مهم‌ترین مشکل تئاتر شهرستان‌ها سخت‌افزاری است

تهران- ایرنا- کارگردان و مدیر گروه تئاتر «چرک‌نویس» با اشاره به علاقه‌مندی زیاد به هنر تئاتر در شهرستان‌ها گفت: مهم‌ترین مشکل ما مشکلات سخت‌افزاری مانند کمبود سالن و تجهیزات است.

سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به دبیری نادر برهانی‌مرند از روز پنجشنبه ۱۰ بهمن ماه فعالیت خود را آغاز کرد و شامگاه ۲۱ بهمن‌ماه به کار خود پایان خواهد داد. این جشنواره فرصت خوبی برای گروه های مختلف تئاتر، علاقه‌مندان و دانشجویان رشته نمایش و رشته‌های مرتبط است تا ضمن دیدن نمایش های مختلف با تجربیات دیگر مناطق خارج از تهران نیز آشنا شوند. 

کامران جباری کارگردان و بازیگر تئاتر و مسئول گروه تئاتری چرک‌نویس از شهر بیجار استان کردستان با نمایش شصت‌دقیقه‌ای رسن‌های گور به سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر آمده است که در تالار مولوی اجرا می‌شود. این نمایش با بازی پیمان جباری، محمد وطن خواه، آرین سجادی، شایسته فرمانی فرد، حجت اسداللهی سرایدار و کامران جباری و نویسندگی باقر سروش روایتی از دهه ۶۰ در مدرسه‌ای به دست می دهد که حین ساخت پناهگاه در ایام بمباران جنگ تحمیلی هشت ساله گورستانی در آن کشف می‌شود. گورها حاوی اجسادی قدیمی است؛ ولی موهای یک جسد زن در آن تازه است و این امر به گفت‌وگوهای درونی و رویارویی معلم و شاگردان و حین آن برملا شدن داستان می‌انجامد...

جباری در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا در مورد فعالیت در حوزه تئاتر گفت: از سال ۸۳ کارآموز تئاتر بودم، از سال ۹۰ گروه چرک نویس را تشکیل دادیم و هر سال حداقل یک نمایش برای اجرای عمومی و جشنواره ها داشته ایم.

وی افزود: چهار سال است که مداوم در جشنواره بین المللی تئاتر فجر در بخش مسابقه نمایش داریم، سال گذشته با نمایش استرالیا نوشته پیام لاریان و همین گروه در بخش بین الملل حضور داشتیم. سال ۹۶ با نمایشی به نام دیگران به کارگردانی غلامرضا همتیان به عنوان بازیگر با گروه همراه بودم و در سال ۹۵ با کار پستو نوشته باقر سروش در بخش مسابقه ایران حضور داشتیم.

جباری در مورد شکل گیری طرح اصلی نمایش گفت: متن از قبل آماده نبود؛ در گفت وگوهایی که با باقر سروش داشتیم راجع به داستان صحبت کرد و صحنه اول آماده شد، ۵ صحنه بعد در طول کار در تمرین ها نوشته و در نهایت نمایش آماده شد.

دلیل اینکه این اثر را برای اجرا انتخاب کردیم، جذابیت محتوای کلی و دیگر این بود که همه این ۶۰ دقیقه در یک کلاس مدرسه می‌گذرد و قرار نیست مدرسه را نشان دهیم که به عنوان کارگردان برای من جذاب بود. از این گذشته دیالوگ‌های نمایش ترکیبی از شعر و محاوره است؛ به خصوص که یکی از شخصیت‌ها به جای دیالوگ فقط شعر می‌گوید و از نیمه کار زبان شعر را رها می‌کند و به زبان دانش آموزان و زبان روزمره صحبت می‌کند.

جباری در مورد اجرای عمومی نمایش رسن‌های گور توضیح داد: این نمایش اواخر تابستان در شهر بیجار اجرای عمومی شد و بعد در جشنواره استانی برگزیده شدیم، همچنین بعد از برگزیده شدن برای جشنواره فجر، باز هم اجرای عمومی در بیجار داشتیم که با استقبال روبرو شد.

اساسی ترین مشکلات گروه‌های تئاتری در شهرستان مشکلات سخت‌افزاری؛ مثل سالن و تجهیزات سالن است. همچنین مثلا در شهر ما کسانیکه به شکل دانشگاهی تئاتر را دنبال کرده اند زیاد هستند، ولی بیشتر آنها که برای درس خواندن به تهران می آیند به دلیل اینکه در شهرستان نمی‌توانند به شکل حرفه ای تئاتر کار کنند ترجیح می دهند به شهر خود برنگردند؛ زیرا زمینه آن مناسب نیست.

وی ادامه داد: اجراهای عمومی خوب هست و با استقبال روبرو می شود؛ ولی درآمد آن به اندازه ای نیست که بتوان به عنوان ممر درآمد استفاده کرد. در شهر بیجار یک سالن داریم که هم باید در آن تمرین کنیم و هم اجراهای عمومی در آن روی صحنه می رود. در حالیکه ما دو گروه ثبت شده در مرکز هنرهای نمایشی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهر داریم و گروه های تجربی زیادی هم هستند که فعالیت می کنند.

این کارگردان تئاتر با اشاره به اینکه نمایش های باق وحش و است را در جشنواره امسال دیده است، گفت: به نظر می رسد تا حدی از تب و تاب سال های قبل افتاده است؛ البته تئاتر کارکردن یک انتخاب و دور شدن از تئاتر هم انتخاب است، بعضی از گروه ها تصمیم گرفتند امسال این انتخاب را بکنند. 

فراخوان این دوره از جشنواره تیرماه سال جاری منتشر شد که در متن آن آثار را در بخش های صحنه‌ای، نمایش‌های خیابانی، دیگرگونه‌های اجرایی، تئاتر ملل، مسابقه نمایشنامه‌نویسی، مسابقه و نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر، کارگاه‌ها و نشست‌های تخصصی و بخش به علاوه فجر به صورت رقابتی و غیررقابتی به صورت تفکیک شده پذیرفت.
بر همین اساس آثار پذیرفته شده در بخش پوستر و عکس تئاتر در نمایشگاه لحظه قطعی از ۵ تا ۱۵ بهمن سال جاری در خانه هنرمندان ایران برپا و ۵۹ عکس از ۴۹ عکاس و ۶۰ پوستر از ۳۵ طراح به نمایش گذاشته شده است.
بعد از حواشی انصراف ها نیز از ۳۰ اثر بخش رقابتی ۲۲ نمایش و از ۲۷ اثر بخش غیررقابتی ۱۵ اجرا در جشنواره حضور دارند. همچنین از هفت اثر بخش بین الملل شش اثر اجرا خواهند کرد. در این میان یک اثر به ۲۲ نمایش بخش خیابانی و در بخش رادیو نمایش نیز یک اثر به ۱۰ نمایش قبلی اضافه شده است که این دو نمایش جدید ویژه سردار شهید قاسم سلیمانی و سانحه دیدگان هواپیما اختصاص دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha