یونس شکرخواه: من حاصل جمع همین اهالی رسانه هستم

تهران – ایرنا – استاد علوم ارتباطات و پیشکسوت رسانه با اشاره به اینکه مهربانی را از مهدی فرقانی، سخاوت را از هادی خانیکی، تکنیک را از فریدون صدیقی، آرامش را از مسعود سعدی و بزرگ منشی را از محمود دعایی آموختم، گفت:‌ من حاصل جمع همین اهالی رسانه هستم.

یونس شکرخواه روز سه شنبه در آیین تکریم ۳۰ سال تلاش خود که به همت معاونت امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در فرهنگسرای رسانه برگزار شد ضمن قدردانی از همگان برای برگزاری این مراسم با ذکر خاطراتی از گذشته، سیر زندگی رسانه ای خود را تشریح کرد.

من شکرخواه هنوزهم مستاجرم

وی ادامه داد:‌ موقعیت های فراوانی در طول زندگی رسانه‌ای ام رخ می توانست زندگی مرا از این رو به آن رو کند ولی هرگز نه تنها تن به آنها ندادم و خدا را شاکرم که چنین اراده ای به من عطا کرده تا امروز بتوانم به این مرحله در زندگی برسم.

این مدرس دانشگاه علوم ارتباطات علامه طباطبایی به وضعیت زندگی اهالی رسانه به ویژه پیشکسوتان و بزرگان این عرصه اشاره کرد و گفت: بسیاری از آنها با کمترین دریافتی ها زندگی خود را سپری کرده و حتی از کمترین امکانات هم بی بهره بوده و هستند.

خدا را شاکرم که یاد گرفتم که هرگز پاکت قهوه ای که داخل آن معلوم نیست از هیچ احدی دریافت نکنم.

شکرخواه ادامه داد: افرادی مانند استاد فرید قاسمی هنوز بیمه ندارند، این مساله نشان می‌دهد که امثال ما وابستگی به پست و مقام نداریم.

این پیشکسوت رسانه با بیان اینکه نسل ما نسل حاصل جمع است، تاکید کرد: قدر همدیگر را همراه با داشته هایمان را بدانیم و از آنها محافظت کنیم.

این مدرس دانشگاه تاکید کرد: ما معلمی هستیم که علاوه براینکه کلاس درس داریم و آموزش می دهیم در عین حال نیز همواره  و لحظه به لحظه از دانشجویان می آموزیم از این رو رابطه ای دو جانبه میان ما برقرار است.

شکرخواه ادامه داد: من سخت‌ترین لحظه‌های زندگی‌ام را با هادی خانیکی گذراندم. شاید هادی بعد از از دست دادن مادر و برادرم بیشتر از من برای مادر و برادرم گریه کرد. شاید اگر هادی کنارم نبود نمی‌توانستم تحصیل را در مقطع فوق لیسانس و دکتری ادامه دهم. همین‌طور آقای دعایی که در زندگی من نقش واقعی داشتند.

این مدرس دانشگاه ارتباطات ادامه داد: هیچکدام از هم نسلی‌های من وابستگی به جاه و مقام نداریم.

شکرخواه افزود: من از همان ابتدا فرد نبودم و با دوستانم ساخته شدم و به همه آنها وامدارم. ما معلمانی هستیم که هم‌کلاسی داریم نه شاگرد چون هر لحظه می‌توانیم از همدیگر بیاموزیم.

خبر برای من مثل چهره آدم‌ها است. به آن نگاه کنم و متوجه خواهم شد چه می گوید و از چه می گوید.

شکرخواه با گله‌مندی از اینکه برخی از پیشکسوتان با یک عمر تجربه به فراموشی سپرده می‌شوند، گفت: چرا نباید از ما حمایت شود؟ بسیاری از دوستان رسانه ای من به دنبال بازنشستگی هستند. شما به ما فرصت دهید ما حاضریم برای شرح یک عکس ۱۰ کتاب بنویسیم.

این استاد ارتباطات با اشاره به سختی‌هایی که در دوران کاری خود متحمل شده است، اظهارداشت: نسل ما نسلی بود که دیده نشد؛ مشکل ما مالی نیست و فقط می‌خواهیم یکی این جمع ما را در دست بگیرد. موسس روزنامه همشهری آنلاین تاکید کرد: من هم اکنون نگران بچه‌ها و کارکنان همشهری آنلاین هستم. تمام حرف من این است که جمع ما را از دست ندهید.

وی تصریح کرد: حرف من حرف یک نسل است. یک نسل دارد می‌رود که پای کار بوده اما وابسته به باند قدرت نبوده است. ما همیشه فرا متن را دیدیم و روزنامه داری را آموختیم و فکرمان این بوده که باید ارتباطات برقرار باشد.

وی گفت: ما بازنشسته نمی‌شویم همه دوستانم الان در حال کارهایی هستند و بیکار نمی‌مانند. ما این را آموختیم که روزنامه نگاری شما را می‌کُشد مگر اینکه با آن زندگی کنید.

دفع تجربه‌ها مشکل روزنامه‌نگاری امروز

استاد ارتباطات و پیشکسوت عرصه رسانه و مطبوعات دراین مراسم با اشاره به ویژگی‌های اخلاقی، شخصیتی و وجودی استاد شکرخواه، اظهارداشت: هرچه درباره خلق مبتکرانه و خُلق بزرگوارانه او بگویم کم گفتم و حق مطلب را ادا نکرده ام.

سید فرید قاسمی افزود: روزنامه نگاری در ایران یک حرفه مظلوم است و این ماجرا برای امروز و دیروز نیست؛ از قدیم کم لطفی به روزنامه نگاری استمرار داشته است.

به گفته این پیشکسوت رسانه و مطبوعات، اهل علم به روزنامه‌نگاری نگاه نادرستی دارند.

قاسمی با تاکید براینکه امروز درباره روزنامه‌نگاری حرف‌های ناصواب زیادی زده می‌شود و بسیاری از افرادی که در روزنامه‌نگاری کار می‌کردند و اکنون شغلشان را تغییر داده اند، گفت: آنان هیچ علاقه‌ای به رفتن نداشتند، اما چون زمینه‌ای برای انگیزه نداشتند، رفتند.

وی اضافه کرد: به نظر برخی شاید مشکل روزنامه نگاری الان مشکل کاغذ باشد اما مشکل فراتر از این مشکل است و آن دفع تجربه هاست و باید به فکر آن باشیم.

این پیشکسوت رسانه در عین حال تصریح کرد: اگر به من بگویند مشکل روزنامه‌نگاری چیست؟ لیستی می‌نویسم از تهی شدن تحریم‌ها، از صدیقی‌ها، شکرخواه ها، نمکدوست‌ها و...

انصاف، ‌دانایی و ادب خصیصه اصلی شکرخواه

در ادامه این مراسم مدیرمسئول روزنامه اطلاعات نیز انصاف، دانایی و ادب را از مهمترین ویژگی‌های دکتر یونس شکرخواه برشمرد.

حجت‌الاسلام سید محمود دعایی ادامه داد:  در عرصه فرهنگ عناصر زیادی بوده که دست من را گرفته و آقای شکرخواه یکی از آنها بوده که آگاهی زیاد به روزنامه‌نگاری از ویژگی‌هایش است.

به گفته وی از دیگر خصیصه‌ها و ویژگی های او باید به انصاف و دانایی استاد شکرخواه اشاره کنم که او هر دوی اینها را باهم دارد و در کنارش ادب را نیز رعایت می‌کند.

مدیر مسئول روزنامه اطلاعات اظهارداشت: هیچگاه کلمه تلخی از زبانش نشندیم چراکه او فردی با اخلاق، با گذشت و فروتن است.

حجت الاسلام دعایی ابراز امیدواری کرد که یونس شکرخواه هر محفلی و جایی که هست برکت وجودیش مستدام باد.

تاثیر شکرخواه در ارتقای روزنامه‌نگاری

استاد ارتباطات و رسانه هم در ادامه این نشست با اشاره به خاطراتی از گذشته و تشریح ویژگیهای یونس شکرخواه، گفت: آشنایی من و آقای شکرخواه به بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران برمی‌گردد. آن زمان هر دوی ما معلم بودیم و هر دویمان نیز علایق دیگری هم داشتیم. برای اینکه بتوانیم افکارمان را در جایی منعکس کنیم بهتر دیدیم که در یک روزنامه فعالیت کنیم. روزنامه اطلاعات اولین جایی بود که ما با هم رفتیم.

هادی خانیکی افزود: دست تقدیر من را به روزنامه کیهان کشاند و همانجا بود که از شکرخواه خواستم تا معلمی را رها کند و کمی بعد دبیر یکی از سرویس‌های خبری شد.

به گفته وی، او قدرت ترجمه هم داشت و رابطه بین تصویر و متن نیز یکی از جدیدترین متُد آن زمان بود که شکرخواه به خوبی آن را می‌دانست.

خانیکی افزود: شکرخواه در ادامه از سرویس خارجی این نشریه به بخش ورزشی رفت و این هم یکی از توانایی‌هایش بود. همچنین وی در ارتقای روزنامه نگاری از سبک کلاسیک به سبک نو و ورود به روزنامه نگاری آنلاین تاثیرگذار بود.

خبرنگار واقعیت‌ها را تنزل نمی‌دهند

دیگراستاد علوم ارتباطات و رسانه نیز در این آئین، با اشاره به اینکه توهمی در جامعه رسانه‌ای کشور وجود دارد، اظهارداشت: توهمی در جامعه ما وجود دارد که می‌گویند وقتی روزنامه نگارها می‌خواهند واقعیتی را بنویسند آن را تنزل می‌دهند. اما اینچنین نیست ما جهان را از طریق تجربه مستقیم خودمان یا بواسطه جهان می‌فهمیم.

