لبنان در تقاطع ۲ قاره مهم آسیا و اروپا قرار دارد و دارای سواحل طولانی با دریای مدیترانه است و همواره به عنوان پلی برای انتقال تمدن ها و فرهنگ ها به نقاط دور دست عمل کرده است.
لبنان موثرترین کشور در میان کشورهای عربی و دارای تاریخ طولانی و باستانی است . عضو اتحادیه عرب و سازمان جهانی تجارت است. پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی ، لبنان بین سال های ۱۹۲۰ تا ۱۹۴۳ میلادی تحت قیمومیت فرانسه بود و از آن سال تاکنون دارای نظام سیاسی طایفه ای، دموکراسی توافقی و دارای یک پارلمان،احزاب قانونی و رسانه های فعال بوده و هست.
رسانه های لبنان در منطقه ی خاورمیانه بخش مهمی از نیاز خواندن و مطالعه، دیداری و شنیداری مردم منطقه عرب زبان را تامین می کند. انتشارات ،روزنامه ها و نشریات مکتوب این کشور جزو پر مخاطب ترین رسانه ها در دنیای عرب زبان هستند.
کاربرد اینترنت در لبنان در دهه های گذشته با سیر صعودی همراه بوده و بیشتر کاربران آن جوانان ،تحصیل کردگان و روزنامه نگاران هستند. شبکه های اجتماعی نقش بالایی در تحولات داخلی لبنان به ویژه جنبش اعتراضی این کشور از ۲۵ مهر تاکنون داشته اند.
بیشتر فعالان این جنبش و بیشتر مخاطبان آن،اخبار تظاهرات و پیشرفت های جنبش و حوادث و درگیری های آن را از طریق این شبکه ها ارسال و دریافت می کنند. ظرف سال های گذشته شبکه های اجتماعی در لبنان رشد قابل توجهی داشته است.
مشهورترین و تاثیر گذارترین شبکه هایی که مورد استفاده مردم به ویژه جوانان و مقام های سیاسی و حزبی لبنان است، توییتر، واتساپ، تلگرام، فیس بوک و یوتیوب است که بدون فیلتر در دسترس آنان قرار دارد.
هر روز تعداد کاربران این شبکه ها افزایش می یابد و استفاده از آن ها توسط شهروندان لبنان شکل جدیدی به روابط انسانی در این کشور داده و زمینه ی تبادل اخبار،افکار و آگاهی بخشی در زمینه های اقتصادی و سیاسی را فراهم کرده است.
شبکه های اجتماعی در لبنان در مسائل اقتصادی در رفتار و تصمیم فعالان اقتصادی تاثیر می گذارد. بیشتر شرکت ها برای تبلیغ و بازاریابی از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند.
از نظر جوانان و معترضان لبنان، این شبکه ها وسیله ای برای "تغییر و تحول" و پیش بردن جنبش اعتراضی و رسیدن به اهداف آن به شمار می روند.
آنان به نقش شبکه های اجتماعی در سقوط دیکتاتورهای جهان عرب اذعان می کنند و این شبکه ها را وسیله ای موثر برای رسوایی و آشکار ساختن فساد مقام های سیاسی و حزبی لبنان واقدام علیه آنان قلمداد می کنند.
جوانان لبنان در شبکه های اجتماعی بخصوص توییتر و واتساپ به طرز شگفت انگیزی نظام طایفه ای و مقام های حکومتی را غافلگیر کرده اند. این جوانان،مطرح شدن شایعاتی مبنی بر این که آنان نسلی بیهوده هستند که به امور کوچک می پردازند،از بین برده اند.
شبکه های اجتماعی شعارهای جوانان مانند «لبنان ینتفض یا لبنان ینتهض، بپا می خیزد » ، «همه یعنی همه»، «تاوان نخواهیم داد» و «ملت سقوط نظام را می خواهد » در میدان ها و خیابان های اصلی و فرعی به همه منتقل کردند. معنای شعار «همه یعنی همه » محکوم کردن عملکرد و فساد چهل سال گذشته ی همه حاکمان و مقام ها و احزاب و گروههای سیاسی لبنان بدون استثناء است و معنای شعار « تاوان نخواهیم داد» این است که مردم لبنان دیگر حاضر نیستند تاوان فساد، سوء مدیریت دولت های طایفه ای، پیامدهای تشکیل نشدن دولت جدید و عواقب بحران های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را بپردازند.
جنبش اعتراضی لبنان ظرف ۹۷ روز گذشته به طور آشکار بر همه ی شهروندان و ساکنان این کشور از جمله فلسطینی ها T سوری ها و آفریقایی ها تاثیر گذاشته و جوانان جنبش خود را از شبکه های اجتماعی آغاز کردند.
این شبکه ها البته موجب شدند دامنه اعتراض بتدریج گسترش یابد و فعالیت از فضای مسالمت آمیز در ۹۰ روز نخست به فضای تنش و درگیری در میدان های الشهداء ، ریاض الصلح و النجمه بیروت در هفت روز گذشته منتقل شود.
در این درگیری ها که ظرف یک هفته در میادین یاد شده میان جوانان معترض و نظامیان رخ داد حدود ۷۰۰ تن از دوطرف از جمله شماری از اصحاب رسانه ، زخمی شدند.
نظر شما