احمد حسین زادگان عصر روز شنبه در نشست شورای گفت و گو دولت و بخش خصوصی در ساری افزود: اتحادیه اقتصادی اوراسیا ظرفیت ها و پتانسیل های خوبی برای ورود کالاهای ایرانی به خصوص مازنی به این بازار دارد و برقراری تعرفه ترجیحی فرصت مناسبی است تا بتوانیم ورود بیشتری به این بازار داشته باشیم.
رییس شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی مازندران اظهار داشت: تشکیل ستاد راهبری اوراسیا برای آشنایی بهتر و ورود آگاهانه تجار و صادرکنندگان مازنی به این بازار تدوین شد و تمام دستگاههای دولتی باید در کنار بخش خصوصی برای ورود محکم به این بازار وارد گود شوند.
حسین زادگان با اشاره به آمار صادرات ایران به کشورهای اوراسیا و واردات از این کشور پس از برقراری تعرفه ترجیحی خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی تراز بازرگانی ما با این کشورها با گذشت حدود دو ماه از برقراری این تعرفه منفی است و رویه نشان می دهد که همچنان این ورود ما به این بازار جدی نشده است.
وی اظهارداشت : برقراری تعرفه ترجیحی برای صادرات و واردات بین کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا مزیت ها و معایبی را برای این کشورها به دنبال دارد و کشوری می تواند از این فرصت استفاده درستی داشته باشد که صادرات خود را در شرایط موجود به کشورهای عضو افزایش دهد.
نماینده عالی دولت در مازندران خاطرنشان کرد : بررسی اولیه نشان می دهد که بازار کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا بیشترین نیازشان به محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی کشاورزی است و استان مازندران در این ارتباط دست بالا را نسبت به سایر استان های کشور در تولید این محصولات دارد.
حسین زادگان تصریح کرد: برای تسهیل در صادرات کالا به کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا رایزنی برای برقراری پرواز با برخی از کشورهای عضو این اتحادیه از جمله اکتائو قزاقستان و باکو در آذربایجان با دو شرکت هواپیمایی وارش و ماهان انجام شد.
وی خاطرنشان کرد : این شرکت های هواپیمایی آمادگی خود را برای برقراری پرواز خارجی با کشورهایی که درخواست بیشتری وجود دارد را اعلام کردند و برقراری این پرواز ها می تواند کمک خوبی برای تجار و بازرگانان ما برای سفر به این کشورها و تسهیل در امر صادرات باشد.
براساس آمار از ۵ آبان ماه زمان شروع تعرفه ترجیحی بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه ارواسیا تا اواخر آذرماه حدود ۱۸۵ میلیون دلار کالا از ایران به کشورهای عضو این اتحادیه صادر شد و در همین مدت حدود ۲۸۵ میلیون دلار کالا نیز از این کشورها به ایران وارد شد که ۸۶ درصد از کالاهای وارداتی و ۲۲.۶ درصد از کالاهای صادراتی ایران از تعرفه ترجیحی برخوردار شدند.
حدود نیمی از این کالاهای وارداتی به ایران از کشور فدراتیو روسیه انجام شده است.
اتحادیه اوراسیا کار خود را به طور رسمی از اول ژانویه ۲۰۱۵ آغاز کرد. کشورهای عضو اوراسیا قبل از پیوستن ایران، ۲۰ میلیون کیلومترمربع مساحت و بیش از ۱۸۳ میلیون نفر جمعیت داشتند. در روز اجرای این توافقنامه ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه اعلام کرد: امروز ما یک مرکز رشد اقتصادی قدرتمند و جذاب ایجاد کردهایم، یک بازار منطقهای که بیش از ۱۸۰ میلیون نفر را به هم مرتبط میکند.
درباره اهداف این اتحادیه اقتصادی میتوان به تسهیل تجارت، ایجاد بازار مشترک در حوزه کشورهای مستقل هم سود عضو، حذف تدریجی قوانین گمرکی در داخل اتحادیه، برقراری تعرفه خارجی مشترک در میان کشورهای عضو و هماهنگ سازی تشریفات گمرکی اشاره کرد.
سال ۹۵ بود که دولت یازدهم به همسایگان شمالی خودکه اتحادیه اقتصادی اوراسیا را تشکیل دادند پیشنهاد داد تا تهران نیز به جمع آنها بپیوندد، پیشنهادی که به واسطه جایگاه ایران در منطقه با استقبال آنها مواجه شد و پس از دو سال مذاکره فشرده و ارزیابی کم و کیف اقلام و میزان تعرفه های ترجیحی بین این کشورها، سرانجام اردیبهشت ماه سال گذشته به ثمر نشست.
با پیوستن ایران به این اتحادیه، کشورهای روسیه، ارمنستان، قزاقستان، بلاروس و قرقیزستان با ایران بر سر واردات صدها کالا از ایران با تعرفههای ترجیحی یا بعضا صفر به توافق رسیدند و این مساله فرصتی تازه برای صادرکنندگان کشورمان جهت توسعه بازار و رشد صادرات غیرنفتی ایران را فراهم کرده است.
به گفته حسن روحانی رییس جمهوری این اولین بار در جمهوری اسلامی ایران است که وارد یک اتحادیه اقتصادی منطقهای میشویم؛ البته سازمان اکو را قبل از انقلاب داشتیم و بعد از انقلاب به شکل دیگری تغییر کرد، اما این اتحادیه اولین اتحادیهای است که وارد آن میشویم و از لحاظ اقتصادی مخصوصاً در این شرایط، بسیار مهم است.
نظر شما