رزمایش مشترک نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران، روسیه و چین با عنوان «کمربند امنیت دریایی» از روز جمعه ششم دیماه آغاز شد تا به مدت چهار روز ادامه یابد. در این رزمایش، سناریوهایی را برای جستوجو و رهاسازی کشتیهای تصرفشده به دست دزدان دریایی، برپایی مانور مشترک، کمک به کشتیها در هنگام خطر و عملیات ضدتروریستی تمرین شد. این نخستین بار پس از پیروزی انقلاب اسلامی است که جمهوری اسلامی ایران رزمایش مشترکی با چین و روسیه به عنوان دو قدرت دریایی بزرگ جهان در چنین سطحی برگزار میکند. عرصه برگزاری رزمایش یعنی اقیانوس هند و دریای عمان از مناطق کلیدی تجارت جهانی محسوب میشوند و شناورهای بسیاری از کشورهای مختلف در این مناطق تردد میکنند. از این رو، برقراری امنیت در این منطقه مهم و حیاتی است.
تحولی راهبردی در اقیانوس هند
روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» درباره رزمایش کمربند امنیت دریایی نوشت: دریای عمان و اقیانوس هند شاهد رزمایش دریایی بیسابقهای با هدف تقویت امنیت و تجارت بینالمللی در منطقه به ویژه خلیج (فارس) و تنگه هرمز است که کشتیها و ناوشکنهای نیروهای دریایی چین، روسیه و ایران در آن حضور دارند. هر چند زود است بگوییم این رزمایش بیانگر شکلگیری ائتلاف سهجانبه جدیدی است، اما پیامهای مهمی برای آمریکا و کشورهای غربی میفرستد که در ماههای گذشته اعلام کردهاند برای تامین امنیت تجارت در خلیج فارس ائتلافی را تشکیل میدهند و در آن عربستان و امارات هم حضور خواهند داشت. ایران که با تحریمهای آمریکا روبرو است از این رزمایش بیشترین استفاده را میبرد و این موضوع را بیان میکند که در جهان منزوی نیست، بلکه دارای همپیمانان راهبردی و بزرگی چون چین و روسیه است. ایران با کشورهای قدرتمند دوست و همپیمان است. زیرا این کشور دارای آرمانهای راهبردی و صنایع نظامی مدرن و هر روز در حال قدرتیابی است.
روزنامه رای الیوم در گزارشی دیگر آورد: رزمایش نظامی مشترک چین، روسیه و ایران آغاز تحول واقعی در تامین امنیت دریانوردی در خلیج فارس، تنگه هرمز و اقیانوس هند و آغازی برای پایانی یکهتازی آمریکا است. چین در شرایطی در این مانور حضور دارد که در آستانه تبدیل شدن به یک نیروی دریایی بزرگ است. این کشور در شرایطی در این رزمایش حضور دارد به دنبال تامین نیاز نفتی خود است و به بزرگترین وارد کننده این ماده تبدیل شده و آمریکا را به حاشیه رانده است.
این رزمایش بر مبنای یک «قاموس نظامی» قرار گرفته است که روسیه، چین و ایران در آن با هرگونه قدرت خارجی که به دنبال کنترل تنگه هرمز باشد، مقابله خواهند کرد. این رزمایش در شرایطی برگزار میشود که واشنگتن ماهها است به دنبال تشکیل ائتلاف دریایی در منطقه خلیج فارس و اقیانوس هند است اما نتوانسته کشورهای اروپایی را با خود همراه کند و تنها کشورهایی که از نظر نظامی در سطح پایینی قرار دارند در این زمینه با آمریکا همراه شدهاند.
تارنمای «۲۴» امارات در گزارشی به نقل از «راجسواری پیلای راجاگوپالن» رئیس ابتکار عمل هسته ای و فضایی بنیاد تحقیقات «آبزور» هند آورد: همکاری سه جانبه روسیه، چین و ایران یک تحول راهبردی به شمار میرود. اصول ژئوپلتیک در ائتلاف سه جانبه روسیه، چین و ایران به طور کامل آشکار است و هر سه کشور تا حدودی دشمن آمریکا به شمار میآیند و این کشورها آمادگی روزافزون خود را برای همکاری مشترک در عرصه امنیتی نشان دادهاند.
در گزارش خبرگزاری «براثای» میخوانیم: منطقه خاورمیانه شاهد تحولات سیاسی پرشتاب و ائتلاف سازیهای جدیدی است که نقشه سیاسی منطقه را دوباره شکل خواهد داد. در راس این تغییرات نزدیکی و هماهنگی روسیه، ایران و چین است. روابط مسکو و پکن در دوران «ولادیمیر پوتین» شاهد تحول چشمگیری بود و این دو کشور در چارچوب سازمان همکاری شانگهای به هم نزدیک شدهاند. این نزدیکی نگرانی واشنگتن را به دنبال داشته و این کشور از شکلگیری ائتلاف منطقهای به سردمداری چین و روسیه نگران است. روسیه و چین درباره مسائل سیاسی هم تا حد بسیار بالایی همسویی دارند و این موضوع در موضعگیری های این دو کشور درباره بحران سوریه و برنامه هستهای ایران و تحولات منطقه در شورای امنیت دیده شد. موضعگیری روسیه و چین درباره برنامه هستهای ایران نگرانی آمریکا و همپیمانان غربی آن را به دنبال داشته است و آنان از شکلگیری ائتلاف راهبردی روسیه، چین و ایران میترسند. نزدیک شدن روسیه، ایران و چین میتواند جایگاه راهبردی آمریکا را هدف قرار دهد. همچنین این نزدیکی ضامنی برای دوری از جنگ است.
به نوشته شبکه خبری «المنار» لبنان، «جاناتان ایال» عضو ارشد اندیشکده امنیتی و دفاعی انگلیس میگوید: رزمایش دریایی که ایران، روسیه و چین برگزار کردند پیامهایی را به آمریکا ارسال میکند که محتوای آن این است؛ نفوذ آمریکا در منطقه در حال کاسته شدن است. این رزمایش حساب شده است و برای هر سه کشور دستاوردهایی را به دنبال خواهد داشت. ایران با این رزمایش نشان میدهد که قدرت منطقهای است. روسیه با این رزمایش نقش کارامد و اصلی خود در خاورمیانه را نشان میدهد. چین هم با این رزمایش نشان میدهد که در سطح جهانی قدرت دریایی بزرگی است.
روزنامه «البناء» لبنان در گزارشی به قلم «وفیق ابراهیم» نوشت: رزمایش دریایی بزرگ روسیه، چین و ایران در آبهای اقیانوس هند و دریای عمان دارای ماهیت راهبردی است که یک جانبهگرایی آمریکا را مهار میکند و سبب شکلگیری نظام بینالمللی جدیدی میشود که مهمترین ویژگی آن چندقطبی بودن است. این رزمایش به چند دلیل مهم است که نخستین آن در اهمیت کشورهای شرکت کننده در آن است. این کشورها با رزمایش اخیر نشان دادهاند که از همسویی کلامی و زودگذر به هماهنگی نظامی تنگاتنگی رسیدهاند. یکی دیگر از دلایل اهمیت این رزمایش در مکان برگزاری آن است که دارای بیشتر منابع نفتی و گازی جهان است. این مانور در منطقه ای برگزار میشود که طی ۶ دهه گذشته منطقهای ژئوپلتیک برای آمریکا بود.
رزمایش مشترک و تضمین ثبات منطقه
تارنمای «کتابات» عراق به نقل از امیر «غلامرضا طحانی» معاون عملیات نیروی دریایی ارتش و سخنگوی رزمایش مشترک، هدف از رزمایش مشترک ایران، چین و روسیه را تقویت امنیت در منطقه و تحکیم امنیت تجارت دریایی بین المللی، رویارویی با دزدی و تروریسم دریایی و نیز تبادل تجربههای عملی و تاکتیکی به شمار آورد و نوشت این رزمایش نشان میدهد که روابط سه کشور به مرحله مهمی رسیده است و این روند طی سالهای آینده ادامه خواهد داشت. این تارنما به نقل از روزنامه «گلوبال تامز» چین نوشت مانور مشترک ایران، روسیه و چین پیامی مهمی را برای آمریکاییها در بردارد که محتوای آن این است که گفتوگو در چارچوب توافق هستهای تنها گزینه آمریکا برای حل بحران خود با ایران است.
به نوشته تارنمای کتابات، «کنستانتین سیوکوف» رییس آکادمی مطالعات ژئوپلیتیک روسیه بر این باور است مانور مشترک به ویژه در شرایطی که در نتیجه اقدامات آمریکا تنشها در منطقه به اوج خود رسیده است سبب تقویت ثبات منطقه میشود. این مانور بی نظیر است. پیش از این روسیه و چین مانور مشترک برگزار کرده بودند، اما حضور ایران در این مانور بیانگر افزایش سطح همکاری میان سه کشور است و میتواند جایگاه ایران را در منطقه تقویت کند.
نظر شما