گمرک تخصصی کشاورزی در خراسان جنوبی راه‌اندازی می‌شود

بیرجند - ایرنا - استاندار خراسان جنوبی گفت: سهم صادرات استان از محل محصولات استراتژیک بسیار ناچیز بوده که در این زمینه ایجاد گمرکات تخصصی محصولات کشاورزی از اولویت‌های ما است تا کشاورزان بتوانند به صورت مستقیم محصول خود را صادر کنند.

محمدصادق معتمدیان روز شنبه در جشن شکرگزاری برداشت زعفران و زرشک قاینات که با حضور معاون وزیر جهاد کشاورزی در این شهرستان برگزار شد افزود: امسال کمیته محصولات استراتژیک استان تشکیل شده است که در این کمیته با حضور نمایندگانی از بخش خصوصی و دولتی مشکلات مربوط به محصولاتی از قبیل زرشک، زعفران و عناب پیگیری می‌شود.

وی بیان کرد: خام فروشی و ورود دلالان و واسطه‌گران از عمده مشکلات محصولات کشاورزی استان است که تلاش داریم با تعیین قیمت‌های کارشناسی و خرید توافقی و تضمینی دست دلالان و واسطه‌گران را کوتاه کنیم.

استاندار خراسان جنوبی با اشاره به امضای تفاهم‌نامه توسعه روستایی در استان عنوان کرد: در قالب این تفاهم‌نامه تا پایان دولت دوازدهم یکهزار هکتار گلخانه و ۱۵۰ هکتار بارگاه زرشک در استان ایجاد خواهد شد.

وی میزان اشتغال پیش‌بینی شده این اقدامات را هشت هزار فرصت شغلی دانست و یادآور شد: همچنین ۲۸۰ هزار تن محصولات گلخانه‌ای در دو سال آینده در استان تولید خواهد شد.

معتمدیان گفت: خراسان جنوبی سومین استان پهناور کشور و از طرفی کم تراکم‌ترین استان از نظر جمعیتی است اما از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های زیادی برخوردار است.

وی یکی از ظرفیت‌های خراسان جنوبی را داشتن مرز مشترک با افغانستان دانست و افزود: میزان صادرات کشور در سال ۹۶ به ۲۷ کشور دنیا حدود یک میلیارد دلار بوده است در حالیکه خراسان جنوبی نیز به تنهایی یک میلیارد دلار صادرات به افغانستان داشته است.

استاندار خراسان جنوبی وجود محصولات استراتژیک زعفران، زرشک و عناب را از دیگر ظرفیت‌های مهم استان ذکر کرد و گفت: این استان از نظر کیفیت زعفران نخستین استان و از نظر کمیت دومین استان کشور است.

وی با اشاره به وجود ۴۰ نوع ماده معدنی در خراسان جنوبی به عنوان یکی دیگر از ظرفیت‌های استان عنوان کرد: خراسان جنوبی پایتخت زغالسنگ کشور است و ۸۵ درصد تولیدات کشور را به خود اختصاص داده است.

معتمدیان یادآور شد: وجود آثار میراث فرهنگی و طبیعی از جمله ثبت یکهزار و ۵۰۰ اثر ملی و چهار اثر جهانی از دیگر پتانسیل‌های این استان مرزی است.

وی تاکید کرد: شناخته نبودن خراسان جنوبی در سطح ملی و بین‌المللی یکی از مشکلات عمده این استان مرزی است که در این زمینه از رسانه‌ها به ویژه صدا و سیما تقاضا داریم برای معرفی هر چه بیشتر استان تلاش کنند.

در حال حاضر تولید ۹۰ تا ۹۳ درصد مجموع تولید زعفران و ۹۵ درصد زرشک دنیا مربوط به ایران و استان مرزی خراسان جنوبی است.

سطح زیرکشت محصول زعفران خراسان جنوبی امسال  ۱۶ هزار و ۷۰۳ هکتار است که پیش‌بینی شده ۶۷ تن زعفران خشک تولید شود که نسبت به پارسال ۶ درصد افزایش یافته است.

زعفران قاینات سال گذشته در سازمان جهانی مالکیت فکری به ثبت رسید.

شهر قاین مرکز شهرستان قاینات در ۱۱۰ کیلومتری بیرجند قرار دارد.