به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا، صحبتهای اخیر رییسجمهوری باعث شد بار دیگر نگاهها به موضوع مبارزه با فساد موجود در اقتصاد ایران جلب شود. حسن روحانی در جریان سفر به یزد و کرمان در سخنرانیهای پیاپی نسبت به موضوع برخورد با فساد، انتقادهایی را مطرح کرد و خواستار این شد که توازن در این موضوع رعایت شود.
سخنان صریح رییسجمهوری درخصوص رویکرد مبارزه با فساد در کشور، با واکنش رییس قوه قضائیه روبهرو شد.آیتالله ابراهیم رییسی در بخشی از سخنان خود، در جلسه شورای عالی قوه قضائیه، مبارزه با فساد را نکتهای اساسی برای نظام اسلامی دانست و خاطرنشان کرد: مبارزه با فساد در ذات مقدس نظام وجود دارد و هیچکس نمیتواند دغدغه مردم، نظام و کشور را داشته باشد، اما دغدغه مبارزه با فساد نداشته باشد. رییس قوه قضائیه با بیان اینکه مبارزه با فساد یک اصل و ضرورت است، تصریح کرد: امروز به برکت خون شهیدان و هدایتهای مقام معظم رهبری، پرچم مبارزه با فساد برافراشته شده و یک موضوع کاملا همگانی است که مربوط به همه بخشها و آحاد مردم است. هر کس امروز به نام مدیر به مردم خدمتگزاری میکند باید بداند توقع مردم از همه دستگاهها، ادارات و سازمانها، سلامت نظام اداری و خدمت بدون شائبه و مبارزه با فساد است.
همچنین نشست ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی عصر دوشنبه به ریاست معاون اول رییسجمهوری برگزار شد. اسحاق جهانگیری در این جلسه اظهار داشت: مبارزه با فساد نیازمند عزم و اراده قوای سه گانه، همکاری دستگاههای اجرایی و نهادهای نظارتی است.
سخنرانی شفاف و صریح حسن روحانی رییسجمهوری در جمع مردم یزد به ویژه در زمینه مبارزه با فساد، رسانههای داخلی را برآن داشت ضمن بازتاب واکنشها به سخنان رییسجمهوری، راهکارهای مبارزه با فساد در ایران را مورد توجه قرار دهند.
گفتنی است، سخنان روحانی با واکنش متفاوت رسانههای دو طیف اصلاحطلب و اصولگرا همراه شد؛ در حالی که رسانههای اصلاح طلب از حق رییسجمهوری در دفاع از دولت نوشتند رسانههای اصولگرا در رو در رو قرار دادن دولت و قوه قضاییه کوشیدند.
رسانههای اصلاحطلب
روزنامه ابتکار: سخنان روز یکشنبه حسن روحانی در جمع مردم یزد با واکنشهای زیادی هم از سوی قوه قضائیه و هم از سوی تندروها مواجه شد. تندروها اما واکنششان تهدید بود؛ هرچند آنها پیش از این بارها حسن روحانی را مورد شدیدترین نقدها و حملات خود قرار دادهاند.تلاش ها برای تخریب دولت
روزنامه آرمان ملی در گزارش یک خود می نویسد: حسن روحانی در اجتماع مردم یزد به مواردی اشاره کرد و همین اشارهها موجب شد، مخالفان دولت با جزمیتی باور نکردنی، دست به تخریب دولت بزنند و تلاش کردند سخنان روحانی را که از قضا به اشاره گفته شده بود، از اثر بیندازند. مخالفان دولت در یک تقسیم کار هماهنگ به دو جانب رفتند، گروهی در خبرگزاریهای دلواپس به کاستن از انرژی سخنان روحانی اهتمام کردند و گروهی دیگر که در عداد برخی سیاستورزان قرار میگیرند، در حمله مستقیم به خود روحانی با هم مسابقه گذاشتند و همه اینها در حالی است که روحانی در سخنانش به هیچ نهاد، ارگان و یا شخصی اشاره مستقیم نکرده و تنها گفته بود که پروندههایی وجود دارد و از قوه قضائیه درخواست کرده بود رسیدگی به این پروندهها را شتاب بخشد. اما به اعتبار اینکه ضمیر مبهم در سخنان روحانی به نقطه هدف اشاره میکند، عدهای سراسیمه وارد کارزار شدند و متوجه نبودند قسمتی از حرف روحانی مربوط به زمان گذشته است، اتفاق افتاده و دو میلیارد دلار توسط آمریکا از سرمایههای این کشور از دست رفته است و هیچ کس نمیتواند بگوید چنین نبوده و یا دولتهای نهم و دهم اهمال کاری نکرده و حتی برای آن پرونده هم تشکیل شده است.
این رسانه در ادامه می نویسد:این افراد در حالی با تمام توان در برابر دولت ایستادهاند که در هشت سال دولت عدالتمحور نزدیک به دلواپسان، شاهد چه موارد تلخی بودیم که گم شدن دکلهای نفتی و حیف و میل درآمدهای کشور (که معاون اول هم به آن اشارهای ضمنی داشت)، تنها بخش کوچکی از ابهامات آن دوره است. جالب اینکه این افراد در آن دوره سکوت کرده بودند و بعد از پایان دولت مهرورزی خود را به نشنیدن هم زده بودند و حالا که روحانی به چند پرونده و ابهام اقتصادی اشاره میکند، چنین برآشفته شدهاند. نکته جالب در این میان این است که این دلواپسان توجه ندارند که روحانی که امروز در مسند ریاست جمهوری قرار گرفته، سالهای متمادی در جایگاههای حساس کشور بوده و برابر قرار دادن سخنرانی روحانی در یزد با ماجرای ۱۴ اسفند دوران بنیصدر چقدر بیپایه و بیمعناست. این افراد متوجه نیستند که برابر قرار دادن شرایط امروز با روزهای پرتبوتاب بعد از انقلاب و جنگ، منطقا ممکن نیست.
به گزارش روزنامه شرق، یک برگه که یک روی آن قسمتهایی از سخنان رییسجمهوری در یزد و روی دیگر آن سخنانی از مقام معظم رهبری است و ضمیمه آن برگه دیگری که نوشته بر اساس قانون مجازات اسلامی باید علیه رییسجمهوری اعلام جرم شود؛ این تصویری است که نمایندگان مجلس صبح دیروز روی میز خود میبینند. اطلاعیه، بیانیه یا چیزی شبیه شبنامه که امضا یا نامی هم پای آن نیست. تنها امضا بالای برگه مربوط به علیاصغر یوسفنژاد، دبیر هیئترییسه است که دستور تکثیر برگهها را داده؛ اتفاقی که خلاف آییننامه داخلی مجلس است و غیرقانونی محسوب میشود. ابتدا علیرضا رحیمی، عضو اصلاحطلب هیئترییسه، از اعتراض شدید نمایندگان به توزیع این بیانیه بیهویت مینویسد. او مینویسد: مخالفین دولت مطالبه شفافیت توسط رییسجمهور را تقابل با رهبری عنوان کردهاند!! کمی بعد مشخص میشود که در برگه دیگر مخالفان نوشتهاند که بر اساس قانون مجازات اسلامی به این دلیل که روحانی از وقوع جرم در سازمانهای تحت نظارت خود خبر داشته و آن را اعلام نکرده باید از خدمت منفصل شود. وقتی جلسه علنی مجلس نیز آغاز میشود، اعتراض نمایندگان به بیانیه توزیعشده ادامه پیدا میکند. مصطفی کواکبیان به ورقه توزیعشده اشاره میکند و میگوید که هیئترییسه نباید اجازه دهد سخنان تقطیعشده رییسجمهور را در مقابل رهبر انقلاب قرار بدهند و عنوان کنند این دو ضد همدیگر عمل میکنند.
روزنامه اعتماد نیز در گزارشی می نویسد: درست ساعاتی پس از سخنرانی روحانی در یزد، رسانههای اصولگرا هجمه به رییسجمهوری را آغاز کردند. یکی، دو خبرگزاری با نمایندگانی از جریان اصولگرایی در تقبیح سخنرانی حسن روحانی گفتوگو کردند. به غیر از گزارشهایی که فارس بعد از انعکاس سخنرانی روحانی علیه او منتشر کرد، عماد افروغ، نماینده مجلس هفتم ازجمله چهرههایی است که فارس برای اظهارنظر در مورد سخنرانی روحانی به سراغ آن رفته است. او در مصاحبه با این خبرگزاری تاکید کرده آنها که ادعا میکنند، قوه قضاییه جناحی عمل میکند، دلیل بیاورند، نباید شبههای ایجاد شود که قوه قضاییه پروندهای را رسیدگی میکند و توجهی به دیگر پروندهها ندارد. همچنین تسنیم در نسخه روزنامه الکترونیکی خود از تیتر رادیکالیسم سوخته برای سخنرانی روحانی استفاده کرده است.روزنامههای منتسب به جناح راست نیز در صفحات اول خود به اظهارات حسن روحانی واکنش نشان دادند. روزنامه کیهان در گزارشی تحلیلی با تیتر بربادرفتهها؛ از ۱۸ میلیارد دلار تا عزت پاسپورت ایرانی مدعی شد که رییسجمهوری اطلاعات غلط به مردم میدهد. همچنین روزنامه وطن امروز که مدتی است انتشار آن را از سر گرفته برای سخنرانی روحانی تیتر کلاه فریدونی را برگزید و انتقاد کرد که روحانی به جای سفر به آذربایجان به یزد رفته و با حمله به قوه قضاییه پروژه انتخاباتی دولت را کلید زد. جلیل محبی، رییس ستاد امر به معروف و نهی از منکر نیز در اظهارنظری عجیب خواستار ۲ سال حبس برای روحانی شد.
روزنامه ابتکار نوشت: سخنان روز یکشنبه حسن روحانی در جمع مردم یزد با واکنشهای زیادی هم از سوی قوه قضائیه و هم از سوی تندروها مواجه شد. تندروها اما واکنششان تهدید بود؛ هرچند آنها پیش از این بارها حسن روحانی را مورد شدیدترین نقدها و حملات خود قرار دادهاند. اما این بار حملات آنها با توزیع بیانیه(شبنامه) بیهویت در مجلس شورای اسلامی علیه روحانی شروع شد. در این بیانیه که بین نمایندگان توزیع شده بود رییسجمهوری متهم به تحریک مردم برای درگیر شدن با مخالفین خود طی سخنرانی در یزد و همچنین متهم به تقابل صریح و توهینآمیز با رهبر انقلاب شده است. البته روز یکشنبه نیز برخی افراد تلاش کردند در سخنان رییسجمهوری اخلال ایجاد کنند و اقدام خود را با شعار این همه لشکر آمده؛ به عشق رهبر آمده انجام دادند که خط انحرافی تقابل رهبری و رییسجمهوری را مطرح میکرد. همچنین رییسجمهوری روز یکشنبه مطالبی را در مورد مبارزه با فساد و شفافیت مطرح کرد و خواستار اقدام قاطع در این رابطه شد. با این حال توزیع بیانیه علیه حسن روحانی با واکنشهای زیادی بهخصوص از سوی نمایندگان روبهرو شد و حتی برخی معترض شدند که چرا هیئترییسه اجازه پخش آن را در صحن مجلس داده است.
حق رییسجمهوری در دفاع از دولت
در یادداشتی از جعفر گلابی روزنامهنگار در روزنامه آرمان ملی میخوانیم: مبارزه با مفاسد اقتصادی افزون بر سختی و پیچیدگی، حساس و شکننده هم هست. مجادلهساز است و پیرامونش یارگیری و جبهه آرایی صورت میگیرد واگر مدیریت نشود و کسی متوجه و مواظب همه جوانبش نباشد چه بسا نتیجهای در بر نداشته باشد و مفسدان شاد و شنگول شوند که ایشان میخورند و دیگران برسر یکدیگر میزنند! اما مطابق قانون اساسی و نظر به وظایف و اختیارات رئیسجمهور و حجم فراگیر دولت خصوصا وکالت عالیه که از طرف مردم دارد وی باید مدیریت اجرایی مبارزه با فساد را برعهد گیرد و توازن مورد نیاز در این زمینه را برقرار سازد. مسلما برخورد قضائی با اختلاسها و سوء استفادههای گسترده مالی برعهده عدلیه است ولی این حلقه نهایی و مختوم ماجراست که البته با هر میزان از جدیت و گستردگی بدون مقدمه زدایی از فسادها کار چندانی از پیش نخواهد رفت. اگر قرار است ریشههای فساد خشکیده شوند و درخت خبیثهاش مرتبا میوه تازه ندهد راهی جز محوریت همهجانبه دولت نیست و در واقع قوای دیگر باید پشتیبان دولت در این مصاف باشند و یاریش کنند. متاسفانه هنوز نه تنها وحدت و انسجام لازم و اجرایی و راهبردی در مبارزه فساد ایجاد نشده که عدهای از آن سکویی برای حمله و تضعیف دولت ساختهاند و تغافل میکنند که در شرایط کنونی بیش از هر زمان دیگری تخریب و تضعیف دولت هم برای کشور و مردم مضر است و هم به مفاسد اقتصادی دامن میزند و تجمیع توانها برای حل معضلات را ازبین میبرد.
