خبرگزاری سودان (سونا) گزارش داد که "سلوا کی یر میاردیت" رئیس جمهوری سودان جنوبی از رهبران چند کشور آفریقایی برای شرکت در این مذاکرات که از دیروز رسما آغاز شد دعوت کرد تا به عنوان میانجی بتوانند در دستیابی به حل و فصل مسالمت آمیز منازعات طولانی مدت بین شورای نظامی و گروههای مسلح سودان کمک کنند.
بنابه گزارشات و تحلیل ها، این مذاکرات و نتیجه مطلوب حاصل از آن قرار است یکی از پیش شرط های ضروری برای خروج نام کشور سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم از سوی دولت آمریکا باشد.
رئیس جمهوری سودان جنوبی طرح ابتکاری برگزاری این مذاکرات را بعد از آن اتخاذ کرد که عمر البشیر رئیس جمهوری سابق سودان طی فرآیندی سقوط کرد و شواری حاکمیتی جدید این کشور بعد از روی کار آمدن به همراه گروه های مسلح با برگزاری این مذاکرات موافقت کردند.
این شورای حاکمیتی در ماه اوت (مرداد) بلافاصله بعد از پایان ناآرامی های سیاسی و اجتماعی و شکل گیری آن در خارطوم و امضای یک توافقنامه سه ساله تقسیم قدرت در این کشور، برگزاری این مذاکرات صلح با شورشیان را از اولویت اصلی برنامه های خود قرار داده بود.
بعد از پایان این جنگ های داخلی به ویژه در منطقه دارفور که از سال 2003 (1382) تا کنون هزاران کشته برجای گذاشته است، این شورا به خوبی می دانست که تنها راه برون رفت از بحران های اقتصادی و اجتماعی مرگبار ناشی از تحریم های اقتصادی حاصل از بدنامی این کشور نزد هیات حاکمه آمریکا، برگزاری این مذاکره برای جلب نظر آمریکایی ها است.
در واقع خروج نام سودان از کشورهای حامی تروریسم در عین حال به خارطوم کمک می کند تا از اعتبارات مالی صندوق بین المللی پول و بانک جهانی و همچنین بسیاری از نهادهای بین المللی دیگر نیز به راحتی بهرمند شود.
در هر حال هر یک از این هیات ها از دیروز بنا به دعوت جداگانه رئیس جمهوری کشور میزبان بتدریج وارد جوبا شدند که بنا به گزارش خبرگزاری ها اولین آنها "عبدالفتاح البرهان" رئیس شورای حاکمیتی انتقالی سودان و هیات همراه وی بود که در بالاترین سطح مورد استقبال رئیس جمهوری سودان جنوبی قرار گرفت.
بعد از ورود او بود که "محمد حمدان داگالو" یک عضو شورای حاکمیتی و سرپرست نیروهای شبه نظامی واکنش سریع، برای موفقیت آمیز بودن این مذاکرات ابراز امیدواری کرد
در مقابل، "یاسر آرمان" معاون شورشیان عضو ارتش آزادیبخش خلق شمال سودان نیز برای موفقیت مذاکرات جوبا ابراز امیدواری کرد و در عین حال خواست این گفت وگو ها اولین و آخرین آنها برای نیل به یک توافق صلح پایدار در سودان باشد.
وی ضمن اینکه خواست نشست جوبا بیشتر به ریشه جنگ ها و سیاست های تبعیضی و منزوی سازی در این کشور بپردازد، از همه نهادهای ملی و منطقه ای و بین المللی خواست تا از ارسال کمک های بشر دوستانه به منطقه دارفور و نیل آبی دریغ نورزند، چون هنوز بیش از 2،5 میلیون از مردم این منطقه آواره هستند.
در هر حال اگرچه از روند مقدماتی مذاکرات گزارشی منتشر نشده است، اما منابع خبری و دیپلماتیک اعلام کردند که طرفین دعوا در سودان و همچنین رهبران میانجی دعوت شده به این مذاکرات همگی وارد جوبا شدند تا ساعاتی دیگر بتوانند این مذاکرات را امروز رسمیت خاص ببخشند.
سونا امروز گزارش داد که عبدالفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیتی سودان در افتتاحیه این مذاکرات، گروههای مسلح را از پدیدآورندگان انقلاب سودان توصیف کرد و گفت: ابتکار سودان جنوبی از انقلاب سودان نشأت گرفته و من امیدوارم که مذاکرات به تحقق صلح در کشور بیانجامد.
البته پیشتر "أتینی ویک" سخنگوی رئیسجمهور سودان جنوبی خبر داده بود که "عبدالله حمدوک" نخستوزیر سودان به زودی با فرماندهان گروههای مسلح در دارفور، جنوب کردوان و منطقه نیل آبی دیدار خواهد کرد.
طبق برنامه، انتظار می رود رئیسجمهور سودان جنوبی به عنوان میزبان مذاکرات و روسای جمهوری اوگاندا، کنیا، سومالی، جیبوتی، و نیز "ابی احمد" نخستوزیر اتیوپی و "مصطفی مدبولی" نخست وزیر مصر در این مذاکرات حضور داشته باشند و راه حل های خود را ارائه دهند.
خبرگزاری آناتولی ترکیه دیروز از ورود رئیس جمهوری اوگاندا و نیز نخست وزیر مصر به جوبا خبر داد و نوشت که در عین حال تعداد زیادی از مسئولان منطقهای و بینالمللی در این مذاکرات شرکت کرده اند تا همه جوانب مذاکرات صلح در آن لحاظ شده باشد.
این خبرگزاری در عین حال از برگزاری تجمع شماری از معترضان وابسته به گروه "مقاتلی الدفاع الشعبی" در مسیر جاده مواصلاتی بین خارطوم و کردفان در غرب سودان خبر داد و نوشت که این دسته از افراد همزمان با ورود هیات های صلح سودان، با مسدود کردن این جاده اصلی از دولت خواستند تا به درخواستهای مالی و ادغام آنها در دستگاههای رسمی پاسخ دهد.
براساس این گزارش، معترضان همچنین خواستار پرداخت حقوق مالی مربوط به خانوادههای کشتهشدگان این گروه، استخدام نیروهایشان در دستگاههای مختلف، شرکتهای نفتی و تولیداتی سودان شدند.
در هر حال مذاکرات آغاز شد و هنوز تا حصول نتیجه مطلوب طرفین دعوا در سودان زمان زیادی وجود دارد چون تجربه نشان داده است که برخلاف ادعای یاسر آرمان که خواست این دور مذاکرات اولین و آخرین آن باشد، بی تردید این مذاکرات به همین نشست جوبا ختم نخواهد شد.
نظر شما