در واقع هر دو کشور نسبت به قبل عزم جزم تری برای رسیدن به توافق دارند اقتصادهای اول و دوم جهان بر روی یکدیگر تعرفه های سنگینی وضع کرده اند و باعث رکود اقتصادی خود و دنیا شده اند.
اما مرحله اول از توافق بتدریج در حال اجرا شدن است و این می تواند باعث شود تا آنها برای برخورد با چالش های دیگر نیز راهکارهایی پیدا کنند چین و آمریکا هنوز درمورد حق مالکیت معنوی، مسایل فنی و علمی، ساختارهای اجرایی مستحکم و جلوگیری از انتقال فنآوری اجباری از آمریکا به چین درگیر اختلاف هستند.
با این وصف لیوخه معاون نخست وزیر چین گفته است که این کشور بر اساس منافع متقابل و برابری با آمریکا همکاری هایش را ادامه خواهد داد.
تلاش دو طرف این است که در حاشیه اجلاس آپک در شیلی در ماه آینده میلادی به یک توافق نسبتا قوی دست یابند اگر این هدف حاصل شود آن زمان توافقنامه را رهبران دو کشور امضا خواهند کرد و این می تواند خبر مسرت بخشی برای اقتصاد دنیا باشد که به باور صندوق بین المللی پول وارد رکود بیشتری شده است.
این صندوق بتازگی رشد اقتصادی دنیا را برای سال ۲۰۱۹ میلادی نزدیک به ۳ درصد پیش بینی کرد که از ۳.۲ درصد قبلی کمتر است همچنین اداره ملی آمار چین رشد اقتصادی این کشور را در سه ماهه سوم سال جاری میلادی ۶ درصد براورد کرده است که پایین ترین رقم رشد از سال ۱۹۹۲ میلادی است.
این نشان می دهد که تعرفه های سنگینی که آمریکا بر روی ۲۵۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی از ماه جولای وضع کرده تا چه اندازه رشد اقتصادی این کشور را کند کرده است با این وصف «لیو خه» مذاکره کننده ارشد اقتصادی چین بر این باور است که هنوز نگرانی اساسی درباره رشد اقتصادی چین وجود ندارد.
به غیر از موضوع جنگ تجاری که بیشترین تاثیرات منفی را ایفا می کند شیوع بیماری تب برفکی در چین و مساله اعتراضات در هنگ کنگ هم بر رشد اقتصادی چین تاثیرات نامطلوبی داشته است.
معاون نخست وزیر چین می گوید یک اساس نسبتا مطلوب و زمیه سازی خوبی برای رسیدن به توافق مرحله ای ایجاد شده است.
«جرج ووتگه» رییس اتاق بازرگانی اروپا در چین می گوید که شاید بهتر باشد که قبل از اینکه بر چالش ها افزوده شود، دو کشور به سمت اعتماد سازی بیشتر گام بردارند.
وی می گوید که هنوز متغیرها و ساختارهایی وجود دارد که اجازه نمی دهد با قدرت خوشبین باشیم احتیاط هنوز شرط عقل است بیشترین عوامل منفی در میان دو کشور مسایل تجاری است اما طیفی از اختلافات از موضوعات فنی گرفته تا تبادلات انسانی هم بین آنها مناقشه ایجاد کرده است.
مرحله اول توافقات دو کشور در حال اجرا است «گائو فنگ» سخنگوی وزارت بازرگانی چین می گوید که ما درباره مرحله دوم هم گفت و گوها را شروع کرده ایم.
وی بدون اشاره به جزییات بیشتر گرفت که مساله لغو همه تعرفه های آمریکا یک موضوع اساسی است که به رسیدن به توافق نهایی کمک زیادی می کند.
چین هنوز دعوتنامه ای به گفته استیون منوچین وزیر بازرگانی آمریکا برای سفر هیات آمریکایی برای دور بعدی گفت و گوها ارسال نکرده است اما معاونان آنها قرار است در طول یک هفته آینده با یکدیگر تلفنی گفت و گو کنند.
فعلا آمریکا افزایش تعرفه از ۲۵ به ۳۰ درصد بر روی ۲۵۰ میلیارد دلار کالای صادراتی چین را اجرایی نکرده است اما معلوم نیست برای روز ۵ مارس که قرار است ۱۰ درصد تعرفه روی ۱۵۶ میلیارد دلار از کالاهای چینی اعمال کند، چه تصمیمی گرفته خواهد شد.
روزهای آینده به گفته «وندی وو» کارشناس مسایل اقتصادی شرق آسیا از اهمیت زیادی برخوردار است و گفت و گوهای بیشتر آنها می تواند در سرنوشت توافق تجاری تاثیرگذار باشد.
نظر شما