«حسن داناییفر» در یادداشتی برای روزنامه ایران می نویسد: پس از گذشت 16 سال از سقوط صدام، انباشت مطالبات مردم عراق در بخش های رفاهی و خدماتی، فسادی که از زمان سقوط صدام با حضور امریکاییها در این کشور شکل جدیدی پیدا کرد، تأثیر پذیری جامعه عراق از محیط پیرامونی خود، فضای باز سیاسی تقریباً نامحدود در عراق با حضور شبکه های بسیار ماهواره ای و فضای مجازی، رقابت های شدید بین احزاب و جریان های سیاسی، تبدیل به عواملی شده اند که هر از چندگاهی باعث بروز برخی اعتراض ها در جامعه متکثر عراق می شوند؛ اعتراض هایی که نمونه آن را در چند روز اخیر در بغداد و شماری از شهرهای عراق شاهد بوده ایم.
در اعتراض های یک هفته گذشته در عراق شعارها حاکی از درخواست مردم برای رسیدگی دولت به مشکلات آنان شامل کمبود امکانات رفاهی در این کشور و بخصوص بیکاری بوده است. درخواست هایی که دولت عراق هم طی روزهای گذشته آنها را بحق دانسته و اعلام کرده باید به آنها رسیدگی شود و با بررسی های پارلمانی گام های لازم برای برطرف شدن آنها برداشته شود. لازم است توجه داشته باشیم هرچند این مسائل قطعاً مسائلی نیستند که یک دولت بتواند در یک یا دو سال قادر به حل آنها باشد، اما با توجه به تدبیری که در مرجعیت شیعه عراق، دولتمردان، پارلمان و رئیس جمهوری عراق وجود دارد، این مسائل به مرور زمان قابل حل خواهد بود.
در نگاه به حوادث اخیر عراق نباید از مسائل مربوط به سیاست خارجی دولت این کشور نیز غافل بود. سفر نخست وزیر عراق به چین و سفرهای احتمالی مقامات روس به بغداد برای انجام گفت وگو هایی جهت فروش تجهیزات به این کشور، نشان دهنده آن است که دولت عادل عبدالمهدی، برخلاف آنچه امریکا خواهان آن است، به سیاستی همه سوگرایانه و همه جانبه گرایش دارد. در این راستا می توان به برخی اقدامات دولت و بانک مرکزی عراق در جهت گشایش برخی حساب ها با ارزهایی غیر از دلار اشاره کرد. همان طور که هدف قرار گرفته شدن پایگاه های حشدالشعبی از سوی رژیم اشغالگر قدس را محکوم کرد و از احتمال شکایت به مراجع بین المللی نیز سخن گفت.
مواضع مستقل دولت عراق درخصوص مسائل ایران و امریکا نیز در همین راستا صورت گرفته است. ضمن آنکه در آستانه اربعین قرار داریم که نمایشی عظیم و جهانی است و بخصوص از روابط ایران و عراق حکایت می کند. از همین رو می توان وجود دخالت های خارجی در بروز حوادث اخیر عراق را نیز مؤثر دانست. پوشش رسانه ای این حوادث توسط برخی رسانه های وابسته به امریکا نظیر الحره و الهدف سعودی، تئوری دخالت بیگانگان در اعتراض های اخیر عراق را تأیید می کند. برطرف کردن چنین توطئه هایی بیش از هر زمانی نیازمند هوشیاری و مواظبت جوانان و مردم عراق است.
البته جریانات و احزاب سیاسی عراق بخوبی می دانند که اکنون زمان پررنگ کردن اختلافات و رقابت های داخلی بین خودشان نیست. زیرا اگر حادثه ای ناگوار در عراق روی دهد، همه آنها را در بر می گیرد. معتقدم با وجود مانورهای سیاسی برخی از رهبران و جریانات سیاسی در روزهای اخیر، همه می دانند که در مهار این گونه مسائل باید به سمت هم اندیشی و همگرایی حرکت کنند.
از همین رو پیشبینی میکنم، به شرط اینکه عراق از دایره حکمت و تبعیت از مراجع تقلید خارج نشود، طی روزهای آینده، شاهد مهار آشوبهای روزهای اخیر باشیم و اربعین امسال باشکوهتر و به یادماندنی تر از هر زمانی برگزار شود.
نظر شما