سالهای اواخر دهه هفتاد و اوایل ۸۰ خورشیدی مخاطبان تلویزیونی شبهای نوروزی را با مشاهده قدرتنمایی مردانی به پایان رساندند که لقب آهنین داشتند. دوستداران آن برنامه هنوز نامهایی همچون «محراب فاطمی»، «مجتبی ملکی»، «رضا قرایی»، مرحوم «روح الله داداشی» و ... را در ذهن دارند. نامهایی که عناوین اول تا نخست هر دوره را از آن خود کردند. از این جمع شاید نامی در ذهن مردم باشد که هواداران این رشته هیچگاه عنوان قهرمانی وی را رسانه ندیدند، بلکه نام او با نایب قهرمانی گره خورده بود.
«مجتبی ملکی» مردی آهنین از دیار ایلام و غرب کشور بود که کارزار وی برای مخاطبان جذاب و دیدنی بود. چهره بشاش و خندان او در برابر دوربینهای تلویزیونی حکایت از روحیه بالای این قهرمان داشت اما این ورزشکار سنگین وزن پس از گذشت حدود ۲۰ سال می گوید: فشار مسابقات و برخی ناداوریها، پشت صحنه مسابقات را به شدت تحت تاثیر قرار داده بود و آنچه در جلوی دوربین رخ میداد متفاوت از حواشی آن در پشت صحنه بود. جنجال و حاشیه بخش بزرگ و جدانشدنی رقابت مردان آهنین به شمار میرفت. او هنوز از ناداوری در یکی از دورهها گلایه دارد.
شاید هیچ فردی بهتر از نایب قهرمان سه دوره این رقابتها نداند که در جمع مدعیان پایتختنشین رقابتهای مردان آهنین، بر تنها ورزشکار شهرستانی دوره نخست مردان آهنین چه گذشت. وی گفت: در سالهای نخست به سفارش «داراب ریاحی» از پیشکسوتان وزنهبرداری وارد این رشته شدم و علم چندانی از آن نداشتم زیرا تخصصم پرورش اندام بود. تنها ورزشکار غیر تهرانی مسابقات بودم که موجب شده بود تا کمی ذهنیت نسبت به من متفاوت باشد. در کنار برخی از ناداوریها، فشار مسابقات و استرس ناشی از توقعات مردم نیز بر نتیجه گیریم تاثیر داشت.
اذعان دارد که هر سال برای قهرمانی به مسابقات گام میگذاشت اما شرایط مسابقه وی را از این هدف باز داشت. از نایب قهرمانیهای سریالی او میپرسم عنوان میکند: سه بار نایب قهرمانی شدم که ۲ بار آن ناشی از عملکردم و یکبار آن به خاطر ناداوری بود. از سال ۷۶ که وارد این رشته شدم، خطرات و خاطرات زیادی تجربه کردم. البته نباید تمام رقابتهایم را در مسابقات مردان آهنین خلاصه کرد زیرا من ۲ بار قهرمان ایران شدم و ۴ با عنوان نایب قهرمانی کسب کردم.
از ارتباطش با داور مسابقات میپرسم عنوان می کند: با «فرامرز خودنگاه» خوب نبودم اما رابطهام به «رضا جاودانی» مجری مسابقات عالی بود.
دوپینگ در مسابقات مردان آهنین از دیگر موضوعات مصاحبه با ملکی بود. او گفت: من نمیتوانستم دوپینگ کنم زیرا مسابقات مردان آهنین اسفندماه هر سال برگزار میشد و اردیبهشت سال بعد از آن باید در مسابقات قهرمانی جهان و آسیا شرکت میکردم. در مسابقات جهانی نظارت سخت است و ورزشکار باید سالم باشد. البته سالم بودن تنها برای رقابت نیست بلکه زندگی ورزشی مانند یک دوره متوالی ریاضت کشیدن است که قاعده و قانون خاص خودش را دارد. در این زندگی فردی موفق است که ورزش پاک اولویت او باشد به گونهای که ریاضت برای رسیدن به موفقیت بکشد.
قهرمان جهان اذعان دارد که با این سبک زندگی توانسته است ۲۰ سال در سطح اول سختترین رشته ورزشی دوام بیاورد و سال ۲۰۱۷ رکورد اسکات جهان را از آن خود کند. وی با ابراز گلایه از فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام، خاطر نشان کرد: گلایه از فدراسیونی که کمک نکرد تا مجوز حضورم در رقابتهای جهانی ۲۰۱۷ صادر شود.
وی که در جریان یکی از مسابقات با مرحوم «روحالله داداشی» دیگر قهرمان کشور درگیر شده بود گفت: مسابقات پر از حاشیه بود و این حاشیهها نتیجه استرس حاکم بر رقابت بود که موجب برخی از حواشی شد حواشی که در برخی از مواقع به زد و خورد منتهی شد.
از وی درباره پخش مجدد برنامه مسابقات مردان آهنین میپرسم میگوید: فضای کنونی جامعه فعلا پذیرای این مسابقه و پخش آن در رسانه ملی نیست.
«مجتبی ملکی» یکی از شناخته شدهترین ورزشکاران قدرتی ایران است. حضور وی در مسابقات مردان آهنین و پخش آن از رسانه ملی موجب شد تا حرکات، رفتار و عناوین وی در ذهن مخاطبان آن برنامه نقش ببندد. وی در جریان رقابتهای پاورلیفتینگ قهرمانی جهان که در شهر «ایگر» مجارستان برگزار شد، در وزن به اضافه ۱۴۰ کیلوگرم با مجموع ۱۰۴۰ کیلوگرم توانست مدال طلای رقابتها را به دست آورده و به عنوان قهرمان قهرمانان سال ۲۰۱۸ معرفی شود. ملکی با مهار وزنه ۵۰۰ کیلوگرمی در حرکت اسکات در سطح جهان رکورددار به شمار میرود.
نظر شما