به نوشته روز شنبه روزنامه "الاخبار"، از سرگیری تکاپوی عمران خان در خط تهران و ریاض هرچند بیانگر احتمال موفقیت در میانجیگری بین دو طرف است، اما با این وجود هنوز هیچ چیز مشخص نیست. آیا هدف عربستان حل گسترده مسایل است یا آرام کردن اوضاع برای در امان مانده از حملات مجدد و یا اینکه تکاپوی سعودیها در قبال میانجیگری عمران خان ناشی از "چراغ سبز" آمریکا برای آشتی با ایران است.
این روزنامه افزود: به هر حال عمران خان نخست وزیر پاکستان در حالی به تهران می رود که میانجیگری بین عربستان و ایران در صدر جدول سفر او قرار دارد و این بار حامل نشانه های مهمی مبنی بر احتمال نفوذ در دیوار بحران منطقه ای است، زیرا این سفر پس از دیدار عمران خان با "محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی و در پی هدف قرار گرفتن تاسیسات نفتی "آرامکو" و نیز سفر "حسن روحانی" رئیس جمهوری ایران به نیویورک انجام می گیرد.
سفر عمران خان به ایران و سپس به عربستان آنطور که رسانه های پاکستانی اعلام کرده اند، به معنی پافشاری بر پیشرفت در این مسیر است.
هر چند عمران خان پیشتر اعلام کرده بود، "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا نیز درخواست میانجیگری او با تهران را مطرح کرده بود، اما فرصت موفقیت میانجیگری نخست وزیر پاکستان اکنون فقط در کاهش تنش منطقه ای و جنگ یمن و نیز روابط عربستان و ایران محدود می شود.
الاخبار نوشت: عمران خان ویژگی هایی دارد که به وی امکان وساطت را می دهد. میانجیگری او در مقایسه با اقدامات مقامات عراقی آسان تر انجام می شود، زیرا اسلام آباد روابط بسیار خوبی با ایران و عربستان دارد و علاوه بر این تهران و ریاض می توانند در قبال پاکستان موضع یکسانی داشته باشند.
در هر حال یکی از شروط موفقیت میانجیگری پاکستان این است که پیام ریاض مبنی بر تمایل به آرام کردن جزئی اوضاع کنونی نباشد. بر این اساس به نظرمی رسد موفقیت دیپلماتیک بیش از اینکه به ماهیت میانجی ها مرتبط باشد، در گروی تصمیم طرف های مرتبط است و باید در نظر داشت که مساله اصلی تهران این است: گفت و گو راه حل نهایی است، حتی اگر مجبور شود از ابزارهای دیگر استفاده کند.
با این حال ایرانی ها نمی پذیرند به عنوان سخنگوی متحدان در صنعا ظاهر شوند و با این کار به ریاض پیروزی رایگانی را ببخشند که در جنگ نتوانست آن را محقق سازد. از سوی دیگر تهران موفقیت هرگونه گفت و گو را به توقف جنگ در یمن مشروط کرده است.
روزنامه لبنانی اضافه کرد که در ریاض وضعیت اندکی متفاوت است، زیرا نگاهها در قبال یمن همچنان مبهم است، با این حال برخی نشانه ها حاکی از امکان انعطاف عربستان است از جمله سخنان اخیر بن سلمان مبنی بر اینکه راه حل سیاسی را بر راه حل نظامی ترجیح می دهد که این یعنی تکرار مواضع آمریکا.
این انعطاف سعودی در حالی است که ریاض متوجه شد، امید بستن به حمله آمریکا علیه ایران به نتیجه نمی رسد و فشارهای واشنگتن بر تهران از تحریم های اقتصادی به سمت حمله نظامی پیش نخواهد رفت.
علاوه بر این ریاض پس از شدت عملیات یمن علیه مواضع خود متوجه شد، متشنج کردن شرایط منطقه به میزان زیادی به ضررش تمام می شود .
الاخبار افزود که با این توضیحات احتمال دارد میانجی پاکستانی در ساعت های آینده از هر یک از طرفین ایرانی و سعودی صحبت های مثبتی بشنود، اما موفقیت عمران خان در گروی چراغ سبز آمریکا به ریاض در قبال آشتی با ایران است؛ موضوعی که هنوز روشن نشده است.
در هر حال آنچه در موفقیت میانجیگری عمران خان بسیار مهم است اینکه عربستان فقط به دنبال آرامش جزئی برای در امان ماندن از حملات هرچه بیشتر یمنی ها نباشد و این چیزی است که تهران نخواهد پذیرفت.
در نهایت دو موضوع پیش بینی ها را در خصوص نتیجه سفر عمران خان سخت می کند اول: اعزام نیروهای بیشتر آمریکایی به عربستان و دوم حادثه حمله دیروز به نفت کش ایران در دریای سرخ.
نظر شما