۱۲ آبان ۱۳۹۸، ۱۰:۳۸
کد خبر: 83538769
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

آیا قزاقستان سیاست دوحاکمیتی را برگزیده است؟

۱۲ آبان ۱۳۹۸، ۱۰:۳۸
کد خبر: 83538769
آیا قزاقستان سیاست دوحاکمیتی را برگزیده است؟

تهران - ایرنا - «قاسم جومرت توکایف»، رئیس جمهور قزاقستان هفته گذشته با صدور فرمانی، اختیارات «نورسلطان نظربایف»، همتای پیشینش، نخستین رئیس جمهوری این کشور که عنوان پیشوای ملت و رئیس شورای امنیت را دارد، گسترش داد؛ این اقدام سوال و بحث‌های بسیاری را برای جامعه قزاقستان به وجود آورده است.

به گزارش رسانه های محلی،  رئیس جمهوری قزاقستان با امضای این فرمان خود را موظف نمود تا تمام وزیران (به جز وزیران امور خارجه، دفاع و کشور)، روسای سازمان ها و نهادها، مسئولان شهرها و روستاها و حتی روسای دستگاه های مختلف قزاقستان، تنها پس از موافقت نورسلطان تعیین شوند.  
سخنگویی رئیس جمهوری قزاقستان این فرمان را دستوری خواند و افزود که امضای آن مبتنی بر قانون جدید شورای امنیت است که ماه ژوئیة سال ۲۰۱۸ پذیرفته شده بود. وی همچنین تاکید کرد که کارشناسان در صدد این هستند که نظربایف از این طریق نظارت سیاسی خود را بر اوضاع کشور حفظ کند.


 **انتظارات و نگرانی ها 
 چنین نگرشی که در آن سردار دولت تحت رهبری پیشوای ملت فعالیت می‌کند مسئله جدیدی در تاریخ منطقه است و ظاهرا  موضوع ساده ای هم نیست.
 علاوه بر این، کارشناسان قزاقستان از امکان دو حاکمیتی شدن صحبت می‌کنند، ولی نظربایف در مصاحبه اخیر خود این عقیده را رد کرد و گفت که اغتشاشات را افرادی ایجاد می کنند که نمی خواهند کشور روی آرامش را ببیند و به طور قطع به وطن خود خائن هستند.
سال آینده نخستین انتخابات پارلمانی و پس آن انتخابات ریاست جمهوری برگزار می‌شود. کارشناسان با تکیه به شرایط سیاسی تأکید می‌کنند، که دولت یا باید چنین مدلی را انتخاب کند یا مدلی جدید بسازد.
یکی از اعضای مجلس نمایندگان این کشور می گوید: ما قانون های زیادی را از پارلمان قزاقستان دریافت کرده، بر روی آن کار کرده و با آن موافقت کردیم. برای پرورش و رشد اقتصاد یک کشور، وجود حکومت مقتدر و با ثبات ضروری است و اگر حکومت به سرعت تغییر کند، ممکن است به ویرانی زیر بنای اقتصادی کشور منجر شود.
آمادگی برای انتقال قدرت در قزاقستان چند سال پیش نیز مطرح شده بود. سال ۲۰۱۷، طبق تغییر قانون اساسی قزاقستان، صلاحیت های رئیس جمهوری به طور قابل ملاحظه به نفع پارلمان و حکومت تضعیف شده بود. قسمتی از آنها در مورد نظارت به روند سیاسی و اجتماعی حکومت، وزارت ها و حاکمیت ها داده شده است. نقش پارلمان، خصوصا در تشکیل حکومت مستحکم شده است.
قانون اساسی تاجیکستان نیز به رئیس جمهوری کنونی این کشور اجازه کاندید شدن تا آخر عمر را می دهد. تغییرات سال ۲۰۱۶ در قانون  سن و سال نامزدان ریاست جمهوری و پایین آوردن سن نامزد شدن تا سن ۳۰ سال به امامعلی رحمان و پسرش این امکان را می دهد تا در نبردهای انتخاباتی رو در روی هم قرار بگیرند.

 تهدید سیاست دو حاکمیتی
به گفته تحلیلگران، روند موجود در قزاقستان می‌توانند به دو حاکمیتی در این کشور بی انجامد و احتمالا رئیس جمهوری این موضوع را احساس کند.
در این میان برخی کارشناسی بر این عقیده اند که قزاقستان و احتمالاً در آینده تاجیکستان  به یک رهبر عالی و یک رئیس جمهوری مثل چند کشور دیگر تبدیل شود. اما برخی دیگر این مقایسه را درست نمی دانند.
 آنها بر این باورند که یک رهبر عالی تمام شاخه‌های قدرت را مدیریت می‌کند، حتی می‌تواند پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، رئیس جمهور منتخب را تایید کند.
محققان و کارشناسان بیشتر این سیاست های قزاقستان را مشابه سیاست های چین و کمی شبه سنگاپور می دانند. سنگاپور شاهد رشد اقتصادی سطح بالایی بوده است و قزاقستان نیز این موضوع را هدف قرار داده است.


** ریاست جمهوری توکایف
قاسم جومارت توکایف خرداد ماه سال جاری به عنوان رئیس جمهور جدید قزاقستان سوگند یاد کرد و رسما تبدیل به دومین رئیس جمهور تاریخ این کشور شد.
توکایف در صحبتهایی در مراسم تحلیفش گفت: من رسما سوگند یاد می کنم تا صادقانه به مردم کشور قزاقستان خدمت کنم، پیروی اکید از قانون اساسی و دیگر قوانین قزاقستان داشته باشم، حقوق و آزادی های شهروندان را تضمین کنم و با تبعید از وجدانم وظایف عالی محول شده به من به عنوان رئیس جمهور جدید قزاقستان را عملی سازم.
وی در بخشی از سخنان خود در این مراسم گفت: من پیشنهاد می‌کنم نام شهر آستانه، پایتخت، به افتخار رهبر ملت، به نورسلطان تغییر پیدا کند. ساعاتی بعد، پارلمان با تصویب طرحی، این پیشنهاد را تصویب کرد و نام پایتخت قزاقستان رسمان به "نورسلطان" تغییر یافت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha