به گزارش ایرنا، استان کرمان با مساحت بیش از ۱۸۳هزار و ۲۸۵ کیلومتر مربع و با در بر گرفتن حدود ۱۱ درصد کل کشور پهناورترین استان ایران محسوب می شود و جمعیت آن در سال ۱۳۹۵ و بر اساس آمار مرکز آمار ایران برابر با سه میلیون و ۱۶۴ هزار و ۷۱۸ نفربرآورد شده است.
استان کرمان با سابقه تمدنی، تاریخی و فرهنگی طولانی، از دیرباز یکی از مناطق مهم جنوب شرق کشور محسوب می شود و گنجینه های فرهنگی، تاریخی و معماری و ثروت های معدنی ارزشمندی در این خطه از کشور وجود دارد.
این استان با ۲۳ شهرستان، ۵۸ بخش، ۷۱ شهر، ۱۵۱ دهستان، ۱۱هزار و ۶۷۹ آبادی مسکونی گستره ای وسیع از ترکیب جمعیتی شهری و روستایی و فضای زیست کشور را به خود اختصاص داده که ترکیب متنوعی از اقوام، طوایف و مذاهب در آن زندگی می کنند.
هر چند دولت تدبیر و امید نگاه ویژه ای به استان کرمان در ۶ سال گذشته داشته است، اما با وجود ظرفیت ها و فرصت های بسیار غنی معدنی، صنعتی، گردشگری و کشاورزی، این استان به دلایل متعدد به جایگاه شایسته خود نرسیده و مسائل متعددی گریبانگیر این نقطه از کشور است.
استان کرمان با ذخایر بیشمار معدنی ظرفیت بسیار مطلوبی در افزایش اشتغالزایی و جذب ثروت دارد اما باید به آلایندهای زیست محیطی این معادن برای مردم این دیار تدبیری اندیشیده شود زیرا صنایع معدنی با تاثیرات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی میتواند ضامن پیشرفت استان کرمان در آینده باشد.
زغال سنگ کرمان نیز به عنوان یکی از صنایع و معادن موفق در توسعه استان کرمان است با وجود اینکه دولت تصمیم داشت با تخصیص یارانه و به روز رسانی قیمت زغال سنگ و ورود این محصول به تابلوی بورس در رفع مشکلات این صنعت به صورت اساسی کمک کند اما برای افزایش بهرهوری معادن و ایمنی کارگران تجهیزات این معادن باید به روز رسانی شوند.
صنایع تبدیلی توسعه صنعتی و کشاورزی در استان کرمان میتواند نسخهای برای رونق تولید، اشتغال مولد و پایدار، ایجاد ارزش افزوده، جلوگیری از مهاجرت بیرویه، کمک به درآمدهای ارزی، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، استفاده بهینه از منابع و امکانات موجود در بخشهای مختلف باشد که میطلبد کاروان تدبیر و امید در این سفر نگاه ویژهای به این بخش داشته باشد.
واحدهای صنعتی فعال کوچک، متوسط و بزرگ نیز نقش موثری در رونق تولید و اشتغال دارند و استان کرمان دارای یکهزار و ۵۰۰ واحد صنعتی کوچک، متوسط و بزرگ است که ۶۰درصد آنها فعال و نیمه فعال هستند و در انبوهی از مشکلات اعتباری، بروکراسی اداری و افزایش قیمت مواد اولیه دست و پا میزنند و تاکنون مشکلات این حوزه به صورت اساسی رفع نشده است
قرار گرفتن هفت اثر جهانی، ۷۰۰ اثر ملی و هزاران جاذبه تاریخی و طبیعی، دیار کریمان را به یکی از مقاصد مهم گردشگری کشور برای گردشگران داخلی و خارجی تبدیل کرده است اما برای توسعه بیشتر صنعت گردشگری این استان باید تدبیری برای زیرساختهای این صنعت و مشکلات فعالان و هنرمندان در حوزههای گردشگری و صنایع دستی اندیشیده شود.
یکی از مهمترین مشکلات استان کرمان تامین آب است که دولت برای مقابله با این تنش آبی با کمک بخش خصوصی اقدامات در خور توجهی را طی چند سال اخیر در این استان آغاز کرده که طرح عظیم انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی و استان کرمان از جمله این اقدامات زیربنایی است این طرح محوری و اساسی با سرمایه گذاری بخش خصوصی، کمک دولت و تسهیلات صندوق توسعه ملی در حال انجام است و فاز نخست این پروژه اکنون به سیرجان رسیده و آب مورد نیاز شرکت گل گهر را تامین میکند.
شیرین سازی آب دریا در کنار خلیج فارس انجام می شود و با ۷۰۰ کیلومتر خط لوله، آب برای مصرف صنایع و آب شرب استان های یزد و کرمان تأمین می شود اما دولت با نگاه آیندهنگرانه برای حل مشکل کم آبی شهر کرمان همزمان با طرح انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس به این استان طرح دیگری نظیر انتقال آب از سد صفا رود به شهر کرمان را مد نظر قرار داده است اما این طرح با مشکل کمبود اعتبارات و وجود معارض روبرو است که باید برای رفع این مشکلات چاره اندیشی شود.
سرانه ورزشی استان کرمان ۴۵صدم درصد است که پیش بینی شده در سفر رئیس جمهور و وزیر ورزش و جوانان با افتتاح ۱۴ طرح به ۴۶۵ هزارم درصد برسد اما این سرانه برای مردم ورزش دوست استان پهناور کرمان پایین است.
تا پایان تابستان امسال نیز نرخ بیکاری استان کرمان به ۱۰.۸ درصد رسیده که نسبت به میانگین کشوری پایینتر است اما براساس آمار سرشماری سال ۱۳۹۵، ۱۲ هزار نفر بیکار در استان کرمان وجود دارد.
کرمان استانی با ظرفیتهای بالقوه و بالفعل فراوان در بخشهای صنعت و معدن، کشاورزی، گردشگری، صنایع دستی و غیره است که امید میرود؛ حضور کاروان تدبیر و امید در استان کرمان افق تازه، جدید و البته پر امید را نوید بخش باشد.
نظر شما