۱۳ آبان ۱۳۹۸، ۷:۳۷
کد خبر: 83531324
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

مزارع آرمانی زعفران از آرزو تا واقعیت

۱۳ آبان ۱۳۹۸، ۷:۳۷
کد خبر: 83531324
مزارع آرمانی زعفران از آرزو تا واقعیت

مشهد- ایرنا- "مزرعه آرمانی زعفران" عنوان کشتزاری برای این محصول راهبردی است که با رعایت دقیق دستورالعمل‌های فنی کاشت، داشت و برداشت محصول شامل زمان و فصل مناسب کشت، استفاده از پیاز استاندارد و نیز مراقبت‌های فنی در دوره داشت و تغذیه مطلوب ایجاد شده باشد.

گرچه ایجاد و توسعه "مزارع آرمانی زعفران" با توجه به مزایای فراوانش برای این محصول راهبردی و منحصر به فرد ایران، در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته اما به نظر می‌رسد تحقق کامل آن دارد رفته‌ رفته مبدل به یک آرزو می شود.

اینک که اجرای سیاست‌ها و تحقق اقتصاد مقاومتی در اولویت فعالیت همه بخش‌ها، دستگاه‌ها و مجموعه‌های اجرایی کشور قرار دارد اتکای بر ظرفیت‌های داخلی از اهمیت و حساسیت بسیاری برخوردار است و در این میان زعفران به عنوان محصولی راهبردی که ۹۵ درصد حجم جهانی آن در ایران تولید می‌شود می‌تواند گزینه‌ای عالی و منحصربه‌فرد برای تحقق اقتصاد مقاومتی باشد.

برای رسیدن زعفران ایران به جایگاه واقعی اش باید به دو مولفه "کیفیت" و "بهره وری" توجه ویژه کرد و رسیدن به کیفیت مطلوب و بهره وری بالا نیز به طور قطع و حتم نیازمند برنامه ریزی و رعایت اصول حرفه ای و البته پشتیبانی فنی، دانشی و مالی است که در قالب اجرای طرح توسعه مزارع تکثیر پیاز زعفران در دستور کار و پیگیری قرار گرفته است.

نام ایران به عنوان تولیدکننده منحصر به فرد و بهتر است بگوییم بی رقیب زعفران در دنیا مطرح است و با توجه به ظرفیت بالای این محصول برای ایجاد اشتغال، توسعه اقتصاد و ارزآوری برای کشور می توان با افزایش کیفیت و عملکرد در این محصول در کنار ایجاد صنایع تبدیلی، جهشی به یادماندنی در تولید و صادرات این محصول رقم زد.

مزارع تکثیر پیاز در سومین سال پیگیری

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی با اشاره به اینکه ایجاد و راه اندازی مزارع تکثیر پیاز زعفران به عنوان یکی از اولویت ها در دستور کار این سازمان طی سال‌های اخیر بوده است افزود: در این زمینه آزمایش‌های اولیه مقدماتی انجام شده است و هم اکنون به دنبال دستور العمل های فنی هستیم.

هاشم نقیبی گفت: در مزارع تکثیر پیاز زعفران صرفا پیاز در قالب دو گروه پیاز مرغوب و پیاز گواهی شده با ویژگی های متعدد به صورت بسته بندی و ضدعفونی شده تولید می شود.

وی ادامه داد:در قالب طرح ایجاد مزارع آرمانی زعفران این پیازهای تولیدی با توجه به کیفیت و سلامتی که دارند تحویل کشاورزان برای کاشت در زمین و تولید محصول می شود.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفت: امسال سومین سال متوالی است که کارهای آزمایشی مربوطه انجام شده و دستورالعمل ها نو شده است و درجه بندی پیاز و مباحث فنی در این رابطه هنوز از مسائلی است که در حال بررسی و پیگیری است .

نقیبی افزود: هم اکنون در چهار مزرعه کار تکثیر پیاز مرغوب و گواهی شده زعفران در سطحی معادل پنج هکتار در خراسان رضوی انجام می شود.

