ولادیمیر پوتین روز پنجشنبه در نشست عمومی باشگاه سیاسی والدای در شهر بندری سوچی در ساحل دریای سیاه گفت: روسیه به حلوفصل مسائل مختلف درمنطقه ازجمله مساله هستهای ایران از راههای سیاسی و دیپلماتیک باور دارد.
وی افزود: روسیه خواهان حل و فصل دیپلماتیک اوضاع پیرامون برنامه هستهای ایران و مسائلی همچون مناقشه فلسطین و اسراییل است.
رئیس جمهوری روسیه در ادامه به طرح کشورش برای افزایش امنیت خلیج فارس اشاره کرد و گفت: طرح پیشنهادی ما همچنان روی میز است، پیشنهاد میکنیم در این منطقه سازمان امنیت و همکاری ایجاد شود و کشورهای منطقه همچنین هند و روسیه و برخی کشورهای دیگر در آن مشارکت کنند.
وجود ارتباط میان وضعیت خلیج فارس و مساله سوریه
رئیس جمهوری روسیه در واکنش به سوالی درباره رویارویی ایران و عربستان سعودی، به وجود ارتباط بین وضعیت خلیج فارس و مساله سوریه اشاره کرد.
وی گفت: زیرا رویارویی بین این دو قدرت بزرگ منطقه (ایران و عربستان) نمی تواند بر اوضاع جهان و روسیه تاثیر نگذارد.
پوتین با اشاره به سفر آتی خود به عربستان سعودی خاطرنشان کرد: من با سران ایران هم در تماس هستیم و به تازگی با رئیس جمهوری این کشور دیدار کردم. آنها خواهان صلح و آرامش برای سوریه هستند.
وی افزود: ما می خواهیم که از خاک سوریه برای مناقشه استفاده نشود اگر شرکای ما ببینند که اینگونه اقدام میکنیم خواهند دید که علاوه بر رویارویی امکان برای همکاری نیز وجود دارد.
رئیس جمهوری روسیه با بیان اینکه انگیزه دیگر برای آشتی بین عربستان و ایران وجود دارد، اظهار کرد:هر دو کشور با افراط گرایی و تروریسم مواجه هستند. هدف مشترک توسعه است.
وی ادامه داد: شما گفتید چطور روسیه می تواند اختلافات بین ایران و عربستان سعودی را برطرف کند، این اختلافات را فقط دو کشور می توانند حل کنند و تصمیم با خود آنها است.
روسیه برای چین سیستم هشداردهی موشکی ایجاد می کند
پوتین در بخش دیگر از سخنان خود به سطح بسیار خوب روابط روسیه و چین اشاره کرد و افزود: حجم مبادلات بازرگانی دو کشور به بیش از 100 میلیارد دلار رسیده است.
وی افزود: دو کشور برای افزایش سطح مبادلات بازرگانی به بیش از 200 میلیارد دلار برنامه ریزی کرده اند.
وی خاطرنشان کرد: روسیه چهار واحد نیروگاه هسته ای برای چین احداث کرد که فناوریهای پیشرفته بکار گرفته شده است.
رئیس جمهوری روسیه همچنین به ایجاد سیستم هشداردهی موشکی برای چین توسط کارشناسان روس اشاره کرد و گفت: اگر این سیستم آغاز بکار کند توانمندی دفاعی چین افزایش خواهد یافت. در زمان حاضر روسیه و آمریکا فقط چنین سیستمی در اختیار دارند.
پوتین درواکنش به اظهارات رئیس جمهوری قزاقستان که گفت باید در جهت خلع سلاح اتمی حرکت کرد گفت: صدام حسین نیز اینگونه فکر میکرد.
اوایل مردادماه امسال، روسیه از طرح امنیت گروهی خود برای ایجاد صلح و ثبات پایدار در خلیج فارس رونمایی کرد که در آن تاکید شده بود سیستم امنیتی خاورمیانه توسط همسایگان در خلیج فارس تنها زمانی قدرت میگیرد که حضور نظامی کشورهای خارجی در منطقه کاهش یابد و طرفین دست به اقدامات اعتماد ساز مشترک با یکدیگر و دیگر کشورها بزنند.
طرح روسها شباهتهای زیادی به طرح دکتر حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران دارد که در نشست عمومی سازمان ملل متحد مطرح کرد.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز در نشست اخیر شورای امنیت سازمان ملل که به ریاست سرگئی لاوروف در نیویورک برگزار شد، با تشریح ابتکار صلح هرمز (امید) بر ضرورت همکاری منطقهای برای صلح و ثبات خلیج فارس تاکید کرد و خواستار پیوستن کشورهای منطقه به طرح شد
پوتین در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت راهگذر بینالمللی شمال - جنوب و اتحادیه اقتصادی اوراسیا اشاره کرد و گفت: این اتحادیه به مجموعهای جهانی و موثر تبدیل شده است.
وی افزود: به تازگی سنگاپور با اتحادیه اقتصادی اوراسیا موافقتنامه همکاری امضا کرد و پیشتر نیز ویتنام چنین سند همکاری را امضا کرده بود.
رئیس جمهوری روسیه خاطرنشان کرد که ایران نیز با امضای موافقتنامهای با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در حال ایجاد محدوده آزاد تجاری است.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا بیش از ۱۸۰ میلیون نفر جمعیت و بیش از ۲۰ میلیون کیلومتر مربع وسعت دارد و تولید ناخالص داخلی کشورهای عضو فراتر از چهار تریلیون دلار درسال برآورد میشود.
نظام چند قطبی جهانی با مشارکت کشورهای آسیایی ایجاد شد
پوتین در قسمت دیگری از سخنان خود به اهمیت قاره آسیا اشاره کرد و افزود: حل مسائل جهانی بدون مشارکت کشورهای آسیایی امکانپذیر نیست.
وی افزود: آسیا نقش مهمی در دمکراتیزه شدن جهان دارد و با مشارکت کشورهای این قاره، نظام چند قطبی جهان شکل گرفته است.
ضربه مرگبار به تروریستها در سوریه وارد شد
پوتین در بخش دیگری گفت در سال 2015 در اجلاس باشگاه والدای بسیاری شک داشتند که عملیات ضدتروریستی روسیه در سوریه موفق باشد.
وی افزود: برخی شرکای خارجی با این عملیات روسیه مخالفت کرده و مانع ایجاد میکردند اما با این وجود به بدنه تروریستها در سوریه ضربات مرگباری وارد شد.
پوتین خاطرنشان کرد: ما مانع ورود تروریستها از کشورهای همسایه به روسیه شدیم، کشورهای عضو روند آستانه شامل ایران و ترکیه و روسیه در حل مسائل سوریه نقش مهم داشتند.
وی افزود: روند حل مسائل سوریه میتواند الگویی برای حل مسائل منطقهای باشد.
در نشست امروز والدای، روسای جمهوری فیلیپین، قزاقستان، جمهوری آذربایجان و پادشاه اردن نیز شرکت دارند و پوتین دیدارهای جداگانه ای نیز با آنها داشت.
باشگاه سیاسی بینالمللی «والدای» سال ۲۰۰۴ به منظور ایجاد میدانی برای مباحثه همانند داووس سوییس و در رقابت با این کنفرانس بینالمللی غربی تاسیس شد.
این باشگاه سیاسی با جذب صاحبنظران از ۶۲ کشور جهان نشستهای خود را سالانه و منظم برگزار میکند و به عنوان گردهمایی بینالمللی ارائه کننده دیدگاههای مستقل سیاسی یا همگرا با روسیه است.
نظر شما