۱۶ مهر ۱۳۹۸، ۱۱:۵۴
کد خبرنگار: 2565
کد خبر: 83508083
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

ارزیابی رسانه های داخلی از وضعیت آمار اشتغال و بیکاری

تهران- ایرنا- مرکز آمار ایران روز گذشته وضعیت اشتغال و بیکاری در تابستان گذشته را منتشر کرد. این مرکز نرخ بیکاری افراد ۱۵ سال و بیشتر را ۱۰.۵ درصد اعلام کرد که نسبت به تابستان سال گذشته ۱.۸ درصد کاهش یافته است. این مهم مورد تحلیل رسانه های داخلی قرار گرفت.

به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا، نتایج طرح آمارگیری نیروی‌ کار در بهار ١٣٩٨ خورشیدی منتشر شد. بر اساس آمار ۶۱ میلیون و  ۵۸۲ هزار نفر از جمعیت کشور در سن ۱۵ ساله و بیشتر هستند و از این میزان ۴۴.۹ درصد (معادل ۳۷ میلیون و ۶۴۵ نفر) از لحاظ اقتصادی جزو گروه شاغلان و بیکاران قرار دارند که نسبت به تابستان ۱۳۹۷ خورشیدی،  ۰.۲ درصد رشد داشته است. از جمعیت ۳۷ میلیون و ۶۴۵ هزار جمعیت فعال کشور در تابستان امسال ۲۴ میلیون و ۷۵۱ نفر شغل دارند که در مقایسه با تابستان سال گذشته، ۸۴۴ هزار نفر جمعیت شاغلان بیشتر شده است. تابستان امسال ۲ میلیون و ۸۹۴ هزار نفر بیکار بودند. البته جمعیت بیکاران در این دوره نسبت به تابستان ۱۳۹۷ خورشیدس کاهش ۱.۱ درصدی داشته است. همچنین بررسی اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی نشان می‌دهد که در تابستان ١٣٩٨ خورشیدی، بخش خدمات با ٤٩,١ درصد بیش‌ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخش‌های صنعت با ٣٢,٠ درصد و کشاورزی با ١٩,٠ درصد قرار دارند. بررسی سهم اشتغال ناقص نشان می‌دهد که در بهار سال جاری، ١٠ درصد جمعیت شاغل به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیش‌تر و…) کم‌تر از ٤٤ ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بوده‌اند. این در حالی است که ٣٩.٣ درصد از شاغلان ١٠ ساله و بیش‌تر، ٤٩ ساعت و بیش‌تر در هفته کار کرده‌اند.  سیستان و بلوچستان با ثبت ۱۵.۲ درصد بالاترین نرخ بیکاری در تابستان امسال را به نام خود ثبت کرد.

رسانه های اصلاح طلب در این باره نوشتند: تازه‌ ترین اعلام مسئولان مرکز آمار از کاهش نرخ بیکاری در تابستان سال جاری به ۱۰.۵ درصد حکایت دارد که نشان ‌دهنده ادامه روند نزولی در دو فصل اخیر است.

رسانه های اصولگرا هم عنوان داشتند: بر اساس آمارهای بیکاری تابستان امسال، بررسی اشتغال در بخش های عمده فعالیت اقتصادی نشان می ­دهد که بخش خدمات با ۴۹.۱ درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است.

رسانه های اصلاح طلب

کاهش نرخ بیکاری

روزنامه آرمان ملی در مطلبی می نویسد: نرخ بیکاری در تابستان امسال، با کاهش محسوسی نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبه‌رو بوده است. بر این اساس در حالی که تابستان سال ۹۷، نرخ بیکاری در کشور روی عدد ۲.۱۲ درصد ایستاده بود، اکنون در محدوده ۵.۱۰  درصدی قرار گرفته و کاهشی ۷.۱ درصدی را نشان می‌دهد؛ اگرچه مرکز آمار ایران، درصد کاهش را ۸.۱ درصد اعلام کرده است. همچنین مسئولان مرکز آمار اعلام کرده‌اند که در تابستان سال جاری، ۸۴۴ هزار نفر به جرگه شاغلان کشور افزوده شده‌ است. با این حال، سخنگوی دولت تاکید کرده است نیاز کشور به پنجره جمعیتی سالانه بیش از یک میلیون شغل است. گزارش مرکز آمار ایران از وضعیت اشتغال و نرخ بیکاری در تابستان سال جاری نشان می‌دهد که نرخ بیکاری با کاهش ۳.۰ درصدی نسبت به فصل قبل از خود (بهار ۱۳۹۸ خورشیدی) و ۶.۱ درصدی نسبت به زمستان سال گذشته، روندی نزولی موفقی را طی کرده است. همچنین کاهش ۷.۱ درصدی نرخ بیکاری در مدت یک سال (تابستان امسال نسبت به تابستان سال گذشته) می‌تواند نشان‌دهنده نزدیک‌شدن اقتصاد به ثبات نسبی باشد. گفتنی‌ست متوسط سالانه نرخ بیکاری در سال گذشته ۱۲درصد بوده که نسبت به سال پیش از خود، یک درصد افزایش یافته بود. این در حالی‌ست که متوسط نرخ بیکاری در شش ماهه نخست سال جاری در مقایسه با ۱۲ ماه سال گذشته، ۶.۱ درصد کاهش داشته است که در صورت تداوم روند نزولی می‌تواند در پایان سال، رکورد مناسبی را از خود بر جای بگذارد.

