تالاب جازموریان نقش مهمی در زندگی مردمان مناطق جنوبی استان کرمان و سیستان و بلوچستان دارد، این تالاب یکی از بکرترین اکوسیستمهای ایران به شمار میرود اما بر اثر خشکسالیهای اخیر و احداث سدهای متعدد بر روی رودخانه های استان کرمان، بخش قابل توجهی از این دریاچه و مراتع اطراف آن خشک شده ولی با وجود بارشهای چند روز گذشته شاهد تغییر مسیر خشکسالی در این بخش هستیم.
آبگیری ۸۰ درصدی تالاب جازموریان
مدیرکل محیط زیست استان کرمان گفت: طبق بررسی ابتدایی تالاب جازموریان در مقایسه با سال گذشته، شاهد آبگیری ۸۰ درصدی این تالاب هستیم.
مرجان شاکری با اشاره به تداوم بارشها و اینکه هنوز آمار دقیقی از آبگیری تالاب جازموریان به دست نیامده، افزود: با توجه به گل آلود بودن آب امکان استناد به عکس ماهوارهای وجود ندارد لذا پس از فروکش کردن سیلابها و عادی شدن شرایط، به طور دقیق میزان آبگیری اعلام میشود.
وی ادامه داد: آبگیری ۸۰ درصدی بر اساس مقایسه میزان بارشها نسبت به سال گذشته بوده که متعاقبا میزان دقیق اعلام میشود.
کرمان بیشترین سطح غبارخیزی کشور را دارد
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان گفت: این استان بیشترین میزان سطح غبارخیزی کشور را دارد که منشاء بخشی از این غبارها، تالاب جازموریان است.
وی با بیان اینکه هنوز به طور قطع نمیتوان اعلام کرد که بارشهای اخیر چه میزان در کاهش ریزگردها تاثیر دارد، تصریح کرد: یک دستگاه سنجش ارزیابی هوا در شهرستان کهنوج راهاندازی شده و چهار دستگاه دیگر برای سایر شهرستانهای جنوبی خریداری میشود.
شاکری ادامه داد: بیش از یک میلیارد تومان برای خرید دستگاه پایش ریزگردها هزینه شده تا شاهد بررسی علمی شاخص ارزیابی هوا در منطقه جنوب کرمان بویژه تالاب جازموریان باشیم.
۸۰ میلیمتر بارندگی در رودبار جنوب ثبت شد
محمود قانعی فرد فرماندار رودبار جنوب نیز با بیان اینکه بخشی از تالاب جازموریان در حوزه این شهرستان قرار دارد، گفت: طی بارشهای اخیر ۸۰ میلی متر بارندگی در این شهرستان ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته شاهد افزایش میزان رحمت الهی هستیم.
وی با بیان اینکه آبگیری تالاب جازموریان نقش مهمی در ابعاد مختلف منطقه دارد، گفت: بارشهای اخیر و آبگیری تالاب جازموریان تاثیر زیادی در بخشهای زیست محیطی، کشاورزی و تغذیه سفرههای زیرزمینی دارد.
وی افزود: امیدواریم تا پایان سال جاری بویژه در اسفندماه شاهد افزایش میزان بارندگیها باشیم.
غبارروبی تالاب جازموریان
حسین کمالی فعال محیط زیست هم بارشهای اخیر سایه غبار را از تالاب جازموریان برداشت با بیان اینکه ۲۰ درصد ریزگردهای کشور از تالاب جازموریان ایجاد میشود، افزود: بارشهای اخیر تاثیر قابل توجهی در کاهش ریزگردها خواهند داشت.
وی تصریح کرد: با آبگیری تالاب شاهد افزایش گونههای جانوری همچون گراز، گربه وحشی و جنگلی، خرگوش، خدنگ و پرندگان آبزی و کنار آبزی از قبیل فلامینگو، گلاریول، انواع مرغابی سانان، گیلانشاه، فالاروپ، آبچلیک، سلیم، تلیه، چاخ لق، دیدومک، چوپ پا، آووست و کاکایی خواهیم بود.
کمالی ادامه داد: همچنین پرندگان خشکزی همچون هوبره، انواع باقرقره، شبگرد بلوچی، انواع چک چک و چکاوک، فاخته، قمری و گونههای مختلف خزندگان را بیشتر خواهیم دید.
آبگیری تالاب جازموریان؛ ایجاد رونق در زندگی مردم
شهروند رودبار جنوب هم به ایرنا گفت: بارش باران باعث تقویت رونق دامداری و کشاورزی مردم منطقه بویژه مناطق حاشیه تالاب جازموریان میشود.
محمد رودباری افزود: آبگیری تالاب موجب سرسبزی مناطق حاشیهای تالاب و رونق دامداری شده و قطعا این مساله خوشحالی عشایر و دامداران حاشیه تالاب را به همراه دارد.
حوضه آبریز جازموریان با وسعت ۶۹ هزار و ۶۰۰ کیلومتر مربع، از لحاظ تقسیمبندی، بخشی از حوضه میانی ایران به شمار میرود که نیمه باختری آن به وسعت ۳۵ هزار و ۶۰۰ کیلومتر مربع در جنوب استان کرمان و نیمه خاوری آن به وسعت ۳۴ هزار کیلومتر مربع در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است.
این پهنه آبی به وسیله رودخانه هلیل رود در کرمان و رودخانه بمپور سیستان و بلوچستان (در شرق تالاب جازموریان) تغذیه می شود و در فصلهای مختلف سال وسعت آن تغییر میکند.