۳ دی ۱۳۹۸، ۱۰:۳۸
کد خبرنگار: 1228
کد خبر: 83606118
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

چالشهای پاکستان ۲۰۱۹

۳ دی ۱۳۹۸، ۱۰:۳۸
کد خبر: 83606118
چالشهای پاکستان ۲۰۱۹

اسلام آباد - ایرنا - پاکستان در سال ۲۰۱۹ شاهد فراز و نشیب های زیادی در داخل و روابط با کشورهای مختلف بود، همچنین تداوم تنش ها در روابط با افغانستان، هند و تلاش هایی برای ترمیم روابط شکننده با آمریکا و همچنین چالش دولت عمران خان در برابر جناح مخالف همزمان با تشدید بحران اقتصادی از جمله اتفاق های مهم در پاکستان بود.

پاکستانی ها در این سال شاهد بی سابقه ترین تورم، افزایش چندباره نرخ سوخت و بحرانی شدن معیشت بودند. در کنار این مشکلات تشدید تنش ها با هند به عنوان رقیب سنتی پاکستان در شبه قاره و فشار آمریکا بر پاکستان برای انجام اقدامات بیشتر در بحث صلح افغانستان بودند.

به برخی از این رویدادها، دستاوردهای و چالش های پاکستان در داخل و خارج در طول سال ۲۰۱۹ در سطور زیر می پردازیم؛

ژانویه

-محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد امارات در پاسخ به سفر نخست وزیر پاکستان به ابوظبی، سفر یک روزه به اسلام آباد انجام داد.

-عمران خان نخست وزیر پاکستان به دعوت اردوغان رئیس جمهوری ترکیه، به این کشور سفر کرد. در جریان این بازدید گفت وگوهای راهبردی میان دو کشور برگزار شد.

-نخست وزیر پاکستان همچنین در این ماه سفر دو روزه رسمی به قطر انجام داد.

-در همین ماه قاضی آصف سعید خان به عنوان بیست و ششمین رئیس قوه قضاییه پاکستان انتخاب و سوگند خدمت یاد کرد.

-دولت پاکستان با هدف ترویج گردشگری و تسهیل فعالیت های سرمایه گذاران خارجی، سیستم جدید صدور روادید فرودگاهی برای ۵۰ کشور و روادید الکترونیکی برای اتباع ۱۷۵ کشور را به اجرا گذاشت.

-حمله انتحاری گروه تروریستی تحریک طالبان به دفتر معاون فرمانده پلیس ایالت بلوچستان در شهر لورالایی این ایالت ۹ کشته و ۲۲ زخمی برجای گذاشت.

-در همین ماه ایالت بلوچستان پاکستان شاهد حادثه مرگبار تصادف جاده ای بود. در این حادثه ۲۶ تن کشته و ۱۶ نفر دیگر نیز مصدوم شدند.

فوریه

-رزمایش بین المللی نیرو دریایی پاکستان موسوم به «امان-۲۰۱۹» به مدت پنج روز با حضور ۴۵ کشور در سواحل کراچی برگزار شد.

-عمران خان نخست وزیر پاکستان در این ماه برای شرکت در هفتمین نشست بین الاقوامی دولت ها سفر یک روزه ای به امارات انجام داد.

-در همین ماه و چند روز پیش از سفر ولیعهد سعودی، ژنرال راحیل شریف فرمانده ائتلاف نظامی خودخوانده عربستان در راس یک هیات به پاکستان سفر و با مقام های عالی رتبه سیاسی و نظامی این کشور دیدار کرد.

-محمد بن سلمان ولیعهد عربستان برای انجام سفر دو روزه رسمی وارد اسلام آباد شد. وی با عمران خان نخست وزیر، روسای مجالس سنا و ملی و فرمانده ارتش پاکستان دیدار کرد.

-روابط شکننده پاکستان و آمریکا نیز در این ماه با پیشرفت همراه بود زمانی که دولت اسلام آباد زمینه گفت وگوی مستقیم میان طالبان و واشنگتن را فراهم کرد.

-مناسبات تنش آلود پاکستان و هند به عنوان دو رقیب سنتی شبه قاره به دنبال حمله تروریستی در کشمیر تحت کنترل دولت دهلی نو و اتهامات هند علیه پاکستان، با سردی بیشتری مواجه شد. پس از آن نبرد هوایی میان دو کشور رخ داد. پاکستان دو فروند جنگنده هندی را ساقط و خلبان یکی از جنگنده ها را به اسارت گرفت. پس از آن عمران خان به نشانه حُسن نیت و جلوگیری از تشدید تنش ها، دستور تحویل خلبان هندی به این کشور را صادر کرد.

مارس

-تنش ها میان اسلام آباد و دهلی نو در این ماه نیز ادامه پیدا کرد و دو کشور تصمیمی برای خویشتنداری نداشتند. وزیر امور خارجه پاکستان در اعتراض به دعوت از همتای هندی جهت حضور در جلسه شورای وزیران سازمان همکاری اسلامی به میزبانی ابوظبی، در این نشست شرکت نکرد.

-افزایش اختلافات میان رقبای شبه قاره، نگرانی های کشورهای منطقه و جهانی را در پی داشت و از پاکستان و هند خواسته شد تا از هرگونه تشدید تنش ها که منجر به درگیری احتمالی می شد، خودداری کنند.

-دعوای سیاسی میان دولت عمران خان و جناح مخالف نیز در این ماه پس از موافقت دیوان عالی پاکستان با قرار وثیقه ۶ هفته ای نواز شریف نخست وزیر پیشین این کشور وارد مرحله جدیدی شد.

-فدریکا موگرینی رئیس وقت سیاست خارجه اتحادیه اروپا سفر رسمی به پاکستان انجام داد. وی طی دیدار با رهبران این کشور ضمن محکومیت اسلام هراسی، نسبت به تشدید تنش ها میان پاکستان و هند ابراز نگرانی کرد.

- مردم پاکستان در بیست و سوم مارس، هفتاد ونهمین سالگرد تصویب قطعنامه تشکیل این کشور مسلمان در ۲۳ مارس ۱۹۴۰ میلادی (چهارم فروردین ۱۳۱۹) را با عنوان 'روز (یوم) پاکستان' جشن گرفتند.

«ماهاتیر محمد» نخست وزیر مالزی که همزمان برای سفر رسمی به پاکستان آمده بود، به عنوان مهمان ویژه در این مراسم حضور یافت.

آوریل

-عمران خان ۲۱ آوریل (اول اردیبهشت ماه) به دعوت رسمی «دکتر حسن روحانی»، برای سفری دو روزه به ایران رفت. نخست وزیر پاکستان قبل از عزیمت به تهران و مذاکره با مقام های بلندپایه ایران، توقف کوتاهی در شهر «مشهد» داشت.

-نیروهای دایره مبارزه با تروریسم در شهر کراچی یک تروریست وابسته به گروه غیرقانونی جندا... را بازداشت کردند.

-عمران خان در این ماه برای حضور در دومین همایش بین المللی کمربند و جاده-۲۰۱۹ به چین رفت. وی در حایه این سفر با مقام های عالی رتبه پکن دیدار و درخصوص گسترش همکاری ها میان دو کشور گفت وگو کرد.

-درپی انفجار تروریستی در بازار تره بار منطقه هزارگنجی شهر کویته مرکز ایالت بلوچستان پاکستان ۱۶ نفر کشته و ۳۰ تن دیگر زخمی شدند.

-در همین ماه مهاجمان ناشناس در بزرگراه ساحلی مکران واقع در ایالت بلوچستان پاکستان، اتوبوس حامل ماموران امنیتی و نیرو دریایی را متوقف کرده و سپس ۱۴ نفر از آنان را به ضرب گلوله کشتند.

-وزارت کشور پاکستان سیاست جدید صدور روادید این کشور را اعلام کرد که براساس آن ۴۸ کشور از جمله شهروندان ایران می توانند با ورود به پاکستان روادید فرودگاهی دریافت کنند.

-کنفرانس بین المللی همکاری های ایران، پاکستان و ترکیه با حضور دیپلمات های برجسته دو کشور، اساتید دانشگاهی و کارشناسان در آنکارا برگزار شد.

**می

-کمیته تحریم های سازمان ملل مسعود اظهر سرکرده گروه جیش محمد که متهم به دست داشتن در حملات تروریستی در هند است، را در فهرست تروریسم جهانی قرار داد.

-دیوان عالی پاکستان درخواست نواز شریف نخست وزیر پیشین این کشور برای تمدید قرار وثیقه ۶ هفته ای، را رد کرد و پس از آن نواز شریف دوباره به زندان منتقل شد.

-در همین ماه ارتش پاکستان موشک بالستیک زمین به زمین «شاهین-۲» با قابلیت حمل کلاهک هسته ای را با موفقیت آزمایش کرد.

-عمران خان نخست وزیر پاکستان پیروزی نارندرا مودی نخست وزیر وقت هند در انتخابات پارلمانی این کشور را به وی تبریک گفت و تاکید کرد که پاکستان مشتاقانه به دنبال همکاری با دولت جدید هند برای صلح و ثبات در جنوب آسیا است.

-مسلمانان روزه دار پاکستان در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان و به مناسبت روز جهانی قدس در راهپیمایی های گسترده این روز شرکت کرده و جنایات صهیونیست ها علیه مردم بی گناه فلسطین را محکوم کردند.

-عمران خان در این ماه برای شرکت در چهاردهمین اجلاس سازمان همکاری اسلامی به عربستان سفر کرد. وی در حاشیه این نشست با سران سعودی و روسای جمهوری مصر و افغانستان دیدار کرد.

-بمبگذاری در یک زیارتگاه در شهر لاهور ۹ کشته برجای گذاشت.

ژوئن

-عمران خان در این ماه برای شرکت در اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در بیشکک به قرقیزستان سفر کرد. وی در حاشیه این اجلاس با پوتین رئیس جمهوری روسیه دیدار و در خصوص گسترش مناسبات دفاعی رایزنی انجام داد.

-شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر سفر دو روزه رسمی به پاکستان انجام داد. وی با رهبران عالی سیاسی و نظامی این کشور دیدار کرد.

-شاه محمود قریشی وزیر امور خارجه پاکستان در همین ماه به بروکسل رفت و در نشست کمیته سیاسی امنیتی اتحادیه اروپا ضمن ابراز نگرانی از تشدید تنش ها میان ایران و آمریکا گفت: حضور نیروهای آمریکایی در خلیج فارس تهدید جدی برای صلح منطقه است.

ژوئیه

-در همین ماه عمران خان با هدف ترمیم روابط شکننده اسلام آباد-واشنگتن راهی سفر رسمی به آمریکا شد. پیش از این سفر دولت ترامپ گروه شبه نظامی ارتش آزادی طلب بلوچستان را به فهرست سازمان های تروریستی اضافه کرد.

-در همین ماه یک هیات پارلمانی عراق به ریاست شیخ همام حمودی رهبر شورای عالی اسلامی این کشور به پاکستان سفر کرد.

-سقوط یک فروند هواپیمای نظامی متعلق به ارتش پاکستان در فاصله چند کیلومتری از فرودگاه نظامی در شهر راولپندی منجر به جان باختن ۱۸ نفر شامل پنج خدمه و ۱۳ غیرنظامی شد.

-حادثه برخورد قطار مسافربری با قطار باری در جنوب ایالت پنجاب پاکستان ۲۴ کشته برجای گذاشت.

اوت

-در همین ماه تلاش جناح مخالف در مجلس سنا برای برکنار صادق سنجرانی رئیس مجلس سنای پاکستان ناکام ماند.

-بمبگذاری در یک مسجد واقع در شهر کویته پاکستان چهار کشته و ۲۳ زخمی برجای گذاشت.

-علاوه بر این انفجار بمب در منطقه «دیر» در شمال غرب پاکستان منجر به کشته شدن شش نفر شد.

-در همین عمران خان تصمیم گرفت تا مدت ماموریت ژنرال قمر جاوید باجوا فرمانده ارتش پاکستان را برای سه سال آینده تمدید کند.

-در ادامه تنش ها میان اسلام آباد و دهلی نو، نخست وزیر پاکستان طی تماس تلفنی با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی از وی خواست تا برای کمک به تنش زدایی در شبه قاره نقش آفرینی کند.

-پاکستان در این ماه نیز موشک بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته ای را با موفقیت آزمایش کرد.

سپتامبر

–سفرهای رسمی عمران خان نخست وزیر پاکستان به عربستان و امارات، حضور در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل و دیدار با رهبران کشورهای مختلف جهان از تحولات مهم این کشور در طول این ماه بود.

–وزیر امور خارجه پاکستان که در جریان سفر عمران خان به نیویورک همراه وی توقفی کوتاهی نیز در ریاض داشت، اعلام کرد: پاکستان از حاکمان سعودی خواسته تا در تصمیم گیری های خود درخصوص صلح و ثبات منطقه ای، عجله نکنند و ازهرگونه اقداماتی که باعث تحت تاثیر قرار گرفتن صلح در منطقه می شود اجتناب کنند.

–در همین ماه تصادف جاده ای در شمال پاکستان ۲۶ کشته برجای گذاشت که در میان آن ۱۶ سرباز ارتش نیز بودند. این تصادف در پی واژگونی اتوبوس مسافربری رخ داد.

–عمران خان ضمن سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل، با رهبران کشورهای مختلف از جمله رئیس جمهوری ایران دیدار و در نشست های مهم خبری و اندیشکده های مختلف شرکت کرد.

–وقوع زمین لرزه به قدرت پنج و هشت دهم ریشتر در بخش هایی از پاکستان منجر به کشته شدن ده ها نفر شد.

–سفر مشترک وزیران امور خارجه عربستان و امارات نیز با هدف آنچه که تلاش برای کمک به حل تنش ها در شبه قاره عنوان شد، در همین ماه انجام شد.

–پس از لغو مذاکرات میان آمریکا و طالبان از سوی ترامپ، پاکستان به آن واکنش نشان داد و بار دیگر بر موضع خود مبنی بر نظامی نبودن راه حل افغانستان تاکید کرد.

اکتبر

–سفر هیات طالبان به ریاست ملاعبدالغنی برادر به اسلام آباد، سفر عمران خان به ایران و عربستان برای پیشبرد ابتکار میانجیگری، سفرهای نخست وزیر پاکستان و فرمانده ارتش این کشور به چین و تشدید درگیری های مرزی پاکستان با هند و افغانستان نیز از تحولات مهم این ماه است.

–انفجار سیلندر گاز در قطار مسافربری در منطقه شرقی ایالت پنجاب پاکستان دست کم ۷۵ کشته و صدها نفر مصدوم برجای گذاشت.

–در همین ماه جلسه کارگروه اقدام مالی ویژه در شهر پاریس برگزار شد و اف ای تی اف پاکستان را برای چهار ماه دیگر در فهرست خاکستری ابقا کرد.

–نخست وزیر پاکستان در همین ماه برای پیشبرد ابتکار میانجیگری راهی ریاض شد و طی دیدار با پادشاره و ولیعهد سعودی درباره صلح و ثبات در منطقه رایزنی کرد.

–ژنرال قمر جاوید باجوا فرمانده ارتش پاکستان نیز همزمان با سفر رسمی عمران خان به پکن، عازم چین شد و طی دیدار با مقام های عالی رتبه نظامی چین درخصوص امنیت منطقه ای و همچنین اوضاع خلیج فارس رایزنی کرد.

نوامبر

–سفرهای رسمی عمران خان به چین، امارات و مالزی، تشدید اختلافات میان دولت عمران خان و جناح مخالف که منجر به راه اندازی تظاهرات ضددولتی از کراچی به مقصد اسلام آباد و تحصن در پایتخت، آزادی مشروط نواز شریف از زندان و سفر وی به خارج برای معالجه و پرتاب موشک بالستیک شاهین-۱ از سوی ارتش پاکستان از تحولات این ماه محسوب می شود.

–در همین ماه وزارت امور خارجه پاکستان در اعتراض به اقدام موهن عناصر اسلام ستیز در نروژ، سفیر این کشور اروپایی را احضار کرد.

–پاکستان در همین ماه با هدف تسهیل برای سفر زائران هندی به ویژه پیروان مذهب سیک، گذرگاه مرزی کرتارپور را افتتاح کرد که طی آن شهروندان سیک هند می توانند بدون روادید قادر برای حضور در معبد کرتارپور به پاکستان سفر کنند.

–در همین ماه مولانا فضل الرحمان رئیس حزب جمعیت علمای اسلام در اسلام آباد دست به تحصن زد و اعلام کرد که تا پایان کار دولت عمران خان دست از تجمع اعتراضی برنخواهد داشت. با این حال وی و هوادارانش پس از ۱۳ روز تحصن به صورت مسالمت آمیز پایتخت را ترک کردند.

دسامبر

–در این ماه دولت استرالیا تصمیم گرفت تا کمک های هفتاد ساله این کشور به پاکستان را متوقف کند.

–آصف علی زرداری رئیس جمهوری پیشین پاکستان و سرپرست حزب مردم در ارتباط با پرونده پولشویی در حبس بسر می برد، توانست با موافقت دادگاه با قرار وثیقه، از زندان آزاد شود.

–استقبال پاکستان از تصمیم کاخ سفید برای ازسرگیری مذاکرات با طالبان و سفر زلمای خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان.

–در همین ماه عمران خان نخست وزیر پاکستان برای ششمین بار به عربستان سفر کرد. پیش از سفر وی، وزیر خارجه پاکستان در سفری از قبل اعلام نشده راهی ریاض شده بود.

–سفرهای رسمی ژنرال قمر جاوید باجوا فرمانده ارتش پاکستان به امارات و سفر عمران خان به بحرین نیز در این ماه انجام شد.

–نخست وزیر پاکستان همچنین در همین ماه برای شرکت در نشست مجمع عمومی پناهجویان به ژنو رفت و ضمن سخنرانی در این مراسم، با رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه دیدار کرد.

–رای نهایی درخصوص پرونده قضایی ژنرال مشرف حاکم نظامی سابق پاکستان پس از شش سال صادر شد و دادگاه ویژه این کشور پرویز مشرف را به جرم خیانت به کشور محکوم به اعدام کرد. رای دادگاه با واکنش شدید از سوی دولت و ارتش همراه شد.

–قاضی گلزار احمد به عنوان بیست و هفتمین رییس دیوان عالی (قوه قضاییه) پاکستان فعالیت خود را آغاز کرد.

–عمران خان از شرکت در نشست اسلامی کوالالامپور منصرف شد. به گفته منابع آگاه در پاکستان فشار برخی از متحدان عربی پاکستان دلیل غیبت عمران خان در کوالالامپور بود.

–فرمانده نیرو دریایی روسیه با سفر به پاکستان ضمن دیدار با همتای پاکستانی خود، از ظرفیت های نیرو دریایی پاکستان در شهرهای لاهور و کراچی نیز بازدید کرد.

به نظر می رسد با فرا رسیدن سال ۲۰۲۰ میلادی چالش های اقتصاد و سیاسی پاکستان از جمله فشار اوپوزیسیون، مسائل اقتصادی، تداوم تنش ها در مرزها با هند و افغانستان همچنان گریبان گیر مردم و دولت این کشور باشد در عین حال عمران خان نخست وزیر پاکستان مصمم به بهبود اوضاع اقتصادی این کشور و تحکیم روابط با کشورهای منطقه و جهان است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha