فناوری نمک‌زدایی آب دریا برای گلخانه‌ دریایی بومی‌سازی می‌شود

تهران - ایرنا - طرح احداث پایلوت گلخانه دریایی استان بوشهر عنوان پروژه‌ای است که با حمایت ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دانشگاه خلیج فارس در حال انجام است تا با انجام آن، فناوری تامین آب موردنیاز گلخانه از طریق نمک‌زدایی آب دریا در کشور بومی‌سازی شود.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، استان بوشهر منطقه‌ای خاص از نظر تولید محصولات خارج از فصل است، این مساله موضوعی مهم برای کشور محسوب می‌شود زیرا بخشی از نیاز کشور به محصولات غذایی را رفع می‌کند، از سویی این اقدام باعث افت منابع آب زیرزمینی می‌شود پس باید به دنبال راهکاری برای حل این مشکل بود.

همچنین استان بوشهر ۹۰۰ کیلومتر با خلیج فارس ساحل دارد که می‌توان از این موضوع بهره برد تا از آب دریا برای کشاورزی استفاده کرد، در همین راستا احداث و راه‌اندازی گلخانه‌هایی در ساحل مد نظر قرار گرفت تا از آب دریا برای تولید محصولات کشاورزی استفاده شود.

عضو هیات علمی دانشگاه خلیج فارس درباره این پروژه گفت: آب دریا به دلیل شوری، به راحتی قابل استفاده برای کشاورزی نیست، پس راهکار آن نمک‌زدایی است، نمک‌زدایی آب دریا به چندین روش انجام می‌شود اما در این میان روش اسمز معکوس یا RO بیشترین سهم را برای شیرین کردن آب دارد، قیمت مناسب مزیت این روش است اما از سویی پساب زیادی تولید می‌کند که به شدت برای محیط زیست زیان آور است.

علی دیندارلو ادامه داد: در استان بوشهر نیز بسیاری از کشاورزان از این روش برای نمک‌زدایی آب استفاده می‌کنند و پساب تولید شده را رها می‌کنند، باید فکری کرد زیرا دیری نمی‌گذرد، تمام زمین‌های کشاورزی قابلیت کشت خود را از دست می‌دهند و برای تولید ریزگرد مستعد می‌شوند.

وی اظهار داشت: احداث این گلخانه‌ها کمک می‌کند تا علاوه بر اشتغال‌زایی از آسیب به محیط زیست نیز جلوگیری شود. اگر روش اسمز معکوس را در ساحل استفاده کنیم، هنوز مشکل تولید پساب وجود دارد به همین دلیل باید به دنبال روشی دیگر بود، رطوبت‌زنی و رطوبت‌گیری روشی است که در این طرح استفاده کردیم. در این روش قسمتی  از آب دریا بخار می‌شود و بقیه آن مجدد به دریا بازمی‌گردد. با کاربرد این روش پساب بسیار کمی تولید می‌شود.

به گفته وی این روش در دنیا نیز به تازگی در حال استفاده است و بومی کردن آن در کشور علاوه بر ارزآوری از خروج ارز نیز جلوگیری می‌کند. در این طرح قصد بومی‌سازی این روش در کشور داریم.

دیندارلو گفت: اما اهداف این طرح را باید بومی کردن فناوری نمک‌زدایی آب دریا، حفظ محیط زیست، حفظ منابع آب زیرزمینی و اشتغال‌زایی بدانیم. ۷۰ درصد شغل مردم در استان بوشهر کشاورزی است این روش کمک بسیاری به کشاورزان منطقه می‌کند. اکنون زیرساخت‌ها برای انجام آن آماده شده است و در نظر داریم به زودی کشت اول را در گلخانه انجام دهیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha