«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحده روز سه شنبه در یک گردهمایی با هدف یافتن راه حل هایی برای مقابله با یک دهه آوارگی جمعیِ گفت: جهان به تغییر شیوه خود برای واکنش به وضعیت آوارگان نیاز دارد و باید اقدامات بیشتری را برای یافتن سرپناهی برای آنها انجام داد.
گوترش در کنفرانس دو روزه مجمع جهانی آوارگان در ژنو که روزهای ۲۶ و ۲۷ آذر (۱۷ و ۱۸ دسامبر) انجام می شود، گفت: از زمان امضای این معاهده برای اولین بار تشکیل جلسه داده است، افزود: باید اقدامات بیشتری برای حمایت از آوارگان، احترام به حقوق آنها و رفع دلایلی که باعث می شود افراد خانه و کاشانه خود را ترک کنند، انجام داد.
بر اساس گزارش تارنمای سازمان ملل متحد، گوترش یک سال بعد از امضای معاهده جهانی آوارگان در نیویورک این معاهده را طرحی برای تاکید دوباره بر حقوق انسانی آوارگان» توصیف کرد. این گردهمایی جهانی به گفته کارشناسان پس از «یک دهه آوارگی» برگزار شد.
گوترش معاهده جهانی آوارگان را «یک دستاورد و مسئولیت جمعی توصیف کرد که بر بلایی که میلیون ها نفر را در برگرفته تاکید دارد.»
آمار سازمان ملل نشان می دهد، بیش از ۷۰ میلیون نفر به زور آواره شده اند که در مقایسه به ۲۰ سال پیش،دو برابر شده است. تعداد آوارگان فقط در مقایسه با سال قبل ۲.۳ میلیون نفر افزایش یافته است.
بیش از ۲۵ میلیون از آوارگان پناهجو هستند که از مرزهای بین المللی عبور کرده و نمی توانند به وطن خود بازگردند.
دبیرکل سازمان ملل با اشاره به توافقات اصلی بین المللی که طی چند دهه بر کمک به آوارگان و پناهجویان تاکید دارد، گفت به یک ساز وکار حمایت بین المللی از آوارگان بر اساس کنوانسیون آوارگان ۱۹۵۱میلادی و پروتکل۱۹۶۷ نیاز هست.
«فیلیپ گراندی» کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهجویان که میزبانی مشترک این گردهمایی را برعهده داشت از جامعه بین المللی خواست بر مواضع خود درباره نیاز به حمایت از آوارگان تاکید کنند.
در این گردهمایی «ایگنازیو کاسیس» (Ignazio Cassis) مشاور فدرال سوئیس خاطرنشان کرد که کشورش متعهد به اختصاص ۱۲۵ میلیون دلار برای حمایت از پناهجویان در چهار سال آینده است.
«هایکو ماس» وزیر امور خارجه فدرال نیز خواستار توزیع «فشار» ناشی از آوارگان و پناهجویان بین کشورها شد.
«عمران خان» نخست وزیر پاکستان بر فشاری که کشورهای در حال توسعه مواجه هستند تاکید کرد وگفت این کشورها مرزهای خود را در مقابل خانواده های آسیب پذیری که از خانه و کاشانه خود متواری می شوند باز گذاشته اند و هجوم آوارگان و پناهجویان مشکلاتی را به بار آورده که تصور آن برای کشورهای غنی تر امکان ناپذیر است.
عمران خان گفت: پاکستان میزبان تقریبا ۳ میلیون پناهجو است. این کشور با بیکاری گسترده مواجه است.
معاهده جهانی آوارگان ۲۶ آذر ۱۳۹۷ (۱۷ دسامبر ۲۰۱۹) در سازمان ملل متحد در نیویورک به تصویب رسید. هفت روز پیش از آن، پیمان مهاجرت با هدف تسهیل مهاجرت قانونی و کاهش مهاجرت غیرقانونی به تصویب بیش از ۱۵۰ کشور رسیده بود.
معاهده جهانی آوارگان که از نظر قانونی الزامآور نیست، چهار هدف جهانی را دنبال میکند: کاهش فشار بر کشورهای پذیرای پناهجویان، حمایت و تقویت استقلال پناهجویان، گسترش دسترسی به برنامههای پذیرش انساندوستانه و فراهم کردن شرایط برای بازگشت با عزت و امنیت به کشور مبدأ.
بر اساس گزارش تارنای دویجه وله، آلمان یکی از کشورهای امضاکننده این معاهده بود؛ توافقی که آمریکا از امضای آن خودداری کرد.
«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان تصویب این پیمان با اکثریت آرا را در سال گذشته، "موفقیتی بزرگ" نامیده است.
بر اساس این گزارش، آلمان اکنون با ۴۰۰ میلیون دلار کمک به کمیساریای عالی سازمان ملل متحد برای پناهندگان، دومین اهداکننده بزرگ بعد از آمریکا است. این کشور همچنین میزبان پناهجویان است و تمامی شروط پیمان را اجرا کرده است.
دویچه وله هدف از برگزاری نشست ژنو را بررسی نقاط ضعف کشورها برای همکاری بیشتر و مهم تر از آن کمک های مالی بیشتر در آینده عنوان کرد و نوشت: «هرچند از بودجه ۸ میلیارد دلاری کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان سخن به میان آمده است اما این نهاد سالانه تنها چهار میلیارد دلار کمک مالی دریافت میکند.
سخنگوی این کمیساریا با اشاره به این که «شاید همین مبلغ هم زیاد به نظر بیاید»،گفته است: «اما اگر این مبلغ را بر تعداد پناهجویان تقسیم کنیم، به هر پناهجو تقریبا ۵۰ دلار در سال میرسد که با این مبلغ باید یک چادر برای سرپناه، خوراک روزانه و واکسن تأمین شود و در بهترین حالت باید این پول به خرید کتابهای درسی برایآموزش بچهها اختصاص داد و همین جاست که میتوان پی برد: ۵۰ دلار در سال خیلی کم است.»
نظر شما