جمال خاشقچی 59 ساله، سردبیر پیشین روزنامه الوطن سعودی و ستوننویس روزنامه واشنگتنپست آمریکا روز دو اکتبر ۲۰۱۸ (۱۰ مهرماه ۹۷) وارد کنسولگری عربستان در استانبول شد و هرگز زنده از آنجا بیرون نیامد. پیگیریها از سرنوشت او، به افشاگری قتل او منتهی شد اما جسدش هرگز پیدا نشد.
دادستانی کل استانبول ترکیه ۳۱ اکتبر سال گذشته با صدور بیانیهای اعلام کرد که خاشقچی بلافاصله پس از ورود به کنسولگری عربستاندر این شهر، طبق نقشه قبلی خفه و کشته شده است.
به گزارش روز چهارشنبه تارنمای فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، «آنتونی بلانگر» اضافه کرد: «ما همچنان خواستار تحقیقات بینالمللی و مستقل در مورد این جنایت و رد هر نوع پوشش سیاسی از آن خواهیم شد. اگر عاملان به اعدام نرسند، دولتهای سرکوبگر آن را به عنوان چراغ سبز برای ارتکاب جنایات علیه روزنامهنگاران با مصونیت از مجازات میبینند. ما اجازه نمیدهیم.»
این نهاد بینالمللی روزنامهنگاران در سالگرد آن حادثه، درخواستهای خود را از جامعه بینالملل برای آغاز تحقیقات مستقل برای اطمینان از اینکه همه عاملان فکری و مادی پشت میلههای زندان قرار بگیرند را بار دیگر تکرار کرده است.
«12ماه پس از قتل خاشقچی، پرسشهای بیپاسخ، فراوان است؛ جسد او کجاست؟ چه کسی دستور قتل او را صادر کرد؟ چه کسی ۱۵ نفر سعودی -یک تیم ضربت از جمله یک متخصص پزشکی قانونی- را به استانبول اعزام کرد؟ چرا مقامهای عربستان، از جمله ولیعهد محمد بن سلمان، همواره هرگونه آگاهی از سرنوشت خاشقچی را تکذیب و فقط قتل او را چند هفته پس از آن تایید کردند؟»
«هیچیک از این پرسشها روشن نشده است. مبهم بودن و پنهان ماندن ابهام درباره (اقدامات) عربستان، حتی بیش از پیش نیاز به تحقیقات بینالمللی شفاف و مستقل درباره این پرونده را برجسته میکند. مجازات نباید مصون باشد.»
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در این اطلاعیه یادآور شده: مقامهای سعودی در ابتدا توضیحات متناقضی درباره آنچه اتفاق افتاده دادند؛ ابتدا ادعا کردند که خاشقچی ساعتی پس از ورود، کنسولگری را ترک کرده است؛ سپس به مرگ او اعتراف کردند و گفتند که او از سوی «افراد خودسر» کشته شده است که فراتر از مسئولیتهای آنها بودند.
طبق اعلام مقامهای سعودی، دادگستری این کشور ۱۸ نفر را در این رابطه بازداشت کرده است و پنج مقام ارشد نیز به عنوان بخشی از تحقیقات اخراج شدهاند. سوم ژانویه امسال، ۱۱ نفر به اتهام ارتباط با این قتل به محکمه فرستاده شدند. با این حال، این دادگاه در پشت درهای بسته برگزار شده و جزئیات هویت متهمان علنی نشده است.
«با توجه به تلاشهای آشکار مقامات سعودی برای جلوگیری از اجرای عدالت، فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران خواستار تحقیقهای بینالمللی مستقل برای روشن شدن این قتل وحشتناک است.»
«محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان چهارشنبه هفته گذشته(سوم مهرماه)در ارتباط با قتل خاشقچی سکوت خود را شکست و گفت: «من مسئولیت کامل این ماجرا را می پذیرم زیرا تحت زمامداری من انجام شده است.»
براساس گزارشهای فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، ۹۵ روزنامهنگار در طول سال ۲۰۱۸ کشته شدهاند و فقط به یک مورد از هر ۱۰ قتل روزنامهنگار، رسیدگی شده است.2023
نظر شما