روزنامه اعتماد با تیتر منحنی بیکاری در تابستان معکوس شد، نوشت: مرکز آمار به عنوان مرجع رسمی انتشار آمارهای اقتصادی ایران در جدیدترین گزارش خود به وضعیت اشتغال در تابستان سال جاری پرداخته و خبر از کاهش تعداد بیکاران در این فصل در قیاس با مدت مشابه سال قبل می‌دهد. این مرکز اعلام کرده که در تابستان امسال، نرخ بیکاری به ۱۰.۵ درصد رسیده که این عدد در قیاس با مدت مشابه سال قبل، کاهش ۱.۸ درصدی را نشان می‌دهد. بر این اساس تعداد بیکاران در تابستان حدود دو میلیون و ۸۹۴ هزار نفر بوده که در قیاس با تابستان سال ۹۷ کاهشی حدود ۸۴۴ هزار نفری را نشان می‌دهد.

گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که در ۲۴ استان وضعیت اشتغال بهبود یافته و وضعیت در دو استان نیز ثابت باقی مانده است. بهترین بهبود عملکرد به آذربایجان غربی اختصاص دارد که رقم بیکاری خود را از ۱۴.۹ درصد در تابستان سال قبل به ۸.۶ درصد کاهش داده است. بیکاری در تهران نیز که در تابستان سال گذشته ۱۳.۴ درصد بوده، امسال به ۱۰.۷ درصد رسیده تا آمار بیکاران پایتخت را به عدد مجموع کشور نزدیک کند. با اعلام شاخص فلاکت اقتصادی ‌مشخص شد که ایران هر چند توانسته رتبه خود را در این حوزه بهبود ببخشد اما همچنان برای فاصله گرفتن از رده‌های آخر نیاز به تغییر در دو شاخص عمده دارد، نخستین موضوع نرخ تورم است که دولت تلاش کرده در شرایط فعلی لااقل از روند افزایشی آن جلوگیری کند و دومین عامل آمار بیکاران کشور است که حرکت خود به سوی بهبود نسبی را آغاز کرده و فاصله چندانی با تک رقمی شدن ندارد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، تازه ‌ترین اعلام مسئولان مرکز آمار از کاهش نرخ بیکاری در تابستان سال جاری به ۱۰.۵ درصد حکایت دارد که نشان‌دهنده ادامه روند نزولی در دو فصل اخیر است. گرچه مرکز آمار گزارش کاملی از نرخ بیکاری تابستان را اعلام نکرده است، اما آنچه از اظهارات مسئولان این مرکز برمی‌آید نشان‌دهنده نرخ ۱۰.۵ درصد نرخ بیکاری در تابستان امسال است. این در حالی است که نرخ بیکاری در تابستان سال گذشته ۱۲.۲ درصد اعلام شده بود که با کاهش ۱.۷ درصدی همراه شده است. بررسی تغییرات نرخ بیکاری در فصل‌های اخیر نیز حاکی از آن است که در پایان سال ۱۳۹۷ نرخ بیکاری با ۱۲ درصد برای مجموع سال بسته شده بود که در مقایسه با سال ۱۳۹۶ یک درصد افزایش یافت. ‌ نرخ بیکاری زمستان سال گذشته ۱۲.۱ درصد بود که در سال جاری با کاهش محسوسی همراه شد؛ به طوری که به ۱۰.۸ درصد در بهار کاهش یافت و اکنون آمار نشان‌دهنده ادامه روند کاهشی و رسیدن آن به ۱۰.۵ درصد در تابستان است که حدود ۰.۳ درصد کاهش دارد. ‌ در مجموع از پایان سال گذشته تا پایان شش‌ماه ابتدای امسال نرخ بیکاری حدود ۱.۶ درصد کاهش داشته است. جزئیات نرخ بیکاری در تابستان مشخص نیست، اما در بهار امسال تعداد جمعیت شاغل ۱۰ ساله و بیشتر ۲۴ میلیون و ۳۸۲ هزار نفر اعلام شده بود که در این بین جمعیت بیکار حدود دو میلیون و ۹۵۶ هزار نفر بود که در ادامه کاهش بیشتری داشته است.

در بخشی از مطلب روزنامه مردم سالاری آمده است: نرخ بیکاری جوانان ١٥ تا ٢٤ ساله حاکی از آن است که ٢٦.١ درصد از فعالان این گروه سنی در تابستان ١٣٩٨ بیکار بوده‌اند. بررسی تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد، این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (تابستان ١٣٩٧) ١.١ درصد کاهش یافته است. بررسی نرخ بیکاری جوانان ١٨ تا ٣٥ ساله نیز نشان می‌دهد که در تابستان ١٣٩٨، ١٧.٩ درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بوده‌اند. این در حالی است که تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد این نرخ نسبت به تابستان ١٣٩٧، به میزان دو درصد کاهش یافته است. بررسی سهم اشتغال ناقص جمعیت ١٥ ساله و بیش‌تر نشان می‌دهد که در تابستان ١٣٩٨، ٨.٨ درصد جمعیت شاغل، ‌ به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیش‌تر و…) کم‌تر از ٤٤ ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بوده‌اند. این در حالی است که ٤٠.٧ درصد از شاغلین ١٥ ساله و بیش‌تر، ٤٩ ساعت و بیشتر در هفته کار کرده‌اند. بررسی اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی نشان می‌دهد که در تابستان ١٣٩٨، بخش خدمات با ٤٩.١  درصد بیش­‌ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخش‌های صنعت با ٣٢ درصد و کشاورزی با ١٩ درصد قرار دارند.

در بخشی از گزارش روزنامه دنیای اقتصاد با تیتر آمار بیکاری با متر جدید، می خوانیم: نرخ بیکاری در قالبی جدید، به قعر ۵ ساله سقوط کرد. مرکز آمار نرخ بیکاری تابستان ۹۸ را در دسترس عموم قرار داد. تا پیش از تابستان ۹۸، نرخ بیکاری برای جمعیت در سن کار بالای ۱۰ سال اعلام می‌شد، اما از فصل گذشته سن جمعیت در نیروی کار به ۱۵ سال تغییر یافت. توضیح مرکز آمار در این باره به این شرح است: «با توجه به تحولات اجتماعی صورت گرفته درخصوص سن ورود به بازار کار مقرر شده است، از این فصل سن اعلام نتایج طرح مذکور از ١٠ سال به ١٥ سال تغییر کرده است.» با متر جدید مرکز آمار برای محاسبه نرخ بیکاری، تحولات مثبتی رخ داده است؛ نرخ بیکاری تابستان ۹۸ نسبت به تابستان ۹۷ کاهش یافت، اشتغال‌زایی افزایش یافت و نرخ مشارکت هم بیشتر شد. نرخ ۱۰.۵ درصدی ثبت شده در تابستان امسال، کمترین نرخی است که بازار کار در طول ۵ سال گذشته دیده است.

رونق گرفتن مشاغل فصلی

علیرضا حیدری فعال کارگری و کارشناس روابط کار،  دلیل کاهش نرخ بیکاری در تابستان امسال را رونق گرفتن مشاغل فصلی می‌داند. او با اشاره به اینکه در ابتدای امسال شاهد بارش‌های شدیدی در استان‌های مختلف بودیم، به ایلنا می‌گوید: نزولات آسمانی بعد از یک دوره خشکسالی طولانی مدت به رونق گرفتن بخش کشاورزی منجر شد. مشاغل فصلی در تعیین نرخ اشتغال و بیکاری فصل تابستان اهمیت زیادی دارد، یعنی اینکه چنین مشاغلی در نرخ بیکاری تابستان بیش از نرخ بیکاری فصل‌هایی مانند پاییز و زمستان موثرند. این کارشناس روابط کار تصریح می‌کند: شاید عنوان شود که ما با یک آمار مقایسه‌ای روبه‌رو هستیم، یعنی اینکه بیکاری تابستان امسال نسبت به تابستان سال گذشته سنجیده شده و همانطور که مشاغل فصلی در تابستان سال گذشته بر نرخ بیکاری تاثیر داشته، بر نرخ امسال هم تاثیر دارد. بنابراین نمی‌توان کاهش نرخ بیکاری را ناشی از مشاغل فصلی دانست. واقعیت این است که به دلیل بهبود وضعیت بارش‌ها مشاغل فصلی شامل مشاغل کشاورزی و صنایع وابسته به آن رونق یافته‌اند. او با تاکید بر اینکه نمی‌توان کاهش نرخ بیکاری در تابستان امسال را ناشی از بهبود وضعیت در حوزه صنعت دانست، می‌گوید: بررسی‌ها و شواهد و قرائن نشان می‌دهد که متاثر از تشدید تحریم‌ها رشد اقتصادی در ایران در سال ۹۷ منفی بوده و این رشد منفی احتمالا در سال ۹۸ و حتی سال ۹۹ هم تکرار می‌شود.

رسانه های اصولگرا

 کاهش نرخ بیکاری

به گزارش خبرگزاری تسنیم، نرخ بیکاری جوانان ١٥ تا ٢٤‌ساله حاکی از آن است که ۲۶.۱ درصد از فعالان این گروه سنی در تابستان ١٣٩٨ بی‌کار بوده‌اند. بررسی تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد این نرخ در مقایسه با فصل مشابه در سال قبل (تابستان ١٣٩٧) ١.١ درصد کاهش یافته است. بررسی نرخ بی‌کاری جوانان ١٨ تا ٣٥‌ساله نیز نشان می‌دهد که در تابستان ١٣٩٨، ۱۷.۹ درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بوده‌اند. این در حالی است که تغییرات فصلی نرخ بی‌کاری این افراد نشان می‌دهد این نرخ در مقایسه با تابستان ١٣٩٧، به میزان دو درصد کاهش یافته است.

براساس بررسی‌های به عمل آمده، به دلیل تحولات اجتماعی صورت گرفته در زمینه سن ورود به بازار کار در سال‌های اخیر در کشورهای مختلف حداقل سن ١٥ سال، برای بررسی شاخص‌های کلیدی بازار کار در نظر گرفته شده است که به دلیل تحولات مشابه در کشورمان، از این پس شاخص‌های عمده بازار کار کشور براساس جمعیت ١٥ ساله و بیش‌تر محاسبه و ارائه می‌شود. لازم به گفت است، بررسی نرخ بیکاری جمعیت ۱۰ ساله و بیش‌تر فصل تابستان گویای آنست که ۱۰.۴ درصد از جمعیت فعال بیکار بوده‌اند و با نگاهی به نرخ مشارکت اقتصادی این گروه سنی ملاحظه می‌شود که ۴۰.۸ درصد از جمعیت ۱۰ ساله و بیش‌تر از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند.

 افزایش سهم اشتغال در بخش خدمات

 این خبرگزاری عنوان داشت: بر اساس آمارهای بیکاری تابستان ۹۸، بررسی اشتغال در بخش های عمده فعالیت اقتصادی نشان می­ دهد که بخش خدمات با ۴۹.۱ درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی، بخش های صنعت با ۳۲ و کشاورزی با ۱۹ درصد قرار دارند. سهم شاغلان بخش کشاورزی در تابستا ن ۱۳۹۸ نسبت به فصل مشابه سال قبل ۰.۱ درصد و سهم شاغلان بخش صنعت ۰.۵ درصد افزایش داشته است، در حالی که از سهم شاغلان بخش خدمات کاسته شده است.

 بررسی نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر نشان می دهد که ۱۰.۵ درصد از جمعیت فعال، بیکار بوده اند. همچنین بر اساس فاصله اطمینان ۹۵% نرخ بیکاری کل کشور بین ۱۰.۰ درصد تا ۱۰.۹ درصد با نقطه مرکزی ۱۰.۵ درصد بدست آمده است. بدین معنی که این فاصله با اطمینان ۹۵ درصد، مقدار واقعی نرخ بیکاری کل کشور را دربر میگیرد. بر اساس این نتایج، نرخ بیکاری در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بیشتر بوده است. بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری کل کشور نشان میدهد که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل تابستان ۱۳۹۷، ۱.۸ درصد کاهش داشته است.

 سیستان و بلوچستان رکوردار بیکاری

تارنمای مشرق نیوز گزارش داد: بر اساس گزارش جدید مرکز آمار ایران، در فصل تابستان ۹۸، بالاترین نرخ بیکاری در استان سیستان و بلوچستان با رقم ۱۵.۲ درصد ثبت شد، پس از آن استان یزد با نرخ بیکاری ۱۵.۱ درصد و استان لرستان با نرخ بیکاری ۱۴.۷ درصد قرار دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha