این کتاب حاوی زندگینامه محمد مسگر خالق مقام موسیقی کوچه باغی کالی گیان (کاله جان) است که به زبان فارسی نوشته شده و در آن اشعاری هم به زبان کُردی آمده و ابتدای داستان اینگونه شروع شده است:
شبی بود که فردایش مرهمی داشت بر کسالت یک عمر و فعالیت بیوقفهی مردمانی سختکوش و تلاشگر در تداوم یک عمر، با روزهای تکراری و مکرر که شبها و روزهایشان را به هم پیوند میداد و در طول سال یکی دو بار فراغتی حاصل میکردند و با پناه بردن به دامن پر مهر طبیعت، وقفهای دلپسند در روند زندگی ایجاد میکردند و از آن خاطرهای حاصل میشد که سالیان متمادی به خاطر آوردن آن، دل دردمند خود را به آرامش و آسودگی صیقل میدادند.
مصلای آبیدر با چشمههای گوارا و جوشان و جویبارانی سیال که در طول سال از آب شدن برفهای نساران و یخچالهای متراکم دامنههای کوه در جوش و خروش بود، در فصل بهار نیز گلها و گیاهان خودروی کوه را سیراب و جلگههای سرسبز و پوشیده از درخت دامنههای کوه را آماده پذیرایی سیاحان و مردم علاقمند به طبیعت میکرد.
سیاهی شب، جای خود را به فضای نیلگون پگاه بخشیده بود که تابوی چهار مرد فضا را شکافت و سیب تند کوه را به جانب برکه امیریه بالا آمدند و برفراز یکی از سکوهای سنگ چین حصار درختان هنِ و هِن کنان توقف کردند، عبدالله که از سایرین فربهتر بود ...
عباس کمندی سال ۱۳۳۱ در سنندج دیده به جهان گشود و یکم خرداد سال ۹۳ در سن ۶۲ سالگی بر اثر ایست قلبی درگذشت، هر چند بیشتر مردم او را با صدای دلنشین و سرودهای تأثیرگذار و زیبایش میشناسند ولی علاوه بر موسیقی، خوانندگی و سرودن شعر در زمینههای نمایشنامه نویسی، فیلمنامه نویسی و نویسندگی هم فعالیتها و آثاری از خود به یادگار گذاشته است.
سرودن اشعار بیش از ۱۵۰ ترانه، ساخت و اجرای بیش از ۶۰ آهنگ و ترانه، اجرا و ارائه مجموعه آهنگهای گلاویژ، پرشنگ، اورامان و کیژی کورد در ۳ شماره، گردآوری مظاهر فرهنگ فلکلوریک و گردآوری و تحقیق زندگی نامه شخصیتهای کُرد و از جمله حماسه سنجرخان، سید عطا کل، زندگی پهلوان حسین گلزار کرمانشاهی، غارت آثار زیویه و میر نوروزی از جمله آثار این هنرمند برجسته کُردستانی است.
فیلمنامههای زیادی نیز توسط این هنرمند نام آور کردستانی شامل اسب، یک سبد علف، پرواز در قفس، ارثیه مامه رحیم، عضو جدید اوپک، نبرد رمادیه، کوچه سرخ، کاروانسرا، وکیل اول، قلم و شیطان و پهلوان پنبه نگاشته شده است.
۶ عنوان کتاب این نویسنده برجسته کُرد شامل کوچه باغ گل یاس، زهر افعی، سارال، حماسه سنجرخان، پس کوچههای سنندج، هه وارگه ی هه وار ۳۰ روز پس از مرگش طی مراسمی در سنندج رونمایی شد.
نظر شما