۲۰ بهمن ۱۳۹۸، ۱۶:۱۵
کد خبر: 83667598
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

مسابقه پایتخت های عربی برای دلالی میان ریاض و تل آویو

تهران – ایرنا – در حالی که بسیاری از کشورهای اسلامی با طرح معامله قرن "دونالد ترامپ" رییس جمهور آمریکا که سه شنبه گذشته (هشتم بهمن) رونمایی شد، مخالفت کرده اند، اما خبرهای رسیده از دیدار نتانیاهو و بن سلمان در روزهای آتی حکایت دارد، اقدامی که گفته شده با دلالی برخی کشورهای عربی در حال پیگیری می باشد.

پایگاه صهیونیستی «اسرائیل هیوم» دیروز (شنبه) به نقل از «منابع دیپلماتیک عربی» نوشت که رایزنی‌های فشرده‌ای میان آمریکا، اسرائیل، عربستان سعودی و مصر در جریان است تا در هفته‌های آینده در قاهره دیداری میان «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسراییل (رژیم صهیونیستی) و «محمد بن سلمان» ولی‌عهد سعودی انجام شود.

به گفته این منابع دیپلماتیک، در ماه‌های اخیر «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا مسئولیت میانجیگری و ارتباط میان تل‌آویو و ریاض را بر عهده داشته است، اما اینگونه به نظر می رسد که برخی دولت های عرب نیز نقش دلالی در این روند را پذیرفته اند.

یکی از این منابع ارشد دیپلماتیک با تأیید در جریان بودن تلاش‌هایی برای انجام دیدار نتانیاهو و بن‌سلمان، به اسرائیل هیوم گفته است: «در روزهای اخیر بحث‌های فشرده‌ای میان واشنگتن، اسرائیل، مصر و عربستان سعودی در جریان بوده تا ظرف چند هفته آینده، حتی شاید پیش از انتخابات اسرائیل، نشستی در قاهره برگزار شود که علاوه بر مصر به عنوان میزبان، ایالات متحده، اسرائیل، عربستان سعودی و همچنین رهبران امارات عربی متحده، سودان، بحرین و عمان هم در آن شرکت داشته باشند.»

در حالی که خبرها حکایت از آن دارد که این دیدار در قاهره صورت خواهد گرفت، اما بحرین تقلا دارد افتخار این دلالی را با انتقال نشست از قاهره به منامه، ‌ کسب کند.

بنابر اعلام منابع عربی، اردن هم برای شرکت در این نشست دعوتنامه دریافت کرده است. امان بعد از دریافت دعوتنامه، با کشورهای عربی رایزنی کرده و موضع خود در قبال این موضوع را به اطلاع آن‌ها رسانده است.

امان اعلام کرده که عبدالله دوم پادشاه این کشور خواهان آن است که «محمود عباس» رییس تشکیلات خودگردان فلسطین هم برای شرکت در این نشست دعوتنامه دریافت کند. واشنگتن در پاسخ، اعلام کرده که رایزنی در این خصوص با تشکیلات خودگردان در جریان است و تل‌آویو هم موافقت کلی خود را با مشارکت فلسطینی‌ها اعلام کرده است.

در حالی که برخی دولت های عربی برای ارتباط تل آویو – ریاض گوی سبقت را از هم ربوده اند تا از این میدان عقب نمانند، اما نمایندگان ملت های عرب در نشست فوق العاده اتحادیه پارلمان‌های عربی که دیروز (شنبه) در امان (پایتخت اردن) تشکیل شد، بر مخالفت با هر گونه عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم اشغالگر قدس تأکید کردند؛ در نشست روسای پارلمان های عربی، رییس شورای ملی فلسطین «سلیم زغنون» و نمایندگان پارلمانی از بیست کشور عربی حضور داشتند که شانزده نفر آنها رییس پارلمان بودند.

نشست دیروز شنبه امان نشان داد بر خلاف دولت ها، ملت های عرب از معامله تماما یک طرفه ترامپ با فلسطینی ها خشمگین هستند.

در این نشست بحث ها و مواضع تندی علیه ترامپ و متحدش نتانیاهو اتخاذ شد، به طوری که «عاطف الطراونه» رییس پارلمان اردن در نطق افتتاحیه این نشست با محکوم کردن طرح معامله قرن تاکید کرد "باید مواضعی فراتر از سخنرانی‌ها و شعارها در قبال مسئله فلسطین اتخاذ شود".

الطراونه جبهه مخالفان عربی طرح صلح آمریکا را به قیام یکپارچه دعوت کرد و گفت: «این نشست گامی برای تکمیل تلاش کشورهای عربی در ایجاد یک موضع مشترک در مقابله با هر طرحی است که بازگشت آوارگان فلسطینی و پرداخت حق غرامت به آنها را نادیده می‌گیرد و به تشکیل کشور مستقل فلسطینی منجر نمی‌شود».

مهم ترین و شاید جالب ترین عکس العمل از سوی رییس پارلمان کویت در این نشست علیه طرح معامله قرن انجام شد؛ مرزوق الغانم نسخه نمادین معامله قرن را که مقابلش قرار داشت، به سطل زباله انداخت و گفت که "به نام مردم عرب می گویم، مکان معامله قرن زباله دان است...

 نظرتان چیست، پول بدهیم تا از خاک مقدس ما گم شوید بیرون».

«نبیه بری» رییس پارلمان لبنان هم در این نشست اسکان دایمی آوارگان فلسطینی در کشورهای میزبان را به شدت رد و تاکید کرد که فلسطین امروز نیاز به بیداری کشورهای عربی دارد.

این نشست سرانجام در روز یکشنبه با صدور یک بیانیه به کار خود پایان داد؛ بیانیه ای که در آن هرگونه عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل را رد و تاکید کرده که کشورهای عرب، به طرح صلح عربی مصوب در اجلاس سران اتحادیه عرب در سال ۲۰۰۲ پایبند هستند.

شواهد امر حکایت از آن دارد که بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی، بویژه ملت ها و نمایندگان آنان در پارلمان های عربی، ‌ با طرح معامله قرن ترامپ مخالفت کامل دارند، ولی کشورهایی همچون عربستان، امارات، مصر و بحرین به دنبال درپی پاک کردن صورت مساله بحران فلسطین و برقراری رابطه علنی و گسترده با رژیم صهیونیستی هستند؛ رژیمی که از سال ۱۹۴۷ دستش به خون صدها هزار فلسطینی آغشته است.

عربستان که به دنبال به دست گرفتن رهبری جهان عرب است حالا در پی یارگیری است، ولی تاکنون تنها امارات، بحرین و مصر را با خود همراه کرده و دیگر کشورهای عربی – اسلامی به سعودی ها  پاسخ منفی داده اند و حتی مخالفت نیز کرده اند، اقدامی که به اعتقاد کارشناسان ناکامی ریاض و واشنگتن در منطقه از آن یاد می شود.

عربستان با روی کارآمدن محمد بن سلمان به عنوان وزیر دفاع و پس از آن ولیعهد سعودی در سال ۱۳۹۳، به جای اتخاذ سیاست های عقلانی و همراهی با کشورهای منطقه فقط در راستای منافع صهیونیست ها و آمریکا در منطقه قدم برداشته که حمله به مردم مظلوم و بی دفاع یمن نیز در این راستا قابل ارزیابی است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha