حدود ۱۳۵ میلیون هکتار اراضی مرتعی و جنگلی در کشور وجود دارد که ۱۴ میلیون و ۳۱۹ هزار هکتار آن را پوشش جنگلی تشکیل میدهد و وظیفه حفاظت از آنها بر عهده سه هزار و ۸۰۰ نیروی حفاظتی است، با یک حساب سرانگشتی مشخص میشود که به طور متوسط هر یک نفر از این نیروها باید از ۴۰ هکتار محفاظت کند که قطعا کاری بسیار دشوار و حتی گاه نشدنی است.
خسرو شهبازی در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا با اشاره به موضوع کمبود نیروهای حفاظتی، اظهار داشت: برنامهریزیهایی در خصوص افزایش نیروها انجام شده است.
وی با بیان اینکه برای حفاظت از جنگلها به ۱۲ هزار نیرو احتیاج است، ادامه داد: در پیوست برنامه ششم نیز مقرر نشده که این تعداد نیرو در اختیار سازمان قرار بگیرد زیرا امکانپذیر نیست. بنابراین باید با برنامهریزی، از نیروهای موجود به صورت بهینه استفاده شود و یا اگر در برخی عرصهها نیاز به نیرو وجود دارد در قالب نیروهای حفاظتی قرقبانان و جنگلبان تامین شود و امکانات بیشتری برای حفاظت از جنگلها اختصاص یابد.
سرپرست سازمان جنگلها درباره جذب نیرو در این سازمان، تصریح کرد: مراحل نهایی جذب ۱۴۰ نفر در حوزههای مختلف سازمان در حال انجام است و تاکنون آزمون برگزار شده و سه برابر ظرفیت پذیرش نیز مصاحبه انجام و افراد نهایی نیز مشخص شدهاند که پس از گذراندن دوره گزینش جذب میشوند.
وی در پاسخ به بیانیه انجمن جنگلبانی ایران مبنی بر اینکه سازمان جنگلها نیروی متخصص بسیار کمی دارد، عنوان کرد: تمامی نیروهای ما حداقل دارای مدرک لیسانس هستند و هم اکنون ۲۰ نفر مدرک دکتری دارند و تغذیه تخصصی نیروها از موسسات جنگلها و مراتع و پژوهشکده آبخیزداری انجام میشود.
شهبازی ادامه داد: علاوه بر آن نیروها از موسسه تحقیقات گیاهپزشکی و خاکشناسی نیز جذب میشوند و از توان علمی مهندسان نیز کمک میگیریم.
وی در خصوص تامین حقوق جنگلبانان عنوان کرد: پس از اجرایی شدن طرح تنفس، شرکتهای تامینکننده نیرو که به نوعی به سازمان تحمیل شده است مازاد بر قرارداد نیرو جذب کردهاند به همین دلیل پرداخت حقوق آنها با مشکل مواجه شده است.
شهبازی اضافه کرد: به عنوان مثال در قانون برنامه بودجه ۷۲ میلیارد تومان در طرح تنفس برای نیروهای حفاظت در نظر گرفته شده است اما حقوق این افراد به ۱۳۳ میلیارد تومان رسیده که ممکن است از محل درآمدها حقوق آنها تامین شود.
وی ادامه داد: همچنین به قانونگذار اجازه داده شده که تا سال سوم (امسال سال پایانی)، چوبهای شکسته و افتاده که امکان خروج آنها با نظر کارشناسان است، شناسایی، چکشگذاری و سپس از جنگل خارج شده و پس از آن در قالب مزایده فروخته شوند تا این درآمد در راستای احیای جنگل و یا پرداخت حقوق محافظان باشد که هنوز اتفاق نیفتاده و حقوق آنها پرداخت نشده است.
شهبازی عنوان کرد: ادارات منابع طبیعی استانها بر این شرکتها نظارت دارند و دارای مجوز معتبر هستند و سازمان برنامه و بودجه این اعتبار را به آنها اعطا میکند و اگر شرکتی تخلفی انجام دهد از طریق قانون پیگیری میشود و گرید و اعتبار آن تا سه سال ابطال و از ادامه کار محروم خواهد شد.
نیاز به سیستمهای پیشرفته برای رصد جنگلها و مراتع
سرپرست سازمان جنگلها عنوان کرد: برای حفاظت باید از سیستمهای پیشرفته برای رصد و جنگلها و مراتع استفاده کنیم و یا به سمت جذب نیروهای فیزیکی برویم.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم حفاظت صد در صد انجام دهیم بدون شک نیاز به نیرو و امکانات داریم اما جای سوال دارد با توجه به منابع اعتباری تامین نیرو و امکانات امکانپذیر است یا خیر.
نظر شما