با انتشار اخبار مربوط به شیوع بیماری کرونا ویروس از اواخر هفته گذشته تاکنون تب خرید اقلام بهداشتی در بین گروههای مختلف جامعه به مراتب بالا رفته و کمبود این محصولات دل نگرانی هایی را در جامعه ایجاد کرده است.
شهروندان زنجانی نیز برای مقابله با بیماری کرونا ویروس جدید و خرید محصولات بهداشتی، از قبیل ماسک، دستکش و ملزومات ضد عفونی کننده به داروخانهها مراجعه می کنند اما در همان درب ورودی یا مقابل پیشخوان روی برگه ای با جمله " لطفا سوال نفرمایید، ماسک، ژل و اسپری ضدعفونی نداریم" روبه رو می شوند.
این در حالی است که خبرهای نگران کننده ای مبنی بر افزایش شمار مبتلایان و فوتی های ناشی از این بیماری به گوش می رسد و از سوی دیگر نوظهور بودن، رفتارهای متفاوت ویروس و نبود هیچ درمان و واکسنی برای این بیماری، دست اندرکاران حوزه بهداشت و درمان را نیز به چالش کشیده است.
به گفته رییس، مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، از روز دوشنبه تا ظهر و بر اساس بررسی نمونه های آزمایشگاهی ارسالی از مناطق مختلف کشور و از بیماران مشکوک ابتلا به کووید۱۹(کروناویروس جدید) ۱۸ مورد قطعی جدید ابتلا به این بیماری، مثبت شده است.
دکتر کیانوش جهانپور اضافه کرد: با احتساب موارد جدید تا امروز ۶۱ مورد قطعی ابتلا به کووید۱۹ در کشور وجود دارد که متاسفانه ظرف روزهای گذشته، ۱۲ نفر از آنها جان خود را از دست داده اند و آنچه بر اساس گزارش های پزشکی ظرف روزهای اخیر مشخص شده این است که در مجموع، حال عمومی مبتلایان به این بیماری و بستری شدگان به ویژه در استان های قم، تهران و گیلان روند بهتری دارد و روبه بهبودی است.
اما در چنین شرایطی بررسی میدانی خبرنگار ایرنا در مناطق مختلف به ویژه هسته مرکزی شهر زنجان یک موضوع واحد وآن هم نبود اقلام بهداشتی مربوط به پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا از جمله انواع ماسک، دستکش، مایع و ژل ضد عفونی کننده، اسپری و حتی الکل و شمار زیادی از مراجعه کنندگان برای تهیه این اقلام را نشان می دهد.
یک شهروند زنجانی مراجعه کننده به یکی از داروخانه های زنجان در این خصوص با اشاره به اینکه مراجعات متعدد به این نوع مراکز از نبود اقلام بهداشتی پیشگیری کرونا ویروس حکایت دارد، گفت: متاسفانه پس از هر بار مراجعه با پاسخ منفی مواجه شده ام و تداوم این مساله نگرانی های را در بین عموم فراهم کرده است.
وی اضافه کرد: نبود نظارت های کافی از سوی متولیان امر و سودجویی عده ای، به کمبود این نوع محصولات منجر شده است البته در این میان اطلاع رسانی صحیح می تواند به اتخاذ اقدامات پیشگیرانه بهتری منتهی شود.
دیگر شهروند زنجانی نیز در این ارتباط ادامه داد: متاسفانه این نوع محصولات که پیش از این به وفور در داروخانه ها پیدا می شد، هم اکنون کیمیا شده و از طرفی در صورت وجود ماسک آن را به صورت فله ای و بدون بسته بندی و با قیمت های بسیار بالای هر سه عدد از ۶ هزار تا ۱۲ هزار تومان به فروش می رسانند.
در این حال اغلب متصدیان داروخانه ها نیز خسته از مراجعات بیش از حد مردم، ماسک به صورت و دستکش به دست در حال خدمات رسانی به مراجعه کنندگان و دادن وعده "محموله های بهداشتی در راه است" هستند.
یکی از متصدیان داروخانه شهر زنجان که در حال پاسخگویی به شمار زیاد مراجعه کنندگان معترض و نگران است، با تایید نبود محصولات بهداشتی پیشگیری از بیماری های واگیر از قبیل انواع ماسک، دستکش و مواد ضد عفونی کننده به خبرنگار ایرنا گفت: متولیان بهداشتی هر روز از عرضه این محصولات به داروخانه ها سخن می گویند، این درحالی است که تا کنون از ارسال چنین اقلامی خبری نیست.
وی اضافه کرد: طبق وعده داده شده مقرر بود که این اقلام تا ظهر امروز به این داروخانه برسد که در صورت تحقق این مهم نسبت به توزیع آن اقدام خواهد شد.
متصدی یکی دیگر از داروخانه های سطح شهر نیز با بیان اینکه در این داروخانه نیز همانند سایر داروخانه ها از وجود چنین اقلام بهداشتی خبری نیست، ادامه داد: بر این اساس، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرده این نوع محصولات در اختیار درمانگاه ها و مراکز تابعه قرار می گیرد و بصورت استثنا در داروخانه ها پیدا می شود.
تقاضا برای ماسک افزایش یافته است
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان نیز پیش از این با اشاره به اینکه از زمان انتشار بیماری، تقاضا برای ماسک افزایش یافته است، گفت: تامین انواع ماسک برای بیماران و کادر پزشکی و بیمارستانی اولویت دانشگاه علوم پزشکی است و سپس به میزان کافی در مراکز بهداشتی و داروخانه ها قرار می گیرد.
دکتر جواد تاجکی افزود: بر این اساس توصیه می شود، مردم تاحد امکان از خرید بیش از نیاز ماسک خودداری کنند چرا که با این کار تنظیم بازار برهم می خورد.
وی در خصوص اینکه ازچه طریقی در روزهای آینده ماسک در اختیار مردم قرارگیرد خواهد گرفت، اضافه کرد: این مهم بزودی اعلام می شود.
داروخانه ها محصولات پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس را ندارند
رییس انجمن داروسازان استان زنجان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با تایید کمبود ماسک و ژل ضدعفونی کننده در داروخانه های زنجان گفت: هر چند طی روزهای گذشته ۱۵۰ هزار عدد ماسک از طریق داروخانه های خصوصی بین مردم توزیع شده اما درزمان حاضر موجودی چنین اقلامی صفر شده است.
دکتر مهدی بیگدلی افزود: با توجه به رایزنی انجام گرفته نیز تا کنون حتی یک ماسک از سوی دانشگاه علوم پزشکی این استان در اختیار داروخانه های استان قرار نگرفته و همین مساله خدمات رسانی را در شرایط فعلی با چالش جدی مواجه کرده است.
وی اضافه کرد: این انجمن به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان پیشنهاد داده که از طریق شرکت های پخش دارویی، ماسک، ژل های ضدعفونی کننده و اسپری با کنترل موجودی فروش شرکت و نظارت های مستمر انجام بگیرد که این کار تاکنون محقق نشده است.
این مسؤول ادامه داد: هم اکنون ۱۴ هزار داروخانه در سطح کشور فعالیت می کنند که این قشر همواره پیشگام در امر خدمات رسانی مطلوب بوده و هستند اما دولت از ظرفیت عظیم این بخش برای توزیع مناسب اقلام پیشگیرانه بیماری کرونا ویروس و حتی در اختیار گذاشتن بروشورهای آگاهی رسانی استفاده نمی کند.
وی با بیان اینکه طی چند روز گذشته و با انتشار بیماری کرونا ویروس شمار مراجعه کنندگان برای دریافت اقلام بهداشتی پیشگیرانه این بیماری به داروخانه های استان به شدت افزایش یافته است، اضافه کرد: ارائه شیوه نامه و یا پروتکلی در ارتباط با خدمات رسانی و کمک حال داروخانه های کشور برای مقابله با این بیماری به دلیل مراجعات فراوان اقشار مختلف مردم می تواند اثر گذاری بهتری داشته باشد که این مهم مورد بی مهری قرار گرفته است.
بیگدلی با اشاره به اینکه اقدامات پیشگیرانه اصل مقدم در بیماری کرونا ویروس جدید به شمار می رود، اظهار داشت: متاسفانه این موضوع مهم آنگونه که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته است چرا که دانشگاه های علوم پزشکی تمامی فعالیت های کاری خود را در این بخش معطوف به شناسایی موارد مشکوک بیماری به کار گرفته اند، اما کارهای پیشگیرانه جدی گرفته نمی شود.
وی اضافه کرد: داروسازان همسو با سایر ارگان ها و متولیان امر آماده همکاری و خدمات رسانی بهینه برای کنترل بیماری کرونا ویروس در جامعه و کشور هستند ، بطوری که رییس انجمن داروسازان نیز طی نامه ای به سازمان غذا و دارو بر این موضوع تاکید کرده اما تا کنون پاسخی را دریافت نکرده است.
رییس انجمن داروسازان استان زنجان خاطرنشان کرد: برنامه ریزی مدون و تعیین وظایف متولیان امر به ویژه انجمن داروسازان می توانست چالش کنونی مبنی بر بحران اقلام بهداشتی در جامعه را کاهش داده و نگرانی های مردم را تقلیل دهد، موضوعی که چندان توجه قرار نگرفته است.
وی ابراز امیدواری کرد، طی روزهای آینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از ظرفیت داروخانه های کشور برای پیشگیری و کنترل بیماری کرونا ویروس جدید، نهایت استفاده را داشته باشد تا جوی روانی حاکم در جامعه بهبود یابد.
نظر شما