۱۱ دی ۱۳۹۸، ۱۲:۴۵
کد خبرنگار: 2100
کد خبر: 83616469
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

ایل قشقایی در سوگ هویت‌بخش موسیقی نواحی نشست  

۱۱ دی ۱۳۹۸، ۱۲:۴۵
کد خبر: 83616469
سیده سمیرا متین نژاد
ایل قشقایی در سوگ هویت‌بخش موسیقی نواحی نشست  

شیراز- ایرنا- نغمه پایانی زندگی نوازنده موسیقی نواحی ایران، فرود گرگین‌پور در تهران نواخته شد، او در دهم دی‌ماه ۹۸ دنیا را ترک کرد؛ اما نامش با عنوان هویت‌بخش موسیقی قشقایی و نواحی ایران ماندگار است.

فرود گرگین‌پور زاده سال ۱۳۲۴ در ایل قشقایی بود. او از هنرمندان نامدار ایلات است که نه تنها ساز خود را برای زنده‌نگاه داشتن موسیقی قشقایی و طایفه‌هایش نواخت، بلکه همه اقوام را در موسیقی مدنظر قرار می‌داد.

او خواهرزاده محمد بهمن‌بیگی بنیان‌گذار آموزش عشایری و برادر بزرگتر فرهاد گرگین‌پور دیگر موسیقی‌دان نامی ایل قشقایی بود.

فرهاد گرگین پور آبان ۱۳۹۷  بر اثر سرطان از دنیا رفت.

فرود از کودکی نواختن ساز را با آکاردئون آغاز کرد و پس از چندی با مهاجرت خانواده‌اش به تهران، نواختن موسیقی را نزد استادانی نامدار ادامه داد.

او از محضر استادانی همچون نورعلی برومند، حبیب‌الله بدیعی، علی تجویدی و علی‌اصغر بهاری بهره‌ برد و به تشویق نورعلی برومند کمانچه‌نوازی را آغاز کرد و تحصیلات آکادمیکش را در دانشگاه تهران در رشته موسیقی ادامه داد.

سکینه کیانی، همسر محمد بهمن‌بیگی در گفت‌ و گو با ایرنا درباره فرود گرگین‌پور اظهار کرد: بیش از نیم قرن است که فرود گرگین‌پور و خانواده‌اش را می‌شناسم. او روشندلی توانمند و با استعداد بود که موسیقی قشقایی و دیگر اقوام و ایلات عشایر را زنده نگاه داشت.

به گفته او، موسیقی اقوام لر، ترک، عرب، باصری، آذربایجانی و خوزستانی همگی برای فرود یکی بود و با برادرش فرهاد، سال‌ها برای اعتلای آن کوشیدند.

کیانی عنوان کرد: فرود، هنرمندی روشنفکر بود. او به نابینایی‌اش اهمیت نمی‌داد. هرگاه به خانه ما می‌آمد، همه انواع موسیقی را می‌نواخت و می‌گفت می‌خواهم در حیاط قدم بزنم و به صدای پرندگان و طبیعت گوش کنم.

او علت نابینایی در خانواده گرگین‌پور را ژنتیکی اعلام کرد و بیان داشت: خواهر بهمن‌بیگی و حبیب‌خان گرگین‌پور خاله‌زاده بودند و به‌علت نابینایی ژنتیکی، ۵ فرزند از ۸ فرزندشان نابینا بودند؛ بنابراین به تهران رفتند و فرزندانشان را به مدرسه نابینایان سپردند و در کنار آن موسیقی را نیز به آن‌ها آموختند.

آموزش موسیقی برای خاندان گرگین‌پور بااهمیت بود 

همسر بنیان‌گذار تعلیمات عشایری ایران،  آموزش موسیقی را در خاندان گرگین‌پور بااهمیت توصیف کرد و ابراز داشت: در حدود سال ۱۳۴۷ که با بهمن‌بیگی به تهران رفتیم، انوشیروان روحانی  به خانه خواهر بهمن‌بیگی می‌آمد و به بچه‌ها  پیانو درس می‌داد، بر اثر این تعالیم و بهره‌گیری از محضر استادان، آن‌ها در موسیقی فوق‌العاده درخشیدند و حتی درس هم می‌دادند.

کیانی بیان داشت: فرود گرگین پور در تحصیلات دانشگاهی نیز سرآمد بود و با ادامه تحصیل تا مقطع دکتری در دانشگاه تدریس می‌کرد.

او با تاکید بر نقش مادر فرود گرگین‌پور بر پرورش او و فرهاد، بیان کرد: مادرشان زنی باسواد بود. او فرزندانش را به حافظ‌خوانی و سعدی‌خوانی عادت داده بود و آن‌ها حافظ را از حفظ بودند؛ حتی با نتیجه‌اش مشاعره می‌کرد و او اشعار را از روی کاغذ می‌خواند و به خاطر می‌سپرد.

کیانی درباره نقش بهمن‌بیگی بر زندگی خواهرزاده‌هایش به‌ویژه فرود و فرهاد گفت: بهمن‌بیگی تلاش کرد که خواهرزاده‌هایش به تهران بروند؛ چراکه در ایل و حتی در شیراز امکانات برای کودکان نابینا به اندازه تهران نبود. او از بنیادی که امروز باعنوان بنیاد علوی شناخته می‌شود، برای آن‌ها کمک بسیاری دریافت کرد و پدرشان به سفارش بهمن‌بیگی در شرکت نفت مشغول شد.

همسر بنیان‌گذار تعلیمات عشایری ادامه داد:‌ فرود، فرهاد و برادر دیگرشان مصطفی‌قلی که هم‌اکنون در ایتالیا زندگی می‌کند، با همراه پدر و مادرشان موسیقی اقوام را زنده نگاه داشتند.

کیانی فرود را در نواختن ویولون، آکاردئون، پیانو و کمانچه سرآمد معرفی کرد.

فرود به موسیقی محلی هویت بخشید

نوازنده موسیقی مقامی قشقایی نیز در گفت‌ و گو با ایرنا، فرود گرگین‌پور را از نوابغ موسیقی محلی و همچنین موسیقی سنتی ایران دانست.

مسعود نامداری با بیان اینکه فرود  زحمات بسیاری برای موسیقی محلی قشقایی کشید، او را هویت‌بخش این نوع موسیقی خواند.

وی ادامه داد: او در زمینه آهنگ‌سازی، اجرای ترانه‌های و نغمات و نیز فرهنگ‌سازی پایه‌گذار گونه‌ای نو از موسیقی بود به‌گونه‌ای که در ساختار جمله‌بندی دگرگونی پدید آورد و باعث شد موسیقی قشقایی باهویت شود.

این موسیقی‌دان ابراز داشت: تاثیر فرود گرگین‌پور در موسیقی مقامی بسیار عمیق و اساسی است؛ به‌گونه‌ای که هم‌اکنون نوازندگان موسیقی از او الهام می‌گیرند؛ همچنین از لحاظ شخصیتی هم بسیار انسانی پرشور و بااحساس بود.

ترکمن‌صحرا، هجران، کوراغلو و مجموعه موسیقی قشقایی از آثار فرود گرگین‌پور است.

مراسم بزرگداشت او در ۹ بهمن ۱۳۹۴ با حضور حسین علیزاده، محمود دولت‌آبادی، جواد مجابی و حسین الهی قمشه‌ای در فرهنگسرای نیاوران تهران برگزار شد.

اخبار مرتبط