حسن نمکدوست ادامه داد: ما کنش گران فهم جهان روزمره هستیم و قطار جهان نمی‌ایستد که سالها بعد از رویدادها محققان مطالعه کنند و بگویند چه اتفاقی افتاده است.

به گفته وی ما دانشمندان زندگی روزمره هستیم و از جمله مهم ترین منابع اطلاعاتی در هر حوزه‌ای رسانه ها هستند.

نمکدوست در عین حال تاکید کرد: اگر ما واقعیت‌ها را تنزل می‌دهیم پس چرا جزو معدود منابعی هستیم که دانشمندان از اطلاعاتشان استفاده می‌کنند؟ و ما هم اطلاعاتمان را در اختیار مردم قرار می‌دهیم. عده‌ای هستند که در این زمینه بیشتر تلاش می‌کنند تا دانش نزدیک شدن روزنامه نگاری به حقیقت را عمق بخشند و اینها متخصصیت این بخش هستند.

این مدرس دانشگاه تاکید کرد: وجه دانشمند بودن شکرخواه نباید مغفول بماند او دانشمند است و با خبر سر و کار دارد.

به گفته وی سواد او در عرصه خبر از همه ما بالاتر است. نیاز داریم که خبرها به صورت اصولی تنظیم شود و در اختیار مردم قرار بگیرد.

نمکدوست تصریح کرد: ابهامی وجود دارد که برخی‌ها می‌گویند روزنامه نگاری سنتی و روزنامه نگاری مدرن که این هم اشتباه محض است، چراکه با خبر سر و کار دارد و خبر نیز باید همیشه دقیق باشد.

این مدرس علوم ارتباطات در عین حال تاکید کرد: شکرخواه چه قبلا و چه الان روزنامه نگار مدرن است.

در پایان این مراسم با حضور مسئولان حاضر در این مراسم و همچنین پیشکسوتان عرصه رسانه و مطبوعات از ۳۰ سال تلاش استاد یونس شکرخواه تجلیل بعمل آمد.

آیین تکریم از ۳۰ سال تلاش رسانه ای یونس شکرخواه روز سه شنبه با حضور محمد خدادی معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت الاسلام سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ، محسن اسماعیلی عضو مجلس خبرگان رهبری و جمعی از پیشکسوتان و اساتید علوم ارتباطات، مدیران عامل خبرگزاریها و رسانه های کشور در فرهنگسرای رسانه برگزار شد.

یونس شکرخواه در یک نگاه

یونس شکرخواه متولد ۲ تیر سال ۱۳۳۶ در مشهد که پدر روزنامه نگاری آنلاین ایران  نیز محسوب می‌شود، دارای کارشناسی مترجمی زبان انگلیسی، کارشناسی ارشد ارتباطات و دکترای علوم ارتباطات است.

وی فعالیت‌ حرفه‌ای روزنامه‌نگاری خود را از سال ۱۳۶۰ با ترجمه مقاله‌ای برای روزنامه اطلاعات آغاز کرد. شکرخواه از متخصصان حوزه دانش ارتباطات و از مترجمان این رشته به زبان فارسی است.

پایان‌نامه دکتری شکرخواه کتابی با عنوان روزنامه‌نگاری سنتی و روزنامه‌نگاری سایبر است که در آن به بررسی نگرش صاحبان‌ نظر درباره آثار فناوری‌های نوین ارتباطی بر آزادی بیان پرداخته است.

شکرخواه عضو هیات مؤسس و عضو هیات رئیسه انجمن ایرانی مطالعات جامعه اطلاعاتی، عضو گروه چندرسانه‌ای فرهنگستان هنر بوده و همچنین وی عضو هیات امنا و عضو شورای علمی مدرسه ملی سینمای ایران است.

او در دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی و در مرکز مطالعات و تحقیقات رسانه‌ها تدریس کرده است و در حال حاضر عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان در دانشگاه تهران است و دروس نظریه‌های ارتباطات، سایبر ژورنالیسم، تحلیل گفتمان انتقادی، سینما و رسانه‌های بریتانیا و مطالعات فرهنگی را تدریس می‌کند.

در کارنامه وی، دبیری بخش بین‌الملل و عضویت در شورای تیتر کیهان (۱۳۷۷-۱۳۶۱)، عضویت در شورای علمی فصلنامه رسانه، ماهنامه تخصصی صنعت چاپ، فصلنامه پژوهش‌های ارتباطی، عضویت در شورای سردبیری کتاب هفته، سردبیری جام جم آنلاین (۱۳۸۴-۱۳۸۱) و سردبیری همشهری آنلاین (از سال ۱۳۸۵) به چشم می‌خورد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha