«ربابه شیخ الاسلام» روز چهارشنبه در کنفرانس بینالمللی اقتصاد جهانی و تحریمها که در دانشگاه الزهرا(س) برگزار شد، اظهار داشت: غذا اهمیت زیادی در درمان بیماریها دارد و متاسفانه نگاه به غذا در کشور ما پررنگ نیست.
وی افزود: تولید غذا در دست وزارت کشاورزی و واردات آن دست وزارت بازرگانی است؛ پس میبینید که سفره خانواده از کانال اداره نظارت نمیگذرد. در گذشته لبنیات از جمله (ماست و شیر) از این کانال میگذشت، اما مطرح شدن وجود پالم در این محصولات باعث شد لبنیات پاستوریزه از سفره مردم حذف شود.
مدیر موسسه سلامت و تغذیه ادامه داد: حذف لبنیات پاستوریزه از سفره مردم آنها را به مصرف لبنیات سنتی سوق داد و باعث بروز بیماری تب مالت شد؛ در صورتی که این بیماری در کشور ریشه کن شده بود.
شیخالاسلام تصریح کرد: برای حفظ تندرستی و سلامت، باید به غذای سالم و درست دسترسی وجود داشته باشد. نگاه درست به غذا اهمیت زیادی در درمان بیماری ها دارد و متاسفانه نگاه به غذا در کشور پررنگ نیست.
مدیر موسسه سلامت و تغذیه گفت: تغذیه مناسب دوران کودکی اهمیت ویژه ای دارد و از مراقبتهای اصلی این دوران به شمار می آید. در دوران قبل از دبستان، این نیازهای تغذیه ای به دلیل رشد سریع بسیار بیشتر از دوران مدرسه و حتی یک فرد بالغ است.
به گفته شیخ الاسلام، کودکان و نوجوانان مبتلا به سوء تغذیه توانایی کمتری برای کار بدنی و فکری دارند. کودکان جوامع فقیر بیشتر در معرض آسیب های ناشی از فقر هستند؛ فقری که خود نقشی در به وجود آمدن آن نداشته اند. کمبودهای غذایی به ویژه در سنین پایین ممکن است با کاهش شدید توانمندی های ذهنی در آن دوران همراه باشد.
مدیر موسسه سلامت و تغذیه افزود: اگر منطقه ای دچار سوء تغذیه باشد آن منطقه توسعه کافی پیدا نکرده و فقیرتر میشود. همچنین فقر موجب تشدید سوء تغذیه و افزایش بیماری و مشکلاتی همچون دزدی، سرقت و بزهکاریهای مختلف می شود.
این متخصص تغذیه اظهار داشت: کودک از زمانی که به دنیا می آید با حدود سه کیلو وزن، دو میلیارد سلول و صد میلیارد نورون یا سلول عصبی دارد که مغز او را می سازند. جسم در حال رشد کودک به مواد غذایی مفید با کیفیت بالا نیاز دارد تا سلولهای متفاوت در حال رشد را تغذیه کند.
شیخالاسلام تصریح کرد: خوردن اسنکهای شور و افزایش مصرف شکلات و غذاهای شیرین ذائقه کودکان را تغییر داده و به همین دلیل آنها با طعم انواع سبزی ها و صیفی جات آشنا نیستند و حتی از غذاهای خانگی استفاده نمی کنند. این مساله چنان رواج یافته که باعث افزایش وزن و چاقی در سنین پایین تر و جوانی شده و احتمال بروز انواع بیماریها مانند دیابت و بیماریهای قلب و عروق را تشدید می کند.
مدیر موسسه سلامت و تغذیه با بیان اینکه گاهی مسئولان ایمنی و امنیت غذایی را با هم یکی میدانند، گفت: هدف از واژه امنیت غذایی این است که مردم در همه اوقات به غذای سالم و کافی از نظر فیزیکی و اقتصادی دسترسی داشته باشند.
وی افزود: منظور از دسترسی فیزیکی وجود غذا در محل زندگی است. بطور مثال در خیلی از مناطق دور افتاده و محروم سبزی، صیفی جات و میوهها بسیار محدود است و مردم اگر پول هم داشته باشند این محصولات وجود ندارد.
شیخ الاسلام تصریح کرد: بحث اصلی امنیت غذا است که به مفهوم دسترسی داشتن به انواع غذا برای سیری سلولهای بدن و در نهایت سلامت کامل است. دسترسی اقتصادی هم وقتی است که مردم پول کافی برای خرید غذا داشته باشند. بنابراین امنیت غذایی شامل دسترسی به غذای سالم و کافی در تمام عمر برای داشتن زندگی سالم و فعال است.
مدیر موسسه سلامت و تغذیه ادامه داد: در پزشکی مفهومی تحت عنوان گرسنگی سلول وجود دارد؛ مفهومی که چندان ربطی به سیری شکم ندارد، اما با نوع تغذیه ارتباط مستقیم دارد. بر این اساس به دلیل ناتوانی بسیاری از مردم از مصرف ریزمغذیهایی که در میوه و سبزی و پروتئینها وجود دارد، با گرسنگی سلولی مواجه هستیم.
وی افزود: طبق آمارهای ارائه شده ۳۰ درصد مردم کشور دچار گرسنگی سلولی هستند، به این مفهوم که اگرچه ممکن است بتوانند درشتمغذیها شامل کربوهیدراتها، چربیها وقندها را که در ایران تا حدودی با یارانه ارائه میشود مصرف کنند و در عمل نان شب داشته باشند، اما نمیتوانند به میزان لازم از خوراکیهایی که دارای ریزمغذیها و ویتامینها هستند تهیه و مصرف کنند.
شیخ الاسلام در پایان خاطرنشان کرد: اگر افراد در ناامنی غذایی باشند عوارضی بوجود خواهد آمد که این عوارض کل جامعه را در معرض خطر قرار می دهد.
نظر شما