فرهاد فلاحتی روز شنبه در جشن شکرگزاری برداشت زعفران و زرشک در قاینات که با حضور معاون وزیر جهاد کشاورزی و استاندار خراسان جنوبی در این شهرستان برگزار شد افزود: پنج سال جشنواره ملی زعفران در شهرستان قاین برگزار شده است و سال آینده نیز این جشنواره برنامهریزی و برگزار خواهد شد.
وی بیان کرد: برگزاری جشنوارههای ملی سبب معرفی برند زعفران در سطح کشور شده است لذا باید شناسنامه زعفران قاینات نیز تدوین شود.
رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی در مجلس شورای اسلامی گفت: مخالف کشت زعفران در سایر نقاط کشور نیستیم اما مدعی کیفیت زعفران قاینات هستیم و باید با تدوین شناسنامه زعفران قاین جلوی سوء استفاده از این برند گرفته شود.
وی با اشاره به تجربههای خرید توافقی و حمایتی محصول زعفران در استان گفت: معمولا اینگونه برنامهها زمانی است که محصول روی دست کشاورز بماند و بازار فروش نداشته باشد انجام میشود.
فلاحتی با تاکید بر اینکه بایستی بازارهای جهانی را برای محصول زعفران باز کرد عنوان کرد: برای ورود به بازارهای جهانی باید جلوی فروش فلهای این محصول را گرفت و به صورت بستهبندیهای مناسب و بازار پسند آن را به دنیا معرفی کرد.
فرماندار قاینات هم با اشاره به لزوم ارتقای تولید عملکرد زرشک و زعفران در واحد سطح و خرید تصمینی آن گفت: باید از ادامه فروش فلهای این دو محصول ارزشمند جلوگیری شود.
محمد کریمی افزود: قاین پایتخت معطرترین و باکیفیتترین طلای سرخ دنیا و دو محصول استراتژیک زعفران و زرشک است.
وی اظهار داشت: کشت و توسعه دو محصول زرشک و زعفران از گونههای مقاوم و متناسب با اقلیم خشک و سازگار با کمآبی منطقه است که فرصتهای فراوان شغلی با توان ارزآوری بالایی برای کشور دارد.
فرماندار قاینات تصریح کرد: در این شهرستان ۲۲ تن زعفران خشک در پنج هزار و ۳۰۰ هکتار و هفت هزار تن زرشک خشک در ۶ هزار و ۲۰۰ هکتار تولید میشود.
وی اظهار داشت: در حال حاضر ۲۵ هزار فرصت شغلی با ۱۵ واحد فرآوری و سه واحد صادراتی، جایگاه اول و ممتازی در استان خراسان جنوبی به خود اختصاص داده است.
کریمی افزود: نیاز امروز ارتقای سطح دانش کشاورزان و تولیدکنندگان و شناساندن بیشتر صنایع فعال در زمینه فرآوری زرشک و زعفران است.
وی با بیان اینکه تولید ۹۰ تا ۹۳ درصد مجموع تولید زعفران و ۹۵ درصد تولید جهانی زرشک به ایران اختصاص دارد، عنوان کرد: همچنین ۹۵ درصد تولید زرشک کشور در خراسان جنوبی تولید میشود.
فرماندار قاینات تاکید کرد: باید هماهنگی و توسعه روابط بین فعالان عرصه تولید، صنعت و صادرات دو محصول ارزشمند زرشک و زعفران ایجاد شود و تولید محصول ارگانیک و حل چالشهای فرآوری این محصولات مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به پتانسیلهای محصول زرشک و زعفران و ارزآوری آن در شرایط تحریم تصریح کرد: با راهاندازی صنایع داروسازی و بهداشتی و فرآوری در منطقه برای این محصولات ارزش افزوده بیشتری ایجاد میشود.
کریمی بیان کرد: بایستی تسهیلات کمبهره برای خرید توافقی زرشک و زعفران به تعاونیها و واحدهای فرآوری در زمان برداشت محصول اختصاص یابد.
وی با اشاره به لزوم کمک به افزایش صادرات زرشک و زعفران با بسته بندی زیبا به نام ایران و ایرانی گفت: به نظر میرسد بازار ۵۰۰ تنی زعفران و ۲۰ هزار تنی زرشک با ارزش بسیار بالای ارزآوری بدون دخالت، حمایت و مدیریت دولت امکان ایستادگی و ثبات ندارد.
سطح زیرکشت محصول زعفران خراسان جنوبی امسال ۱۶ هزار و ۷۰۳ هکتار است که پیشبینی شده ۶۷ تن زعفران خشک تولید شود که نسبت به پارسال ۶ درصد افزایش یافته است.