مقام سابق کاخ‌سفید: احتمال خروج ایران از ان‌پی‌تی؛ تاوان کُرنش برجامی اروپا به آمریکاست
فرانک وان هیپل ، استاد مدرسه « وودرو ویلسون » دانشگاه پرینستون

نیویورک– ایرنا– مقام پیشین کاخ سفید، خروج آمریکا از برجام را روند خطرناکی دانست که در صورت تغییر نکردن سیاست‌های ناامید کننده اتحادیه اروپا در برابر باج خواهی دونالد ترامپ، باید منتظر پیامدهای بدتری همچون خروج ایران از ان‌پی‌تی(پیمان منع گسترش جنگ‌افزارهای هسته‌ای) باشد.

« فرانک وان هیپل » دستیار پیشین مدیر امنیت ملی در دفتر برنامه‌ریزی علم و فناوری کاخ سفید، در گفت‌وگو با ایرنا گفت: امیدوار است اروپایی‌ها به گونه‌ای عمل کنند که برجام تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دوام آورد.
وی با انتقاد از ترور سردار قاسم سلیمانی و ابو مهدی المهندس توسط آمریکا افزود: این کار ما را به یک بحران وحشتناک کشاند. اقدامی به شدت تحریک‌آمیز بود که ما را بیش از پیش به نقطه برخوردی خطرناک نزدیک کرد.


نگرانی از خروج ایران از ان.پی.تی
استاد مدرسه « وودرو ویلسون » دانشگاه پرینستون در پاسخ به اینکه شانس تحقق اصرار ترامپ برای توافق تازه با ایران را چگونه ارزیابی می‌کند، گفت: کارهای ترامپ تناقض‌آمیز است؛ او باید در برجام می‌ماند و آن را مبنایی برای طرح مسائل دیگر قرار می‌داد.
وان هیپل اظهار کرد: به نظرم همه چیز برای او به منفعت شخصی ربط دارد؛ او قدرت درک و تحلیل مسائل راهبردی و بلند مدت را ندارد. امیدوارم که این شرایط به سمت بهتر شدن برود و بدتر نشود.

وان هیپل، ابراز نگرانی کرد پیامد سیاست‌های ناشایست ترامپ در قبال برجام، ایران را به سمت خروج از پیمان منع گسترش جنگ‌افزارهای هسته‌ای (ان‌پی‌تی) هدایت کند که از نظر او می تواند کار را به جنگ برساند.
این مقام پیشین کاخ سفید تاکید کرد: تردیدی نیست که ایران تسلیم فشارها نخواهد شد اما خارج شدن ایران از ان.پی.تی ، جنگ طلب‌ها را در آمریکا تقویت خواهد کرد.

سازوکار حل اختلاف برجام
وان هیپل درباره موضع نخست‌وزیر انگلیس نسبت به توافق جدید ترامپ به جای برجام نیز گفت: متاسفانه بوریس جانسون نیز فردی همچون ترامپ است. به نظر می‌رسد که همه می‌خواهند ترامپ را از خود راضی نگه دارند. به نظرم بریتانیا، فرانسه و آلمان مخالف خارج شدن ترامپ از برجام بوده‌اند اما توان انجام کاری را هم ندارند.

وی در پاسخ به این پرسش که اروپایی‌ها چه اقدام عملی برای حفظ برجام باید انجام دهند، اظهار کرد: آنها اکنون وارد سازوکار حل اختلاف تعیین شده در برجام شده‌اند که برای رسیدگی به شکایت یک طرف برجام از طرف دیگر به دلیل زیر پا گذاشتن مفاد آن است.
این دانشمند فیزیک هسته‌ای افزود: براساس آنچه که شنیده‌ام، این سازوکار یک ماه طول خواهد کشید. امیدوارم که این سازوکار بیش از یک ماه و خیلی بیشتر ادامه یابد و آنها موضوع را به شورای امنیت سازمان ملل متحد نبرند.
وان هیپل اضافه کرد: اگر در شورای امنیت سازمان ملل متحد توافق نشود، بازگشت فوری به شرایط پیشین (snapback) رخ خواهد داد. به نظرم بهترین کاری که اروپایی‌ها می‌توانند انجام دهند این است که روند مشورتی را طولانی کنند تا به انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا برسیم.

کارنامه مردود اروپا
این استاد آمریکایی گفت: این بسیار ناامید کننده است که اروپایی‌ها، چین و روسیه کاری بیشتری برای برجام انجام نداده‌اند. واقعا فشار اقتصادی آمریکا و میزان توان آن برای تاثیر بر اروپایی‌ها شگفت‌انگیز بوده است. عملکرد اتحادیه اروپا بسیار ناامید کننده است.

وان هیپل خاطرنشان کرد: امیدوارم که  اتحادیه اروپا کاری نکند که ناامید کننده باشد. این اتحادیه باید توان خود را در عرصه بین‌المللی به کار بگیرد و از وابستگی به ایالات متحده بکاهد. در این مرحله، ایالات متحده کشوری قابل اعتماد نیست و این نقش اتحادیه اروپا را معنادار می‌کند.   

فرانک وان هیپل پیش از پیوستن به دانشگاه پرینستون، برای مدت ۱۰ سال در زمینه فیزیک نظری ذرات بنیادی  کار می‌کرد. بین سال‌های ۱۹۹۳-۱۹۹۴، دستیار مدیر امنیت ملی در دفتر برنامه‌ریزی علم و فناوری کاخ سفید شد.
نوشته‌ها و پژوهش‌هایش در زمینه‌های اصول فنی کنترل و جلوگیری از گسترش جنگ‌افزار هسته‌ای، آینده انرژی هسته‌ای و کاهش مصرف سوخت خودرو منتشر شده است.
2023

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha