معاون دفتر تحقیقات و فناوری سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز چهارشنبه در مراسم آغاز به کار این رویداد آیین با اشاره به ظرفیتهای کشور و از جمله گناباد در تولید گیاهان دارویی و مغذی، برگزاری این استارتاپ و استفاده از ایده های تازه را نوید بخش توسعه،رونق و نقش آفرینی بیشتر بخش پژوهش و توسعه ذکر کرد.
دکتر سعید متولی زاده ادامه داد: حمایت از استارتاپها در بخشهای مختلف بسترساز توسعه و بالندگی ایده های خلاقانه در مسیر توسعه و فناوری است و فعالیتهای فناورانه و ایده پردازی باید متناسب با اولویتها و ظرفیت های مناطق مشخص شوند.
وی ادامه داد: از مجموع ۸۹ مرکز رشد فناوری وزارت بهداشت در سطح کشور ۸۰ مرکز دارای مجوز و ۹ مرکز در حال اخذ مجوز هستند.
معاون دفتر تحقیقات و فناوری سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ایجاد زیرساختهای لازم و آموزش را ضرورت توسعه فعالیتهای پژوهشی و فناورانه است و دانشگاه علوم پزشکی گناباد با زیرساختهای خوب خود از ظرفیت زیادی در توسعه تحقیقات به خصوص در بخش صنعت گیاهان دارویی در کشور برخوردار است.
مشاور وزیر و مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی نیز در این مراسم گفت: با وجود این که بیش از ۹۲ درصد زعفران دنیا در ایران و به خصوص استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی تولید می شود ولی جایگاه ایران در مجموع صادرات جهان پایین است.
دکتر حسین زینلی گفت: از مجموع ۸۰ میلیارد دلار گردش مالی سالیانه زعفران در سطح جهان تنها ۳۵۰ میلیون دلار مربوط به کشور ماست که باید با بهره گیری از ظرفیتهای مراکز رشد و فناوری سهم این محصول در این بخش افزایش یابد.
وی ادامه داد: امسال دستگاه برداشت گل زعفران با اعتبار یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال برای نخستین بار در کشور توسط یکی از محققان دانشگاه بیرجند اختراع شد که برای برداشت از مجموع ۱۱۴ هزار هکتار زیر کشت زعفران در سطح کشور ۲۰۰ هزار دستگاه برداشت گل و کلاله گل زعفران نیاز است.
مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی گفت: با وجود آن که ایران در تولید گل محمدی و گلاب، رتبه نخست جهان را داراست ولی در تولید اسانس و سایر فرآورده های این بخش در رتبه های پایین تر قرار دارد.
زینلی افزود: کشور ما در تولید محصولاتی نظیر آنغوزه و باریجه هم رتبه نخست دنیا را داراست ولی بیشتر این محصولات به صورت خام صادر می شود و با بهره گیری بیشتر از ظرفیتهای شرکتهای رشد و فناوری و ایده های شاخص، سهم ما از ارزش افزوده این بخش افزایش می یابد.
وی تکمیل زنجیره تولید را ضرورت توسعه و رونق اقتصاد کشاورزی در کشور دانست و خواستار نقش آفرینی بیشتر مراکز رشد و فناوری و محققان در این بخش شد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی گناباد هم مهمترین محورهای برگزاری این استارتاپ سه روزه را فناوری و فرآوری زعفران و سماق گناباد، فرآوریهای آرایشی و بهداشتی و نوشیدنی ها اعم از دمنوش، عرقیات و موارد مشابه آن، داروسازی و طب سنتی بر پایه گیاهان دارویی، بسته بندی و چاشنی ها و ادویه ها، تجاری سازی و بازرگانی گیاهان دارویی و مغذی عنوان کرد.
دکتر جواد باذلی افزود: پذیرش ایده های خلاقانه برای حضور در نخستین استارتاپ ویکند صنعت گیاهان دارویی و مغذی کشور از ۱۵ مهرماه امسال آغاز شد و از مجموع ۲۲۳ ایده ارسالی از محققان سراسر کشور، ۳۲ ایده به عنوان ایده های برتر انتخاب شدند.
وی ادامه داد: در مدت سه روز برگزاری این استارتاپ، ایده های برتر مطرح می شود و به ایده های اول تا سوم از طرف معاونت تحقیقات و فناوری ریاست جمهوری به ترتیب مبالغ ۵۰، ۳۰ و ۲۰ میلیون ریال اعطا می شود.
از مجموع هشت هزار گونه گیاهی شناسایی شده در ایران دو هزار و ۴۰۰ گونه دارای خواص دارویی، عطری، ادویه ای، آرایشی و بهداشتی هستند و از این تعداد ۳۵۰ گونه گیاهان دارویی در خراسان رضوی به صورت خودرو و یا دست کاشت وجود دارد که ۳۰۰ نوع آن در گناباد شناسایی شده است.
از مهمترین گیاهان دارویی موجود در طبیعت گناباد می توان به زیره سبز، گل محمدی، خاکشیر، آویشن، نعنا فلفلی، رزماری، اسطوقدوس، بابونه، ختمی، پنیرک، شیرین بیان، کاسنی، همیشه بهار، سرخارگل، آلوئه ورا و گل گاو زبان اشاره کرد.
شهرستان ۹۰ هزار نفری گناباد در فاصله ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
نظر شما