سید احمد شفیعی روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، بیان کرد: بر اساس گفته کارشناسان طی ۵۰ سال اخیر میزان میانگین بارش در ایران از ۲۵۰ به ۲۰۰ میلیمتر رسیده است که این کاهش ۲۰ درصدی بارش موجب خشکسالی و افزایش سطح برداشت از سفرههای زیرزمینی برای تامین مصارف آبی بهخصوص در بخش کشاورزی شده است.
وی افزود: زمانی که میزان برداشت از سفرههای زیرزمینی به دلیل خشکسالی افزایش یابد، خطر وقوع پدیده فرونشست جدی میشود که بهترین راه برای جلوگیری از وقوع آن، کنترل سطح برداشت آب از این منابع حیاتی است.
وی ادامه داد: سفرههای آب زیرزمینی ازجمله مهمترین منابع تامین آب شیرین است و به همین علت اکثر شهرها و زمینهای کشاورزی بر روی این مخازن طبیعی شکل میگیرد.
شفیعی گفت: وقتی میزان برداشت آب از سفرهای زیرزمینی افزایش یابد و حجم آب استفادهشده جایگزین نشود، همانند آنچه در جعفریه شاهد هستیم، شرایط برای فرونشست مهیا میشود؛ بهخصوص که آب ورودی به بخش جعفریه از طریق رودخانه قره چای نیز نزدیک به صفر است.
وی بیان کرد: اگر حقابه رودخانه قره چای محقق شود تا حدی میتواند حجم سفره منطقه را جبران و از وقوع خطر جدی فرونشست زمین جلوگیری کند.
وی ادامه داد: فرونشست زمین پدیدهای خطرآفرین است که تاسیسات و سازههای ایجادشده در منطقه ازجمله ساختمانها را در معرض آسیب جدی قرار میدهد و باید بهسرعت ضمن کنترل حجم آب مصرفی از سفرهای زیرزمینی، از گسترش این پدیده جلوگیری شود.
استان قم دارای یک شهرستان به همین نام و پنج بخش جعفریه، مرکزی، خلجستان، کهک و سلفچگان است.
بخش جعفریه یکی از بخشهای استان قم با وسعتی حدود ۶۵۰ کیلومترمربع در ۳۵ کیلومتری شمال غربی شهر مقدس قم با جمعیتی بیش از ۱۶ هزار تن با ۲ گویش فارسی و ترکی با مرکزیت شهر جعفریه است؛ این بخش در مسیر راه ارتباطی استانهای غربی و مرکزی کشور قرار دارد و دارای یک دهستان (جعفرآباد) و یک شهر (جعفریه) و ۳۳ روستا است.
نظر شما