مواضع اخیر واشنگتن درخصوص توسعه مشارکت اسلام آباد و پکن برای توسعه طرح اقتصادی سی پک که از سوی «آلیس ولز» معاون وزیر امور خارجه آمریکا عنوان شد، واکنش جدی مقامات پاکستان و چین را درپی داشت.
وزیر امور خارجه و برنامه ریزی پاکستان در اظهارات جداگانه ضمن رد ادعای دیپلمات ارشد آمریکایی، تاکید کردند که اسلام آباد مصصم به ادامه همکاری اقتصادی-تجاری با پکن بدون در نظر گرفتن ملاحظات کشورهای ثالث است.
سفیر چین در پاکستان نیز که واکنشی تندتری نسبت به ادعاهای عنوان شده از سوی طرف آمریکایی نشان داد، گفت: واشنگتن در حالی برای پاکستانی ها دلسوزی می کند که پیش تر با سلیقه های سیاسی و یکجانبه کمک های خود به پاکستان را لغو کرد.
یائو جینگ که کشورش از سوی آلیس ولز آمریکایی متهم به آسیب رساندن به اقتصاد پاکستان با سرمایه گذاری های غول پیکر شده، گفت: ما هیچ مشکلی با حضور اقتصادی آمریکایی ها در پاکستان نداریم اما زمانی که پاکستانی ها به شدت نیازمند انرژی بودند و همزمان چین نیز در حال همکاری با این کشور برای ساخت نیروگاه برق بود، آمریکایی ها کجا بودند.
پس از سخنان جنجال برانگیز آلیس ولز، قائم مقام سفیر آمریکا در پاکستان نیز مجبور به دلجویی از اسلام آباد شد و اعلام کرد: ولز قصد نداشت بحثی را مطرح کند که دخالت در "حق حاکمیت" و تصمیم گیری درباره آینده پاکستان باشد.
**پیشینه کمک های مالی واشنگتن به اسلام آباد
آمریکایی ها در سال ۲۰۱۱ و پس از حوادث یازده سپتامبر، به بهانه مبارزه با تروریسم به افغانستان حمله کردند و از پاکستان نیز خواست تا نیروهای آمریکایی را در راه همراهی کند و در قبال این همکاری، از واشنگتن حمایت های مالی دریافت کند.
پاکستان از آن سال تاکنون، همه ساله مبالغی را از آمریکا در قبال همکاری با این کشور در زمینه مبارزه با شبه نظامیان و همکاری های اطلاعاتی، دریافت کرده است و به رغم فراز و نشیب ها در روابط دو کشور در طول ۱۵ سال گذشته خواستار ادامه روند دریافت کمک های مالی از واشنگتن است.
پرداخت بسته های حمایت مالی آمریکا از پاکستان در قالب حمایت از فعالیت های ضدتروریستی این کشور قرار بود در سال ۲۰۱۴ متوقف شده بود اما این روند به دلایل مختلف از جمله حفظ منافع طرف آمریکایی در افغانستان ازسرگرفته شد.
آمریکا که همواره پاکستان را متهم به عدم برخورد کافی با برخی از گروه های شبه نظامی می کند، بخاطر این موضوع، در سال های اخیر بخشی از حمایت های مالی از پاکستان را به حالت تعلیق درآورد.
**بازی جدید آمریکایی ها در زمین پاکستان
پس از تحولات هفته گذشته میان اسلام آباد، پکن و واشنگتن که بیشتر جنگ تجاری آمریکا با چین را پررنگ تر کرد اکنون به نظر می رسد واشنگتن درصدد پیشی گرفتن از رقیب چینی خود با نفوذ بیشتر در حوزه اقتصادی و تجاری در پاکستان است.
به گزارش امروز (شنبه) رسانه های پاکستان، آلیس ویلز معاون وزارت امور خارجه آمریکا مدعی شده که این کشور در نظر دارد سال آینده میلادی ۱۵هیات تجاری را برای بررسی فرصت های توسعه تجاری با پاکستان به این کشور اعزام کند.
وی افزود: وزارت بازرگانی آمریکا از هم اکنون فعالیت های خود را در پاکستان با برنامه ریزی اعزام پانزده هیات تجاری در سال آینده افزایش داده است.
طرف آمریکایی و یا منابع خبری هیچ اشاره ای به جزئیات بیشتر در خصوص اعزام ۱۶ هیات از آمریکا به پاکستان و دستور کار این هیات برای تمرکز بر کدام یک از بخش های همکاری با طرف پاکستانی ذکر نشده اما چنین به نظر می رسد که واشنگتن نمی خواهد از رقیب دیرینه خود یعنی پکن در منطقه عقب باشد به همین دلیل به دنبال بازی و رقابت جدید با این کشور در زمین پاکستان است.
معاون وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته در امور آسیای جنوبی و مرکزی در مرکز بین المللی تحقیقاتی "وودرو ویلسون" گفت: کریدور اقتصادی چین و پاکستان (سی پک) که تامین کننده منافع دو کشور معرفی شد، تنها برای چین سودمند است و آمریکا برای سود بیشتر پاکستان الگوی بهتری را ارائه می دهد.
وی مدعی شد: ابتکار عمل چند میلیارد دلاری توسط وام های غیر تجاری در حالی در قالب کریدور اقتصادی سی پک صورت می گیرد که در این مسیر شرکت های چینی نیروی کار و مواد خود را به پاکستان منتقل می کنند.
پاکستان و آمریکا که زمانی به ویژه در دوران جنگ اتحاد جماهیر شوروی سابق با افغانستان و نیز دورانی که واشنگتن سرگرم طراحی حمله به افغانستان بود، دو کشور متحد محسوب می شدند، اما طی سال های اخیر به ویژه با شروع کار دولت ترامپ دیگر خبری از اتحاد میان دو کشور نیست.
بی اعتمادی اسلام آباد و واشنگتن نسبت به یکدیگر با شروع کار دولت ترامپ بیشتر شد تا جایی که دونالد ترامپ مقامهای پاکستانی را به دروغگویی و فریب کاری متهم کرده و مدعی شد که اسلام آباد در مبارزه با تروریسم همکاری صادقانه با واشنگتن نداشته است.
نظر شما