بیش از ۱۵ ماه از آغاز کار دولت فعلی پاکستان به نخست وزیری «عمران خان» می گذرد و به گفته وی، همزمان با شروع کار دولت حزب تحریک انصاف، آنان در بحران شدید اقتصادی و مالی گرفتار شدند.
عمران خان تاکید داشت که بحران مالی میراثی است که از دولت های سابق پاکستان، به دولت فعلی رسیده و رسیدگی به این نابسامانی نیاز به زمان دارد.
دولت عمران خان در کنار اصلاحات اقتصادی، کاهش هزینه های دولتی و و تجدیدنظر در اقدامات اقتصادی دولت سابق، سعی کرد تا با پیگیری پرونده های اختلاس و پولشویی متعلق به مقامات پیشین پاکستان و سیاستمداران، دلایل مشکلات اقتصادی، کسری ذخایر ارزی و حتی گرانی را جستجو کند.
کاهش ذخایر ارزی در پاکستان همزمان با شروع کار دولت عمران خان باعث شد تا وی مانند دولت های سابق این کشور به کمک های خارجی از جمله دریافت این کمک ها از عربستان و چین چشم بدوزد.
اما بالا رفتن میزان بدیهی های خارجی پاکستان و همزمان کاهش بی سابقه پول ملی این کشور باعث شد تا تورم و گرانی در کشور بیداد کند و این وضعیت نارضایتی شدید مردم و واکنش جناح مخالف دولت را به همراه داشت.
**ثبات جدید در اقتصاد پاکستان
اکنون و پس از گذشت چند ماه از تلاش های دولت عمران خان و تیم اقتصادی وی برای مهار تورم و گرانی و جذب سرمایه گذاری های خارجی در پاکستان، نهادهای اعتبار سنجی بین المللی نسبت به چشم انداز اقتصادی پاکستان ابراز امیدواری کرده اند.
مودیز موسسه اعتبار سونجی بین المللی در تازه ترین گزارش خود، معیشت پاکستان را از گزینه منفی به «ثبات» نشان داد و گفت که آثار بهبود و ثبات اقتصادی در این کشور آشکار شده و وضعیت بازپرداخت ها نیز بهبود یافته است.
خبرگزاری بلومبرگ نیز با اشاره به بهبود معیشت پاکستان مدعی شد که بورس پاکستان یکی از مفیدترین بازارهای بورس در جهان است.
همزمان با این آمارها، عبدالحفیظ شیخ دستیار ویژه نخست وزیر پاکستان در امور دارایی نیز با اذعان به گزارش های اخیر نهادهای اعتبار سنجی بین المللی، گفت: عملکرد خود را در بازارهای بورس بهتر کرده ایم که این موجب اعتمادسازی برای جذب سرمایه گذاران خارجی شده است.
رسانه های پاکستان امروز (چهارشنبه) با انعکاس اظهارات اعضای تیم اقتصادی عمران خان مبنی بر توقف کسری حساب جاری کشور و افزایش ذخایر ارزی بانک مرکزی، گزارش دادند: تا ماه آینده میلادی (ژانویه) سطح گرانی در کشور نیز کاهش پیدا خواهد کرد، موضوعی که شبکه های خبری پاکستان از آن به عنوان خبر خوش بزرگ برای مردم این کشور توصیف می کنند.
اظهارات جدید مقامات پاکستانی حاکی از افزایش ۲۳۸ درصدی سرمایه گذاری مستقیم خارجی است و از چهار ماه اول سال جاری میلادی صادرات پاکستان افزایش یافته و ورود ارز به کشور باعث رشد معیشت خواهد شد.
به گفته آنان، بانک جهانی، صندوق بین المللی پول و بانک توسعه آسیا نیز نسبت به ثبات اقتصادی پاکستان ابراز اطمینان کرده و تاکید کرده اند که اسلام آباد به وعده های اقتصادی خود عمل کرده است. از نظر این نهادهای بین المللی، شرایط سرمایه گذاری در پاکستان در مقایسه با هند بهتر شده و بورس سهام نیز در پاکستان رونق گرفته است.
**نگاه پاکستانی ها به ثمرات اقتصادی
رسانه های پاکستان نیز با اشاره به ادامه نابسمانی در بازارهای این کشور و طوفان تورم که زندگی مردم عادی را درنوردیده است، از دولت خواستند که با توجه به ارتقای رتبه های بین المللی پاکستان درخصوص بهبود معیشت و ثبات اقتصادی، بدون اتلاف وقت گام های اساسی برای آسان تر کردن زندگی و ارائه ثمرات اقتصادی به مردم بردارد.
در این گزارش ها آمده است: غلبه بر تورم، کسری ذخایر ارزی و جذب سرمایهگذاری خارجی چالش عمده در مسیر دولت عمران خان دیده می شود اما وی این چالش را پذیرفت و اکنون شاهد رویکرد مثبت نهادهای جهانی به اقتصاد پاکستان هستیم، بنابراین دولت نیز باید به اقدامات خود برای نجات مردم از مشکلات معیشتی، بیکاری، تورم و گرانی نجات دهد.
به نظر می رسد عمران خان نخست وزیر پاکستان به رغم مخالفت رقبای سیاسی خود با سیاست های دولت فعلی و همچنین مقاومت در برابر جبهه مشترک جناح مخالف که وی را متهم به قرار دادن معیشت کشور در اتاق آی سی یو کنایه از تخریب اقتصاد و ورشکستگی کشور، می کنند، مصمم به اجرای سیاست های معیشتی بهتر برای بهبود زندگی مردم و همچنین کاهش وابستگی به کمک های خارجی است.
نظر شما