وی ادامه داد: اینها مزارع یک ساله ای هستند که بعد از سال اول هر مزرعه بین ۱۵ تا ۲۰ تن در هر هکتار برداشت پیاز زعفران از آنها انجام می‌شود.

ضرورت گذر از کشت سنتی به مدرن 

مدیرامور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: تمایل قالب کشاورزان در استان همچنان کشت سنتی زعفران است که این تمایل با اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به آنان اصلاح می شود.

نقیبی افزود: تا زمانی که بتوانیم نیاز به استفاده از پیاز مرغوب، کشت مدرن و استفاده از شیوه های نوین را برای کاشت، داشت و برداشت زعفران در بین کشاورزان جا بیندازیم همچنان نیازمند اطلاع رسانی هستیم.

وی ادامه داد: سالانه پنج تا هفت هکتار از سطح زیر کشت سنتی زعفران در استان با روش های نوین و استفاده از پیازهای مرغوب و گواهی شده جا به جا می شود که این میزان جا به جایی مطلوب نیست اما می توان با اطلاع رسانی به کشاورزان این سطح از جا به جایی را افزایش داد.

افزایش عملکرد و عمر مزارع

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم در این خصوص گفت: هم اکنون میزان عملکرد در کشت سنتی بین سه تا چهار کیلوگرم در هر هکتار است که اگر از پیاز خوب و مرغوب استفاده شود میزان عملکرد با بیش از دو برابر افزایش به هفت تا هشت کیلوگرم در هر هکتار می رسد.

نجفقلی صالحی افزود: طول عمر مزارع زعفران هم اکنون هشت تا ۱۰ سال است که با استفاده از سیستم متراکم سازی کشت و نیز استفاده از پیاز گواهی شده، این عمر به چهار تا پنج سال کاهش می یابد که با توجه به افزایش دو برابری عملکرد در نهایت به سود کشاورزان خواهد بود.

وی ادامه داد: علاوه بر همه این مزایا در کشت متراکم و ایجاد مزارع آرمانی مصرف آب نیز مدیریت می شود.

او تاکید کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی و خشکی استان خراسان رضوی به هیچ وجه برنامه ای برای توسعه کشت محصول زعفران وجود ندارد و در این عرصه برنامه کاری صرفا سوق دادن کشاورزان به ایجاد و راه اندازی مزارع آرمانی است که در این قالب هم پیاز مرغوب مورد استفاده قرار گیرد و هم زمان بندی کشت، تغذیه و مدیریت مزرعه به روش های نوین انجام شود.

صادرات ۱۱۷.۵ تن زعفران

معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه زعفران محصولی راهبردی و مهم برای کشور محسوب می شود و صادرات آن نیز به عنوان یکی از مهمترین صادرات غیر نفتی است افزود: طی نیمه نخست امسال ۱۱۷.۵ تن زعفران تولیدی خراسان رضوی به کشورهای دیگر صادر شد.

صالحی گفت: این میزان صادرات محصول راهبردی زعفران از خراسان رضوی در مقایسه با مدت مشابه پارسال یک درصد رشد را نشان می دهد.

وی ادامه داد: در نیمه نخست سال گذشته معادل ۱۱۵ تن میزان محصول زعفران تولیدی استان به کشورهای خارجی صادر شده است.

معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: زعفران این استان به حدود ۵۰ کشور دنیا صادرات می شود که از آن جمله می توان به کشورهای اروپایی و حاشیه خلیج فارس اشاره کرد.

صالحی افزود: پارسال سطح زیر کشت زعفران در خراسان رضوی ۸۷ هزار و ۷۵۰ هکتار بود که از این سطح، ۲۹۸ تن محصول برداشت شد و امسال نیز ۹۰ هزار هکتار از مزارع خراسان رضوی به کشت زعفران اختصاص یافته است که پیش بینی افزایش حدود چهار درصدی تولید زعفران را داریم و البته میزان برداشت آن وابسته به شرایط آب و هوایی است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha