خانیکی: جامعه شوک‌زده در پی حادثه سقوط هواپیما را باید احیا کرد 

تهران- ایرنا- مدیر گروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی گفت: جامعه ایران در پی وقوع سانحه سقوط هواپیمای اوکراین دچار شوک شده است و نیاز به احیا دارد. در چنین شرایطی احیای جامعه باید به گونه‌ای باشد که جامعه دچار خطر و فرسایش سیاسی و اجتماعی نشود.

هادی خانیکی روز یکشنبه در مراسم بزرگداشت جان باختگان حادثه سقوط هواپیمای اوکراین در دانشگاه علامه طباطبایی اظهار داشت: در کنار زنده نگه داشتن یاد جانباختگان این سانحه هوایی باید از این واقعه عبرت گرفت و تلاش کرد تا قدرت سازگاری جامعه و سرمایه های اجتماعی را در چنین شرایطی بالا برد.

وی توضیح داد: در خصوص این موضوع باید دید احیاگرانه داشت و جامعه ای را که دچار شوک شده است، با این دید احیا کرد.

مدیر گروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی افزود: احیای جامعه باید به این صورت باشد که جامعه دچار خطر و فرسایش سیاسی و اجتماعی نشود.

به گفته این استاد ارتباطات، از نظر ارتباطی‌ها اتفاق سقوط هواپیما روز ۱۸ دی‌ماه تمام ارزش‌های خبری را دارا بود، حتی اگر اذهان به دنبال کشف پشت صحنه‌ها نباشند، این حادثه آنقدر بزرگ بود که توانست ایران و جهان را تکان دهد. 

خانیکی همچنین با اشاره به اینکه سانحه هوایی از نگاه روزنامه نگاران همواره یک خبر بوده است، عنوان کرد: سانحه هواپیمای اوکراین تنها یک سقوط عادی هواپیمایی نبود، بلکه حادثه‌ای بود که فرزندان نخبه کشور نیز در آن کشته شدند و این نخبگان در شرایط عاطفی خانواده‌های خود را ترک کرده بودند.

وی یادآور شد: همچنین سقوط هواپیمای اوکراین پس از حادثه جان باختن تعدادی از افراد در کرمان در مراسم تشییع سردار قاسم سلیمانی به وقوع پیوست و همین موضوع سبب نامناسب شدن زمینه‌های اجتماعی شد.

خانیکی ادامه داد: پس از وقوع اتفاقات سخت و دردناک در جامعه معمولا تمام افراد در بحث‌های تخصصی نظر خود را بازگو می کنند؛‌ اگر در این زمینه مدیریت بحران به درستی انجام می‌گرفت و اجازه چنین پروازی در آسمان‌های ایران داده نمی‌شد، میزان شوک و اعتراض‌های مردمی به شدت کاهش می‌یافت. 
به اعتقاد وی، مردم نسبت با چگونگی و سازوکار سقوط هواپیما و همچنین به اطلاع رسانی نشدن به موقع علل این حادثه معترض هستند؛ بنابراین امکان ساماندهی بهتر اطلاع رسانی در مورد این حادثه توسط نهادهای مختلف وجود داشت.
این استاد ارتباطات با اشاره به اینکه در شرایط جنگ مخاطرات افزایش می‌یابد، تاکید کرد: در چنین شرایطی مخابره باید منطقی‌تر انجام شود تا با جلب مشارکت مردمی بار منفی این قضایا به حداقل برسد اما تا زمانی که در شرایط جنگ هستیم، از این قبیل اتفاقات نیز پیش می‌آید.
خانیکی افزود: زمانی که یک اتوبوس حامل دانشجویان نخبه صنعتی شریف در سال‌های گذشته تصادف مرگبار داشت و بسیاری از نخبگان کشته شدند، با توجه به اینکه دانشگاه ایمنی را رعایت کرده بود از بار غم مردم کاسته شد و جامعه این موضوع را بهتر پذیرفت.
وی با اشاره به اینکه در شرایط جنگ باید با همدلی بیشتر عمل کرد، گفت: حادثه محل تسویه حساب شخصی نیست، ارتباطات بحران باید در این شرایط اقدامات مناسبی انجام دهند. بحران نباید تهدیدزا باشد؛ چراکه در این شرایط جامعه دچار یک نوع شوک روانی می‌شود، بسیاری از دانشجویان پس از این حادثه اعلام کردند که در شرایط امتحان نیستند چرا که فکر آنان دائم درگیر حادثه سقوط هواپیماست.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی زمان‌های واکنش در شرایط بحران را محدود دانست و گفت: در شرایط جنگ و بحران باید درست ترین تصمیم را در کوتاه ترین زمان ممکن گرفت اما اعتماد باید در شرایط بحران مورد توجه باشد. در حوادث باید در عین حال به دور از واکنش‌های هیجانی به زمینه عقلانی امور نیز افزود.

خانیکی ادامه داد: دانشگاه علامه طباطبایی با داشتن حوزه های الهیات و معارف تا فلسفه و مدیریت باید در چنین شرایطی به کمک جامعه بیاید و در این شرایط باید به جامعه بفهماند که در موقعیتی به سر می برد که ظرفیت از دست رفته را ترمیم و احیا کند.

هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ متعلق به اوکراین با ۱۷۶ مسافر از جمله ۱۴۷ ایرانی و ۹ خدمه پروازی که صبح چهارشنبه تهران را به مقصد کی‌یف پایتخت اوکراین ترک کرده بود، ۶ دقیقه پس از پرواز حوالی شهر جدید پرند در استان تهران سقوط کرد و همه مسافران آن جان باختند.

در حالی که در روزهای نخست علت سقوط هواپیما نقص فنی اعلام شده بود، صبح شنبه ۲۱ دی ماه ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تایید کرد که در شرایط آماده باش جنگی پس از عملیات موشکی ایران علیه پایگاه های آمریکا در عراق، هواپیمای اوکراین بر اثر خطای انسانی و به صورت غیرعمد، مورد اصابت قرار گرفته است.

ادامه دارد...

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha