حجتالاسلام یدالله وحدانینیا روز شنبه در دومین نشست کارگروه پیشبینی و پیشگیری از گسترش بافتهای ناکارآمد ستاد استانی بازآفرینی شهری با دستور کار پیگیری اجرای طرحهای مرتبط با توانمندسازی جامعه روستایی و جلوگیری از مهاجرتهای بی رویه و نامتعارف که در دادگستری استان برگزار شد افزود: یکی از سیاستهای مرکز این است که دهستانهایی انتخاب و دستگاههای اجرایی اقدامات خود را در حوزه کاهش آسیبها متمرکز کنند.
وی با اشاره به اینکه در برخی روستاهای مرکز استان مهاجرت معکوس داشتهاند اضافه کرد: این مهم حاصل تلاشهای دستگاههای اجرایی است اما فعلا این قبیل روستاها در اولویت نیستند و باید بیشتر به سمت نقاط محروم که در معرض مهاجرت هستند نگاهها جلب شود.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی، انتخاب معین اقتصادی در برخی از شهرستانهای مرزی را یادآور شد و اظهار داشت: اقدامات در حوزه کاهش آسیبهای اجتماعی نباید موازی کاری با این دستگاههای معین اقتصادی باشد بلکه باید به گونهای برنامهریزی کنیم که این روند شتاب بیشتری داشته باشد.
وی افزود: به دنبال اجرای طرحی هستیم که در حوزه آموزش فنی و حرفهای، صنایع دستی، احداث گلخانه و غیره جوامع روستاهای در معرض آسیب را توانمند کنیم.
وحدانی نیا تاکید کرد : هدف از اجرای این برنامهها درآمدزایی برای جامعه روستایی است و تا زمانی که رغبتی از سوی افراد نباشد نمیتوان به زور طرح را پیاده کرد.
وی بیان کرد: پیش مقدمه اجرای هر طرح آگاهیبخشی و اطلاع رسانی است زیرا اگر مردم توجیه باشند رغبت بیشتر به اجرای طرحها خواهند داشت.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی یادآور شد: برای تمام روستاها نمیتوان نسخه واحد پیچید و به مردم تحمیل کرد بلکه باید برنامهها با نیازسنجی و براساس اولویت باشد.
وی با اشاره به اجرای طرح های مختلف در استان بیان کرد: در حال حاضر طرح منارید منابع طبیعی در خراسان جنوبی مظلوم مانده است که نیاز به اطلاع رسانی بیشتر دارد.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی نیز با اشاره به برنامههای دولت برای توانمند سازی شهرستانهای کمتر توسعه یافته که با بحران مهاجرت مواجه هستند گفت: بر اساس پیگیری و تلاشهای استاندار خراسان جنوبی تفاهمنامههایی با نهادهای حمایتی منعقد و معین اقتصادی برخی از شهرستانها انتخاب شدهاند.
عالیه خواجوی افزود: بنیاد برکت معین اقتصادی شهرستان نهبندان است که در افق پنج ساله برنامههایی را اجرا میکند و از طرفی این شهرستان در برنامه طرح توسعه ۳۱ شهرستان کشور قرار گرفته که الگوی قلعه گنج کرمان برای آن انجام میشود.
وی با بیان اینکه رویکرد اشتغال روستایی و دستیابی به معیشت پایدار است گفت: این مساله باعث تثبیت جمعیت در سکونتگاههای روستایی میشود.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی تصریح کرد: در شهرستان زیرکوه نیز بسیج سازندگی به عنوان معین اقتصادی انتخاب شده و برنامههایی را بر اساس اولویت آغاز کرده لذا طرح مقدماتی سند توسعه این شهرستان با نگاه ویژه به مناطق روستایی در حال انجام است.
وی با اشاره به ضریب محرومیت در بخش درح شهرستان سربیشه نیز گفت: معین اقتصادی این بخش نیز کمیته امداد امام خمینی (ره) است که این نهاد با نگاه محرومیتزدایی برنامههایی را دنبال میکند.
خواجوی با بیان اینکه در شهرستان درمیان نیز بنیاد علوی با همین نگاه پای کار میآید افزود: در شهرستان بیرجند نیز ۲ دهستان محروم وجود دارد که پیشنهاد میشود بخش مرکزی بیرجند به عنوان منطقه پایلوت انتخاب و دستگاههای اجرایی اولویتهایی را برای رفع محرومیت آن در نظر گیرند.
مدیرکل دفتر امنیتی و انتظامی استانداری خراسان جنوبی هم گفت: شهرستان نهبندان جزو ۳۱ شهرستانی است که در کشور برای توسعه پایدار در ابعاد مختلف امنیتی، اجتماعی اقتصادی و فرهنگی انتخاب شده است.
محمدرضا دبیری افزود: وزارت کشور در راستای پیریزی بسترهای توسعه پایدار و ضرورت ایجاد تعادل و توسعه توازن منطقهای در ۳۱ استان کشور یک شهرستان که محرومتر بوده است را مورد استعلام امنیتی و اقتصادی قرار داد که در خراسان جنوبی به این اتفاق نظر رسیدند با توجه به پایین بودن برخی شاخصههای امنیتی و اقتصادی، نهبندان از اولویت اول برخوردار باشد چون کلان استان از بهبود وضعیت امنیتی و اقتصادی این شهرستان اثر میپذیرد.
وی یادآور شد: برخی نهادها در این اقدامات پیشقدم شدند تا توسعه پایدار نهبندان رقم بخورد اما نیاز به اقدام مضاعف است تا تمام اهداف حوزه استانی روی این شهرستان متمرکز شود تا شاخصههای موارد سوء امنیتی این شهرستان تقلیل و دامنگیر سایر نقاط استان نباشد.
مدیرکل دفتر امنیتی و انتظامی استانداری خراسان جنوبی با اشاره به مولفههای پرخطر در حوزه امنیتی گفت: شهرستانهایی با بافتها و محلات ناکارآمد و مستعد میتوانند زمینه شکلگیری جرایم سازمان یافته را بیشتر به خود اختصاص دهند که این مولفهها در حوزه نهبندان با توجه به مرزی بودن و همجواری آن با سیستان و بلوچستان وجود دارد.
وی با اشاره به شرایط ضعیف شهرستان نهبندان در بهرهمندی از خدمات عمومی دولت اظهار داشت: روند مهاجرت از نهبندان نسبت به شهرستانهای دیگر استان بیشتر است و بین سرشماری سال گذشته تا کنون قریب به هفت تا هشت هزار نفر جمعیت مهاجر داشتهایم که رقم کمی نیست.
دبیری با تاکید بر اینکه جمعیت مولفه قدرت است گفت: اگر نتوانیم در طرح توازن منطقهای جمعیت را مدیریت و روند مهاجرت را مهار کنیم در آینده آسیب پذیر خواهیم بود و این مسئله با توسعه نهبندان اتفاق میافتد.
وی بیان کرد: اگر قرار است مولفه توسعه رقم بخورد باید در تمام ابعاد امنیتی، فرهنگی، اقتصادی و غیره همسو و هم جهت باشند نه اینکه در تعارض همدیگر عمل کنند.
مدیرکل دفتر امنیتی و انتظامی استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه دستگاههای اجرایی باید در بحث توسعه نهبندان به یک گفتمان مشترک برسند اضافه کرد: سایر شهرستانها شرایط به مراتب مطلوبتر از نهبندان دارند لذا توصیه میکنیم اقدامات توسعهای در حوزه استانی در یک شهرستان متمرکز تا خروجی بهتری داشته باشیم.
در این نشست شهرستانهای نهبندان و درمیان به عنوان مراکز هدف اجرای طرح توانمند سازی انتخاب شدند تا دستگاه های اجرایی برنامه های خود را در حوزه توسعه صنایع دستی و گردشگری، ایجاد کارگاهها، کارخانهها و صنایع کوچک روستایی، حرفه آموزشی و برنامههای حوزه آب و خاک در این مناطق دنبال کنند.
همچنین مقرر شد دستگاههای اجرایی گزارشی از اقدامات انجام شده در حوزه پیشگیری از گسترش بافتهای ناکارآمد را تا پایان آبان ماه به دبیرخانه این کارگروه اعلام کنند.
مرکز شهرستان مرزی نهبندان در ۲۰۰ کیلومتری جنوب بیرجند است.