری دمکراتیک کنگو نیز گروهی روبهروی ساختمان کنسولگری آفریقای جنوبی در کینشازا تظاهرات کردند و یک فروشگاه متعلق به اتباع آفریقای جنوبی غارت شد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس 14 شهریور گزارش داد که برخی از شهروندان نیجریه در چند شهر این کشور در واکنش به حملات بیگانه ستیزی علیه شهروندان کشورهای آفریقایی مستقر در آفریقای جنوبی، مراکز کسب و کار شهروندان این کشور در نیجریه را مورد حملات خشونت آمیز قرار داده و اموال آنها را به غارت بردند.
اتباع نیجریه و مالاوی پیشتر روند خروج از آفریقای جنوبی را آغاز کرده بودند و حتی برخی از نیجریه ای ها هشدار داده بودند در مقابل بیگانه ستیزی شهروندان آفریقای جنوبی ، منافع دولت آن کشور را در نقاط دیگر جهان مورد تهدید قرار خواهند داد.
بیگانه ستیزی و یا بیگانه هراسی نزدیک دو دهه در آفریقای جنوبی حاکم شده است به گونه ای که طبق گزارش وزارت کشور آفریقای جنوبی، در مجموع 307 نفر فقط در ماه آوریل و مه سال 1994 در ارتباط با خشونت هایی که جوامع خارجی مستقر در آفریقای جنوبی را هدف قرار داده جان خود را از دست داده اند.
حوادث اخیر همچنین خاطرات درگیری های خون بار بیگانه هراسی سال 1387را در این کشور به یاد آورد که طی آن 62 نفر کشته شده بودند.
در سال ۲۰۰۸ در جریان درگیریهای مشابه، پنج نفر از مهاجران آفریقایی که برای کار به آفریقای جنوبی رفته بودند کشته شدند. در سال ۲۰۱۵ نیز درگیریها منجر به کشته شدن ۶ مهاجر شد.
در هر حال میلیون ها مهاجر که بیشتر آنها فاقد مدارک قانونی هستند در آفریقای جنوبی به ویژه در بخش عمرانی فعالیت می کنند.
برخی گزارشات از نقش "زولو کینگ گودویل زیلیتینی" رهبر سنتی بزرگ ترین گروه قومیتی در آفریقای جنوبی خبر می دهد که در تحریک خشونت ها علیه مهاجران بی تاثیر نبوده است، زیرا او چندی پیش آشکارا گفت که میلیون ها خارجی باید آفریقای جنوبی را ترک کنند.
مقامهای آفریقای جنوبی علت اصلی بروز این خشونت ها را گسترش نوعی رویکرد "تبعیض آمیز" در میان شهروندان این کشور که خود زمانی طلایه دار مبارزات ضد تبعیض نژادی در جهان بوده اند عنوان کرده اند.
حزب "اتحاد دمکراتیک" که بزرگترین حزب رقیب دولت در آفریقای جنوبی است، موضوع را ناشی از مشکلات اقتصادی حادی دانسته که این کشور بزرگترین صادرکننده طلای دنیا از آن رنج میبرد. این حزب در بیانیهای یادآوری کرده که ده میلیون شهروند آفریقای جنوبی بیکارند.
در هر حال جامعه آفریقای جنوبی مدتی است که بار دیگر صحنه اغتشاش صدها نفر از کسانی است که تحت عنوان اعتراض به "اشتغال خارجیها" به خیابانها ریختهاند.
این افراد علاوه بر چپاول مغازهها و سوپرمارکتها، ساختمانها و خودروها را نیز به آتش می کشند تا جایی که پلیس آفریقای جنوبی برای مهار این غائله بارها مجبور شد از گاز اشکآور و گلوله های پلاستیکی استفاده کند.
حوادث مختلفی از این دست بارها در کشور آفریقای جنوبی به شکل های مختلف از جمله در قالب اعتراض سراسری رانندههای کامیون نسبت به حضور رانندههای خارجی در عرصه حمل و نقل رخ می دهد.
این خشونت ها علیه آفریقایی تبارها موجب شد تا سریل رامافوسا، رئیس جمهوری آفریقای جنوبی چهارشنبه گذشته ضمن ابراز نگرانی شدید از خشونتهای ناشی از بیگانههراسی در کشورش تصمیم گرفت چند نماینده ویژه به پایتخت 7 کشور آفریقایی از جمله نیجریه، زامبیا، زیمبابوه، مالاوی، موزامبیک و لسوتو بفرستد که اتباع آنها در آفریقای جنوبی بیشترین آسیب را در این خشونت های اجتماعی تحمل کرده اند.
هفته آینده محمد بوهاری، رئیس جمهوری نیجریه به آفریقای جنوبی می رود تا در باره آینده این روند بیگانه ستیزی و به ویژه تاثیر آن بر آینده روابط دو کشور با مقامات آن کشور مذاکره کند.
نظر شما