لزوم مبارزه با فساد
روزنامه اعتماد در یادداشتی با قلم غلامرضا ظریفیان نوشت: حتی اگر برخورد با فساد هم صورت گیرد اما سازوکارها به گونهای باشد که به بازتولید دانهدرشتها منجر شود، در واقع ما در چرخهای معیوب قرار گرفتهایم که نشان میدهد، ساختار فسادزا است و باید ترمیم شود. آنچه در فرآیند اصلاح ساختار فسادزا اهمیت دارد، شفافسازی است. باید بپذیریم که به سمت شفافسازی برویم و حیاط خلوتهای اقتصادی را تعطیل کنیم. اگر به سمت شفافسازی و حل تعارض قواعد و قوانین رفتیم، تولید فساد نیز کاهش مییابد. به جای افزایش دستگاههای نظارتی باید توانمندیشان را افزایش دهیم. همچنین رفتن به سمت دولت الکترونیک میتواند به کاهش فساد کمک کند و اساسا فرصت بروز و ظهور دانهدرشتهای فساد را کاهش دهد. در این شرایط هم هیچ دستگاه و قوهای نمیتواند دیگری را به تسامح با مفسدان اقتصادی متهم کند.
روزنامه اعتماد همچنین در مطلب دیگری نوشت: هم دولت، هم قوه قضاییه، هم مجلس، هم نهادهای نظارتی و... باید در یک گزارش جامع توضیح بدهند که طی این هشت سال بعد از دستور مقام معظم رهبری چه اقداماتی برای مبارزه با فساد انجام دادند. توضیح بدهند که چه کردند برای رها کردن گلوگاههای ایجاد فساد از مسائلی چون چندنرخی بودن ارز و نظام تعرفهای کشور، نظام تخصیص اعتبارات و تسهیلات بانکی در کشور و از همه مهمتر از بین بردن رانتهایی که به دلیل نفوذ افراد صاحب نفوذ ایجاد میشود. گذشته و اینکه چه کسی در گذشته فساد کرده، مهم است اما مهمتر از آن آینده است و اینکه مردم مطمئن باشند که بیتالمال و حقالناس از گزند مفسدان اقتصادی و رانتخواران در امان خواهد بود.
روزنامه ایران در یادداشتی به قلم حسین میرمحمد صادقی حقوقدان، نوشته است: کشور ما از نظر فساد و عدم شفافیت در وضعیتی غیرقابل قبول و بد به سر میبرد، به هیچ عنوان موضوعی انتزاعی و غلوآمیز نیست و تمام دریافتها از وضعیت موجود این واقعیت را تأیید میکند. واقعیتی که ایجاب میکند سریعتر نظام و کشور در یک حرکت منطقی خود را از این وضعیت بیرون ببرد و این کار نه با سیاسی کاری قابل انجام است و نه بدون شفافیت. فرآیند درست مبارزه با فساد آن فرآیندی است که تکلیف این دو عامل زیربنایی ایجاد فساد را مشخص کند و در غیر این صورت خود تبدیل به فرآیند فساد دیگری میشود. به این معنا که در قالب چنین فرآیندی این خطر وجود دارد که باز هم در قبال برخی پروندهها و موارد مرتکب کتمان یا بزرگنمایی شویم و در نهایت فسادستیزی نه به روندی در جهت خیر عمومی بلکه اهرم فشاری برای بازیهای جناحی تبدیل شود.
رسانههای اصولگرا
روزنامه جوان: برخورد جناحی با مسئله فساد، آن را تا سطح نازل بازیهای سیاسی تقلیل داده و نوعی دلزدگی را نسبت به این مسئله حیاتی در افکار عمومی جامعه به همراه داشته است.
پرهیز از برخورد جناحی با مساله فساد
روزنامه جوان در مطلبی نوشت: حقایق بسیاری پیرامون چگونگی شکلگیری فساد باقی نمانده که چندان به تامل و تفکر و نشستها و سخنرانیها نیازمند آن باشیم. آنچه باقی مانده عمل جدی و ورود قدرتمند و قاطع دولت است که همه منتظر تحقق آنند و این با سخنرانی رییسجمهوری در یک جمع عمومی و تاختن به مجموعهای که در این مسیر گامهای استواری را برداشته است، تحقق نمییابد.برخورد جناحی با مسئله فساد، آن را تا سطح نازل بازیهای سیاسی تقلیل داده و نوعی دلزدگی را نسبت به این مسئله حیاتی در افکار عمومی جامعه به همراه داشته است. فرآیندی که حاصلی جز بیاعتمادی جامعه به دستگاههای نظام به همراه نداشته است و این در حالی است که یکی از مهمترین منابع مشروعیت بخشی و اعتمادسازی نظام سیاسی، مبارزه با مفاسد اقتصادی است و برای گام نهادن در این مسیر، بیش از همه، دولت و در رأس آن رییسجمهوری سزاوارتر است.
تارنمای الف گزارش داد: آسیب اصلی مبارزه با فساد، جناحی و باندی برخورد کردن با آن است که حداقل چنین چیزی از اقدامات قوه تاکنون برداشت نشده است. البته اگر چنین رویه ای خدای ناکرده در آینده بر قوه حکمفرما شود حتماً به معنای شکست کامل برنامه های آن خواهد بود. در این بین از رییسجمهوری انتظار می رود اگر قوه قضائیه با موضوع یا پرونده برخورد نکرده حتماً مستندات آن را در اختیارشان قرار دهد و اگر بعد از مدتی تحرکی از جانب آنها مشاهده نشد می تواند آن را اعلام کند. بخصوص اینکه ظاهراً رییس قوه نیز در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا خواستار چنین چیزی شده است.
واکنش ها به اظهارات رییسجمهوری درباره فساد
به گزارش خبرگزاری مهر، روز گذشته سرلشکر محمد باقری، رییس ستادکل نیروهای مسلح در اولین همایش حکمرانی اسلامی، گفت: براساس دیدگاه حضرت علی(ع) در نهجالبلاغه شاخصهای حکمرانی اسلامی را میتوان قانونمداری، پاسخگو بودن، شفافیت، کارآیی و اثربخشی، مبارزه با فساد و(مبارزه با )سوءاستفاده از قدرت برشمرد که این مبارزه با فساد بحمدالله در این ایام اخیر، هرچند به مذاق برخیها خوش نیاید در پیش گرفته شده است.
روزنامه کیهان به نقل از محمدعلی پورمختار، عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با اشاره به صحبتهای دیروز رییسجمهوری درباره فساد نوشت: چرا وزارت امور خارجه دولت روحانی برای بازگشت اموال بابک زنجانی به قوه قضائیه کمک نکرد؛ پس این موضوع نشان میدهد حرفهای ضد فساد روحانی انتخاباتی است.
سیدمهدی هاشمی نماینده دوره نهم مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری فارس بیان کرد: با توجه به اینکه در آستانه انتخابات مجلس قرار داریم پسندیده نیست مسئولین ارشد اجرایی و علیالخصوص رییسجمهوری نسبت به موضوع مبارزه با فساد که مطالبه عمومی مردم بوده و هست اقدام تقابلی داشته باشند. آقای رییسجمهوری حداقل برای حفظ ظاهر هم که شده از روند مبارزه با فساد حمایت کند و در مورد اطرافیان خود ولو بهصورت نمادین هم که شده کار مبارزه با فساد را شروع کند.
اقدامات قوه قضاییه
عماد افروغ نماینده دوره هفتم مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به مبارزه با مفاسد اقتصادی، اظهار داشت: اگر مروری بر تحلیل ها و نظرهای مختلف در ارتباط با مفاسد اقتصادی داشته باشیم متوجه می شویم تمام کسانی که دستی بر تحلیل داشتند، غالبا روی بی توجهی قوه قضائیه در گذشته تأکید داشتند و همواره در آرزوی یک قوه قضائیه مستقل، مقتدر، فهیم و شجاع قلم می زدند و در آرزوی او به سر می بردند.وی ادامه داد: من هم همیشه روی قوه قضائیه مستقل و مقتدر تأکید داشتم، در آن زمانی که این فسادهای گسترده در کشور نبود.حالا قوه قضائیه به میدان آمده است، البته نمی گویم که تمام پرونده ها در حال بررسی است، اما به هرحال مبارزه با فساد شروع شده و این امر در مردم امیدی ایجاد کرده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، پرویز سروری در یادداشتی نوشت: موضوع مبارزه با فساد در کنار همه مزایا و مواهبی که دارد اولاً و بالذات عاملی بسیار تعیینکننده در عدالت اجتماعی به شمار میرود. نظام اسلامی بر اساس مبانی ارزشی خود موظف است که فرصتهای برابر اجتماعی برای مردم فراهم کند، زمینههای سوءاستفاده و بهرهبرداریهای تبعیضآمیز را برداشته و بسترهای لازم برای رویش و باروری خلاقیت افراد و بهرهمندی از آنها بر پایه تواناییها و شایستگیها را فراهم کند. در کنار این مؤلفه حیاتی، موضوع جدیتر برای حاکمیت، عبارت است از مستحکمتر کردن دیوارهای اعتماد بین خود با مردم از رهگذر مبارزه با فساد. پرچم این حرکت اکنون در دست عدلیه قرار دارد و این تحول شگرف، دقیقاً نقطه مقابل آن چیزی است که دشمن برای رو در رو قرار دادن مردم و نظام اسلامی طراحی کرده است. جامعه اکنون به این باور رسیده که برخورد با مفاسد، مصادیق عینی پیداکرده و قوه قضائیه در قلع و قمع کردن کژیها با هیچ جریان و فردی رودربایستی ندارد.
سخنان برجامی روحانی
روزنامه کیهان گزارش داد: روحانی درحالی در جمع مردم کرمان اعلام کرد که دولت در برجام میماند، که طبق بند ۳۶ برجام چنانچه ایران معتقد باشد که هر یک از اعضای ۱+۵ تعهدات برجامی خود را رعایت نکردهاند، میتواند از برجام خارج شود.این در حالی است که آمریکا پس از نقضهای مکرر برجام، اردیبهشتماه سال گذشته بهطور رسمی از برجام خارج شد. از آن زمان تاکنون روحانی و تیمش چشم امید به اقدامات اروپاییها بستهاند و سعی دارند که اروپا را مستقل از آمریکا نشان دهند و صحبتهای دیروز روحانی نیز موید همین امر است.با توجه به اینکه پیش از این اروپا با بیعملی خود نشان داده که به دنبال اجرای تعهدات برجامی خود نیست، دولت تدبیر تا کی میخواهد بهدنبال هویج برجام بدود و کشور را معطل برجام کند؟
نکته دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد این است که روحانی در این سخنرانی آشکارا اعلام کرد که تا سال آینده از خروج ایران از برجام خبری نیست. چنین اظهاراتی از سوی رییسجمهوری این پیام را به غرب خواهد فرستاد که اجرای گامهای چهارگانه از سوی ایران، نه در جهت وادار ساختن آنها به اجرای تعهداتشان که نمایشی بیش نبوده است.
روزنامه وطن امروز با اشاره به اظهارات رییسجمهوری درباره حفظ برجام نوشت: گویا دولتمردان فراموش کردهاند هدف اصلی برجام لغو همه تحریمها از جمله تحریمهای اقتصادی و بهبود معیشت مردم بوده است. آیا هدف اصلی برجام محقق شده است؟
نظر شما